Szerző: Bizó Dániel

2007. május 23. 12:48

Növekvő Windows-uralom a kétpólusúvá váló szerverpiacon

[Gartner/IDC] Több mint 2,1 millió szervert értékesítettek világszerte az idei első negyedév során a Gartner piackutató cég szerint, ez 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi volument. Az IDC adatai ennél alacsonyabb, csupán 4,5 százalékos növekedést mutatnak darabszámban, de a két cég az eltérő metodika mentén abban sem ért egyet, hogy a HP vagy az IBM bonyolította-e nagyobb forgalmat. Számos más jelenség is figyelmet érdemel, így például a Windows növekedése első alkalommal múlta felül a Linuxét, illetve a felsőkategóriás gépek értéke is gyorsabban emelkedett, mint a tömegszervereké.

[Gartner/IDC] Több mint 2,1 millió szervert értékesítettek világszerte az idei első negyedév során a Gartner piackutató cég szerint, ez 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi volument. Az IDC adatai ennél alacsonyabb, csupán 4,5 százalékos növekedést mutatnak darabszámban, de a két cég az eltérő metodika mentén abban sem ért egyet, hogy a HP vagy az IBM bonyolította-e nagyobb forgalmat. Számos más jelenség is figyelmet érdemel, így például a Windows növekedése első alkalommal múlta felül a Linuxét, illetve a felsőkategóriás gépek értéke is gyorsabban emelkedett, mint a tömegszervereké.

Magához tért az x86-os piac, de az IBM máshol arat

A globális szerverpiac értéke 12,4, illetve 12,9 milliárd dollárra rúgott az IDC és a Gartner piackutató vállalatok nyilvánosságra hozott jelentései alapján. Az x86-os tömegszerverek terén mindkét cég javulást érzékelt az előző negyedévhez képest, amit a Gartner kifejezetten a koncentrálódó technológiai váltások hatására elnyúló beszerzési ciklusokkal magyaráz -- az Intel nem csak új mikroarchitektúrát vezetett be tavaly nyáron, de a negyedik negyedévben piacra dobta négymagos Xeonjait is. Továbbra is megfigyelhető a piac kétpólusúvá válása is, ahogyan a belépő és a felső kategória jelentős növekedést tud produkálni, miközben a középkategóriás rendszerek forgalma rendszerint stagnál, vagy éppen csökken.

Az IDC szerint az x86-os gépek értéke 8,7 százalékkal 6,6 milliárd dollárra duzzadt, és a szállítások 6,5 százalékos bővülésével a volumen elérte az 1,8 millió darabot a negyedév során. Az IDC elemzése szerint a növekedési ütem lassulóban van, de a szerverek értékét feltornázza a virtualizáció terjedésével növekvő memória- és I/O-igény. A legnagyobb 5 szállító közül a HP-nak és a Sun Microsystemsnek sikerült csak a piaci átlagot meghaladó ütemben növelnie forgalmát a szegmensben, rendre 18,1 és 39,5 százalékkal, köszönhetően a ProLiantek és Galaxyk sikerének. Az x86-os szerverek királya továbbra is a HP, 35,3 százalékkal, míg a részesedést vesztő Dellnek 20,4 százalékkal kellett beérnie.

A nem x86-os rendszerek (RISC, CISC, EPIC) értéke az IDC szerint 1 százalékkal, vagyis hibahatáron belül halvány bővülést mutatott, és elérte a 5,8 milliárdot. A bővülés elsősorban az IBM System z mainframe-ek és a System p UNIX-rendszerek (12 és 14 százalék) erős szereplésének, valamint a Sun Microsystems magához térésének (2,9 százalék) köszönhető, miközben a HP forgalma a szegmensben 5,7 százalékkal csökkent. Az Itanium-alapú Integrity-k növekedése (32,7 százalék volumen alapján) továbbra sem tudja ellensúlyozni a PA-RISC- és Alpha-bevételek olvadását.

A szegmensben az IBM toronymagasan vezeti a mezőnyt, köszönhetően az előbb is említett, rendkívül egészséges portfóliójának. A mainframe-ek és a Power5-alapú rendszerek kimagasló szereplésének, valamint a csökkenő, de szintén jelentős System i-nek köszönhetően 42 százalékát birtokolja a piac ezen részének, miközben a HP meglehetősen messziről, 22,2 százalékkal követi, a Sun Microsystems és a Fujitsu/Fujitsu Siemens tandem pedig 20,6 illetve 8 százalékot birtokol. Az IBM mainframe-ek ismét elérték a piac 8 százalékát, amire 3 év óta nem volt példa. A System p további remeklése várható a napokban bemutatott Power6-rendszerek rendkívüli teljesítménye és továbbfejlesztett RAS-képességei révén.

Kétpólusú piac

Az IDC szerverpiaci jelentéseinek tízéves pályafutása alatt példátlan, hogy a felsőkategóriás, 500 ezer dollárnál is drágább kiszolgálók értékesítése immár két negyedéve magasabb ütemben bővült, mint a 25 ezernél olcsóbb tömegszervereké. A nagyvállalati rendszerek forgalma 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az IDC szerint, míg a volumen szegmensben csupán 4,7 százalékot mért. Eközben a középkategóriában 2,2 százalékos bővülést regisztráltak, vagyis a piaci dinamika a kétpólusú kép erősödését mutatja.

Az IDC nagyvállalati platformokért felelős alelnöke, Matt Eastwood szerint ezt az magyarázza, hogy a nagyvállalati IT-rendszerek az üzleti célok, mint a hatékonyságnövelés, a javuló vevői elégedettség, vagy a növekedés támogatásához további jelentős beruházásokat igényelnek, hogy így megfeleljenek az üzleti elvárásoknak. "A következő generációs infrastruktúra sűrűbb, energiahatékonyabb, könnyebben menedzselhető, jobban integrált, virtualizáltabb és hibatűrőbb lesz. A szervezetek többsége számára ez egy hosszú utat jelent [...] Ennek az útnak ma az elején járunk" -- mondta Eastwood.

Növekvő Windows-uralom

Az operációs rendszerek szempontjából is példátlan, hogy a Windows-alapú gépek értéke magasabb ütemben bővüljön, mint a linuxosoké -- igaz, a különbség valószínűleg statisztikailag hibahatáron belül mozog. Az IDC 1998 óta méri a Linux-alapú operációs rendszerekkel szállított kiszolgálókat. A Microsoft platformja 10,4 százalékkal 4,8 milliárd dollárosra duzzadt, miközben a Linux 10 százalékkal 1,6 milliárdot hasított ki a tortából. Bár annak eldöntése, hogy melyik operációs rendszer terjed gyorsabban, valóban véleményes, a Linux növekedése az utóbbi évekhez képest jelentősen lelassulni látszik.

A UNIX-ok a Gartner szerint 1,5 százalékkal csökkentek, az IDC ugyanakkor 0,5 százalékos emelkedést vélt felfedezni a tavalyi első negyedévhez képest. Köszönhetően a felsőbbkategóriás gépek iránti igénynek, a UNIX-ok pozíciói továbbra is erősnek látszanak, forgalmuk összesen 4 milliárd dollárra rúgott a negyedévben, ami a piac körülbelül 32 százaléka. A Gartner szerint a volumen ugyanakkor 15,5 százalékkal zuhant vissza.

Ki a legnagyobb király?

A szállítók tekintetében az IDC és a Gartner nem jutott egyezségre abban, hogy árbevétel szempontjából melyik vállalat volt a negyedév legnagyobbja. Az IDC szerint a HP 3,62 milliárd dollárral, és a piac 29,2 százalékával elvitte a pálmát, bár elismeri, hogy az IBM 3,58 milliárdja túlságosan közel van ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan győztest lehessen hirdetni. A piac egészét is többre értékelő Gartner szerint ugyanakkor az IBM 3,83 milliárd dollár forgalmat bonyolított, míg a HP 3,64-et, így a kékek 29,8-28,2 arányban elverték a színeseket.

Ennél sokkal feltűnőbb, hogy a Gartner az IDC-nél sokkal alacsonyabb növekedést mért a HP oldalán, 8,4 százalékkal szemben mindössze 5,4-et, de ezek a dinamikai diszkrepanciák még ennél is erősebben megfigyelhetőek a Dell és a Sun Microsystems kapcsán. Az IDC szerint a Sun 6,3 százalékos növekedéssel beérte a Dellt (1,7 százalék), így holtversenyben osztoznak a piac 10,9-10,9 százalékán, míg a Gartnernél mindössze 2,2 százalékos Sun bővülést mértek, viszont 10,3 százalékkal látták nagyobbnak a Dellt. A Gartner szerint tehát a Dell őrzi a bronzérmet, 11,2 százalékkal, míg a Sunnak 10,3-mal kell beérnie.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.