Szerző: Bizó Dániel

2008. április 16. 13:28

Sikeresnek látja linuxos PC-it a Dell

[Computerworld] Noha konkrét eladásoi adatokat nem tett közzé, a Dell biztatónak tartja linuxos PC-inek eladásait, írja az amerikai Computerworld. A vállalat közkívánatra tavaly május vége óta forgalmaz Linuxszal, pontosabban Ubuntuval előtelepített modelleket, és a jövőben is tovább kívánja fejleszteni linuxos kínálatát.

[Computerworld] Noha konkrét eladásoi adatokat nem tett közzé, a Dell biztatónak tartja linuxos PC-inek eladásait, írja az amerikai Computerworld. A vállalat "közkívánatra" tavaly május vége óta forgalmaz Linuxszal, pontosabban Ubuntuval előtelepített modelleket, és a jövőben is tovább kívánja fejleszteni linuxos kínálatát.

A Dell nyilvánvaló üzleti okok miatt nem teszi közzé linuxos számítógép eladásait, ugyanakkor a vállalat képviselői úgy fogalmaztak, amennyiben az forgalom nem lenne kielégítő, úgy nem folytatnák a programot, pláne nem bővítenék azt. "Egy szám nem fogja úgy igazolni, ahogyan azt eddigi a lépéseink tették" -- mondta el a Computerworld riporterének Anne Camden, a Dell szóvivője.

Miközben szervereket immár kilencedik éve kínálja előtelepített Linuxszal, addig 2007-ig asztali és hordozható PC-in kizárólag Windowst kínált a vállalat. Nagy volumenre és extrém működési hatékonyságra építő stratégia egészen elmúlt évekig igen ortodox megközelítése késztette a Dellt, kizárólag Intel/Windows PC-ket forgalmazott, ami csak 2006 végére tört meg a vállalat máig is tartó értékesítés stratégiai problémái miatt -- ennek hatására vesztette el PC-piaci elsőségét a HP-val szemben, de az Acer a notebookok terén már a harmadik helyre szorította vissza.

A változás jeleként a Dell 2007 elején beindította IdeaStorm nevű blogját, ahova termékötleteket gyűjtött és szavaztatott meg, és ezek közül a legnépszerűbbnek a linuxos PC-k bizonyultak, több mint 100 ezer szavazatot kapott ez a válasz. Ennek hatására a vállalat május végével már két asztali és egy hordozható gépet kínált Ubuntuval, azóta pedig tovább frissítve felhozatalát három notebook és egy asztali PC hozzáférhető -- az eladások bővülnek, és a Dell Linux stratégiájáért felelős vezetője, Matt Domsch szerint a program sikeres.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról