Szerző: Bizó Dániel

2008. április 15. 12:44

Nem egy, legalább kettő felsővezető hagyja el az AMD-t

[heise online/HWSW] Tegnap számoltunk be róla, hogy elhagyja az AMD-t Phil Hester műszaki vezérigazgató, tovább növelve a vállalattól távozó felsővezetők sorát, a legújabb információk szerint pedig Bob Brewer marketingstratégiáért felelős alelnök is felállt székéből.

[heise online/HWSW] Tegnap számoltunk be róla, hogy elhagyja az AMD-t Phil Hester műszaki vezérigazgató, tovább növelve a vállalattól távozó felsővezetők sorát, a legújabb információk szerint pedig Bob Brewer marketingstratégiáért felelős alelnök is felállt székéből.

Vezetési krízis?

A vállalat hivatalos állásfoglalása gyakorlatilag ugyanaz, mint Hester esetében: Brewer elfogadott egy másik ajánlatot. Az alelnök nemrég még a hárommagos Phenomok rajtjánál bábáskodott. Brewer távozása önmagában kevéssé lenne érdekes esemény, ugyanakkor súlyát az adja, hogy egy időre esik Hester lelépésével, valamint az elsőnegyedéves profitfigyelmeztetés és leépítések bejelentésével. Az AMD-t az elmúlt időszakban sújtó elvándorlásra magyarázat lehet a Hector Ruiz elnök-vezérigazgató bűnbakkeresése, de a Ruiz vezetésével, döntéseivel egyet nem értés egyaránt.

Brewerrel és Hesterrel együtt az AMD az elmúlt másfél év során immár közel egy tucatnyi felsővezetőt vesztett. A felsővezetői léptékkel mérve tömeges felmondásokat részben az ATI felvásárlásakor átvett vezetők elégedetlensége, részben a processzorgyártó részleg elmúlt években mutatott gyászos teljesítménye, valamint a Barcelona kódnéven ismert architektúra körül támadt bevezetési problémák magyarázzák. A grafikus részlegtől az összeolvadás óta távozott már David Orton korábbi ATI elnök-vezérigazgató, Chris Evenden PR vezető, Victor Peng grafikus chipfejlesztésekért felelős alelnök is, de tavaly szeptemberben hagyta el a céget Henri Richard, vállalati marketing vezérigazgató is.

Az AMD múlt héten közölte, megválik alkalmazottainak 10 százalékától, mintegy 1500 alkalmazottól, annak érdekében, hogy csökkentse költségeit, és újra nyereségesen tudjon működni. A cég egyúttal azt is tudatta, hogy az első negyedéves forgalma mindössze 1,5 milliárd dollár körül alakul, ami a szezonálisan megszokottnál kétszer nagyobb, 15 százalékos visszaesés a negyedik negyedévhez képest. A csökkenés oka, hogy minden szegmensben visszaestek az AMD eladásai. Négymagos Opteron szerverchipjeinek és magasabb órajelű Phenomjainak szállításait csak az elmúlt hetekben indította be újra a vállalat, így annak pénzügyi hatása csak a második negyedév során jelentkezhet.

Elemzők szerint a vállalat ellen dolgozik, hogy az asztali PC-k piaca, ahol az AMD a legerősebb, lényegében alig növekszik, a fejlett országokban pedig inkább csökken, ahogy a notebookok átveszik az uralmat -- az AMD-nek a mai napig sincs mobil designja, öt évvel az Intel Centrino, és nyolc évvel a Transmeta színre lépését követően. A nem elég versenyképes termékeken kívül az AMD magasabb fajlagos költségszinttel is dolgozik, vagyis kettős teherrel kell megbírkóznia. Az átszervezések rövid távon ugyan lélegzetvételhez segíthetik a vállalatot, a helyzeten gyökeresen nem képesek változtatni.

A Mercury Research adatai alapján az AMD az Intelnél 30-50 százalékkal alacsonyabb átlagos eladási árra bír minden szegmensben, miközben volumene töredéke, kevesebb mint harmada az óriásénak. Gyártási költsége természetszerűleg folyamatosan magasabb, ugyanis az Intel mögött 3-4 negyedévvel váltanak finomabb geometriára -- egy teljes generációváltás akár 30-40 százalékot is faraghat a chipek előállítási költségéből --, és drágább, úgynevezett SOI-szeleteket munkálnak meg.

El kell adni Drezdát?

Az AMD számára a legsúlyosabb terhet a félvezetőgyártás által igényelt hatalmas és szakadatlan finanszírozási igény jelenti, melynek versenyképesen tartása éves szinten több százmillió dollárt emészt el, és folyamatosan növekszik -- a piacon általános nézet, hogy az AMD-nek ki kellene szerveznie termelését, hogy nyereségessé tudjon válni, valamint a felszabadult pénz egy részét a chiptervezés versenyképesebbé tételére kellene fordítania.

A tavalyi első negyedéves eredmények közzétételekor maga Hector Ruiz elnök-vezérigazgató beszélt a tőkeigényt csökkentő úgynevezett "asset light" működési modellről, ami nem meglepő, tekintve az AMD botrányosan rossz pénzügyi teljesítőképességét (tavaly 1,9 milliárd dollár készpénzt vesztett a cég) -- eleddig azonban semmiféle konkrétumot nem osztottak meg a felsővezetők az elképzelésekkel kapcsolatban.

Tavaly novemberben keltek ismét lábra olyan pletykák a pénzpiacon, melyek szerint az AMD tárgyalásokat folytat a tajvani TSMC-vel, a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártójával, hogy az vásárolja meg az AMD drezdai bázisának egy részét -- az elsőre vad spekuláció azonban számos előnnyel szolgálhatna mindkét cég számára. Az AMD ezzel úgy tehetné sokkal gazdaságosabbá működését, hogy technológiailag semmiféle kockázatot vagy hátrányt nem szenvedne el chipjeinek alacsonyabb teljesítményű félvezető eljárásra portolásával, és friss tőkéhez is juthatna. A TSMC kezébe pedig élenjáró félvezetőtechnológia és üzem kerülhetne, amivel a nagyteljesítményű logikákat fejlesztő ügyfeleit szolgálhatná ki -- gondoljunk csak az NVIDIA-ra, az AMD grafikus részlegére, vagy a Sun Microsystemsre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról