Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 9. 13:57

Áramzabáló nyomtatók

[Techworld] A Dell által készített felmérés szerint a hálózati nyomtatókhoz képest a dolgozók személyes nyomtatói váratlanul sokba kerülnek, a különbség pedig nem is csak a kellékanyagok beszerzésekor jelentkezik, a villanyszámlán még nagyobb az eltérés.

[Techworld] A Dell által készített felmérés szerint a hálózati nyomtatókhoz képest a dolgozók személyes nyomtatói váratlanul sokba kerülnek, a különbség pedig nem is csak a kellékanyagok beszerzésekor jelentkezik, a villanyszámlán még nagyobb az eltérés.

Egy Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban elvégzett felmérés szerint egy személyi lézernyomtató éves energiaköltsége 85 font (31 ezer forint), míg egy hálózati lézernyomtató esetén felhasználónként mindössze 5 font (1800 forint). A Dell azt állítja, a vállalatok azért nem fordítanak kellő figyelmet a nyomtatók energiaköltségeire, mert sosem foglalkoztak ezeknek az eszközöknek a fogyasztásával. A megkérdezett informatikai vezetők 90 százaléka semmiféle korlátozást nem alkalmaz a nyomtatókkal kapcsolatban, 58 százalékuk pedig még azt sem tudja, pontosan hány nyomtató is üzemel a vállalatánál.

"Több ezer személyi nyomtató van a vállalatoknál csak azért, mert az IT-részleg azt hiszi, a dolgozóknak szüksége van rájuk" -- mondta Stephen Burt, a Dell képalkotási részlegének európai vezetője. A vállalati nyomtatók 40 százaléka lézernyomtató, amelyek rengeteg energiát fogyasztanak, az áramköltségük nagyobb mint a tonerköltség -- állítja Burt. Ritka használat esetén a lézernyomtatók nem hatékonyak, ugyanis az elektronika minden használat után még jó ideig felfűtve tartja a dobot, hogy a következő nyomtatás azonnal megkezdődhessen, így a fogyasztás stand-by állapotban elérheti a 80-100 Wattot is.

A központosított nyomtatással nem csak energiát lehet megtakarítani, hanem a kellékanyagok felhasználása is hatékonyabb lehet. Emellett a hálózati nyomtatóknál bevezethetők különféle korlátozások, így kordában tarthatók a túl sok felesleget nyomtató felhasználók, illetve például színes nyomatok elkészítését is csak egyes felhasználók számára lehet engedélyezni.

A színes nyomtatók hatékonyságának mérésére eddig nem voltak szabványos eszközök, most azonban ez megváltozott, ugyanis már a tesztoldalakra is van ISO-szabvány (24712), így összevethetők egymással a különféle gyártóktól származó nyomtatók és kellékanyagok oldalköltségei.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról