Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 14. 11:08

Nagy lehetőségek előtt az orosz informatikai offshore-szolgáltatók

Az IDC és az orosz informatikai szolgáltatókat tömörítő Russoft által készített elemzés szerint Oroszországnak informatikai szolgáltatóként számos előnye van az olyan offshoring-célpontokkal szemben mint Kína vagy India. Ezen előnyök közé tartozik a kevésbé nagy kulturális szakadék Nyugat-Európához vagy az Egyesült Államokhoz képest, a földrajzi és időbeli közelség, a rendkívül jól képzett munkaerő, valamint a dolgozók kis lemorzsolódása.

[HWSW] Az IDC és az orosz informatikai szolgáltatókat tömörítő Russoft által készített elemzés szerint Oroszországnak informatikai szolgáltatóként számos előnye van az olyan offshoring-célpontokkal szemben mint Kína vagy India. Ezen előnyök közé tartozik a kevésbé nagy kulturális szakadék Nyugat-Európához vagy az Egyesült Államokhoz képest, a földrajzi és időbeli közelség, a rendkívül jól képzett munkaerő, valamint a dolgozók kis lemorzsolódása.

Közelebb a térképen, közelebb a kultúrában

A jelentés olyan amerikai és nyugat-európai vállalatok vezetőivel készült beszélgetések alapján készült, amelyek orosz informatikai szolgáltatókra bízzák egyes fejlesztési tevékenységeiket. "Számos tényező szól Oroszország mellett az informatikai piacon, például a magasan képzett, matematikai vagy más tudományos háttérrel rendelkező, komplex problémák megoldására képes szakemberek nagy tömege, valamint az orosz vállalatok azon képessége, hogy összetett projekteket dolgozzanak ki" -- mondta Vladimir Kroa, az IDC IT-szolgáltatásokkal foglalkozó regionális elemzője.

A dokumentum az orosz informatikai offshore szolgáltatókat az indiai cégekkel szembesíti, amelyek -- a jelentés szerint -- saját növekedésük áldozatává váltak. Az offshoring-hullám Indiában indult be, azonban a felfutásnak köszönhetően egyre növekednek a munkaerő-költségek, amellett nagy a dolgozók lemorzsolódása, ami jelentősen késleltetheti a nagyobb projekteket. A munkaerő lemorzsolódása nem csak a projektek késése miatt probléma. A jelenség ellen sokszor úgy szoktak védekezni, hogy szándékosan több embert állítanak rá egy projektre, hogy akkor is maradjon elegendő munkaerő, ha sokan távoznak -- ez viszont növeli a költségeket.

Oroszország iskolai rendszere kimondottan kedvez az informatikának, az ország ugyanis az egy főre jutó mérnökök és tudósok tekintetében a világ élvonalába tartozik -- évente mintegy 50 ezren végeznek az egyetemeken mérnökként, további 25 ezren pedig matematikus vagy fizikus diplomát kapnak a kezükbe. Egy 2004-es Meta Group jelentés szerint ennek ellenére a bérköltségek (alkalmazásfejlesztés esetén óránként 20-40 dollár) nem érik el még az indiai szintet sem, az amerikai és nyugat-európai szinttől pedig természetesen fényévekre vannak.

Helyi viszonyok mellett azonban ez a fizetés vonzónak számít, emellett az orosz programozók, informatikus mérnökök vagy matematikusok számára nem sok egyéb munkalehetőség adódik az informatikai szolgáltatókon kívül, így a dolgozók elvándorlása, gyors cserélődése nem jellemző. Az IDC-jelentés szerint azonban Oroszország legnagyobb előnye, hogy földrajzilag és kulturálisan is közelebb van Nyugat-Európához és az Egyesült Államokhoz -- az orosz szolgáltatókat választó cégek közel harmada ezért döntött úgy, hogy orosz cégre bízza a fejlesztéseit. Amikor New Yorkban reggel 9 óra van, az offshoring-szolgáltatókat tömörítő Moszkvában és Szentpéterváron délután 5 óra, Indiában viszont már este fél 7.

Jelentős potenciál

Az orosz informatikai szolgáltatások exportértéke 2005-ben nem érte el az 1 milliárd dollárt, azonban a növekedés évről évre 20-30 százalék közötti. A piac viszonylag töredezett, sok a kis, száz főt sem foglalkoztató cég, a legnagyobbak között olyan neveket találni mint az EPAM Systems, a Reksoft, a Luxoft, az Auriga és a novoszibirszki CTGroup Software. Az orosz tudásban rejlő potenciált a nagy amerikai vállalatok már rég felismerték, az országban jelentős kutatóközpontot üzemeltet többek között a Sun Microsystems, az Intel és a Boeing is.

Az IDC szerint azonban Oroszország továbbra sem kerül az outsourcing élvonalába, amennyiben nem hangsúlyozza a versenyelőnyeit, amihez jelentős kormányzati támogatásnak is társulnia kell -- ez az indiai outsourcing-robbanásban is központi szerepet játszott. Emellett az országnak szüksége van önreklámra és referenciákra is, hogy felhívja magára a potenciális megrendelők figyelmét.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.