Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 17. 09:45

Tovább folytatódik a HP sikersorozata

Szép eredményeket ért el az április 30-án véget ért második pénzügyi negyedévében a HP, a cég forgalma 13 százalékkal növekedett. A nettó eredmény ugyan 7 százalékkal csökkent, azonban ennek oka az, hogy egy évvel korábban a nettó profitot egy közel félmilliárd dolláros, adózással kapcsolatos egyszeri tétel növelte. A HP megemelte éves kilátásait, a legfrissebb előrejelzés szerint az októberben véget érő pénzügyi évben a forgalom meg fogja haladni a 100 milliárd dollárt.

[HWSW] Szép eredményeket ért el az április 30-án véget ért második pénzügyi negyedévében a HP, a cég forgalma 13 százalékkal növekedett. A nettó eredmény ugyan 7 százalékkal csökkent, azonban ennek oka az, hogy egy évvel korábban a nettó profitot egy közel félmilliárd dolláros, adózással kapcsolatos egyszeri tétel növelte. A HP megemelte éves kilátásait, a legfrissebb előrejelzés szerint az októberben véget érő pénzügyi évben a forgalom meg fogja haladni a 100 milliárd dollárt.

Még szorosabbra húzza a szíjat Hurd

A második pénzügyi negyedévben a kaliforniai központú informatikai vállalat bevétele 25,5 milliárd dollárt tet ki, ez 13 százalékkal magasabb mint az egy évvel korábban elkönyvelt 22,6 milliárd dollár. A negyedéves nettó profit 1,78 milliárd dollárt tett ki, ami 7 százalékkal alacsonyabb a tavalyi második negyedév 1,9 milliárd dollárjánál. A cég javuló teljesítményét azonban sokkal jobban jellemzi, hogy a GAAP szerinti üzemi eredményhányad egy év alatt 7,3 százalékról 8,3 százalékra nőtt. A HP eredményei megfeleltek az elemzői várakozásoknak ami nem is csoda, ugyanis a számok egy véletlen miatt már egy hete nyilvánosságra kerültek.

Mark Hurd elnök-vezérigazgató természetesen elégedetten nyilatkozott a mutatókkal kapcsolatban és kiemelte, a HP a 2000-es dotkom-láz óta nem könyvelt el ilyen nagy negyedéves növekedést. Az elnök-vezérigazgató kiemelte, a HP globális partnerhálózata nélkül nem sikerült volna ilyan jó eredményeket elérni. Hurd közölte, az október 31-én véget érő pénzügyi évben a korábbi 99 milliárd dollár helyett már legalább 100 milliárdos forgalmat vár, amivel megcáfolta azokat a véleményeket, amelyek szerint a HP már akkora, hogy nem képes tovább növekedésre.

A Carly Fiorina vezetése alatt hosszú pórázra eresztett HP-t kíméletlenül racionalizáló Hurd elmondta, a cég még mindig az átalakulás fázisában tart, így a jövőben a nyereségtermelő képesség további javulására lehet számítani. "Még távolról sem vagyunk kész" -- mondta az elnök-vezérigazgató. A következő két pénzügyi évben tovább folytatódnak a költségcsökkentések, elsősorban az informatikai kiadásokat és az ingatlanokkal kapcsolatos költségeket kívánják leszorítani.

Brillírozott a PC-üzletág

A kitűnő eredményeket elsősorban a PC-üzletág a brilliáns teljesítményének köszönheti a HP. A negyedév során a részleg bevétele 24 százalékkal nőtt, a leszállított gépek száma pedig 30 százalékkal emelkedett. A noteszekből 45 százalékkal, a munkaállomásokból 19 százalékkal, az asztali gépekből 9 százalékkal több fogyott mint egy évvel korábban. A PC-részleg üzemi eredménye egy év alatt közel a kétszeresére, 248 millió dollárról 417 millió dollárra ugrott. A Vista megjelenése nem lökte meg érezhetően a HP PC-eladásait -- közölte Mark Hurd.

A vállalat fejőstehene, a nyomtatási és képalkotási üzletág is szolid negyedévet zárt, bár a PC-részleg teljesítményét nem tudta megközelíteni. Az IPG (Imaging and Printing Group) bevétele 6 százalékkal 7,2 milliárd dollárra nőtt. A kellékanyagok forgalma 10 százalékkal, a vállalati termékek forgalma 3 százalékkal nőtt egy év alatt, miközben a fogyasztói készülékek eladásai 2 százalékkal csökkentek. A leszállított nyomtatók száma 11 százalékkal nőtt, elsősorban a vállalati készülékek fogytak jól, ebben a szegmensben az emelkedés 21 százalékos volt. A multifunkciók készülékekből 40 százalékkal több fogyott mint egy évvel korábban. Az IPG üzemi eredménye 1,2 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábban elért 1 milliárd dollárral.

A szervereket és tárolóeszközöket forgalmazó részleg bevétele 8 százalékkal 4,6 milliárd dollárra nőtt, az üzemi eredmény pedig 322 millió dollárról 407 millióra emelkedett. A legnagyobb növekedést a blade szerverek produkálták, a forgalmuk 58 százalékkal nőtt, de az x86 processzoros rendszerek is szépen muzsikáltak, 17 százalékos növekedést könyvelhettek el. Az üzleti kritikus szerverek forgalma 6 százalékkal csökkent, ugyanis a 60 százalékot növekedő Integrity termékcsalád nem tudta ellensúlyozni a kifutó PA-RISC és Alpha rendszerek iránti csökkenő érdeklődést A tárolórendszerek forgalma 1 százalékkal nőtt.

A HP szolgáltatásokból származó bevétele 7 százalékkal 4,1 milliárd dollárra nőtt, az üzemi eredmény pedig 345 millió dollárról 459 millió dollárra emelkedett. A legnagyobn növekedést az outsourcing típusú szolgáltatások produkálták, 12 százalékost. A szoftverüzletág forgalma egy év alatt 58 százalékot növekedve 523 millió dollárra rúgott, elsősorban a Mercury Interactive felvásárása miatt. A részleg üzemi eredménye 13 millió dollárról 42 millióra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.