Szerző: Bizó Dániel

2007. május 24. 18:13

Elektronikus tananyagoknak és könyveknek nyílik piactér Magyarországon

Tegnap egy sajtótájékoztató keretében hivatalosan is a nyilvánosság elé lépett nemrég alakult Elektronikus Tananyag Részvénytársaság (eTAN), mely üzleti alapokra helyezve kíván elektronikus oktatási anyagok, valamint elektronikus könyvek piacterévé válni. A bejelentéskor egyúttal kiderült, hogy a kezdetben a felsőoktatást célzó online szolgáltatás előtesztelésében négy intézmény is részt vesz.

[HWSW] Tegnap egy sajtótájékoztató keretében hivatalosan is a nyilvánosság elé lépett nemrég alakult Elektronikus Tananyag Részvénytársaság (eTAN), mely üzleti alapokra helyezve kíván elektronikus oktatási anyagok, valamint elektronikus könyvek piacterévé válni. A bejelentéskor egyúttal kiderült, hogy a kezdetben a felsőoktatást célzó online szolgáltatás előtesztelésében négy intézmény is részt vesz.

PDF, DRM

A 200 millió forintos alaptőkével 4 hónapja megalakult eTAN vezérigazgatója, Sas Tibor a konferencián elmondta, hogy vállalatával az elsők akarnak lenni, akik Magyarországon digitális tananyagok és elektronikus könyvek forgalmazásával foglalkoznak, mely terület véleménye szerint hatalmas fejlődés előtt áll, és a piac egészére is gyökeres kihatással lesz, alapvető problémákat oldva fel. Sas többször hangsúlyozta, hogy az eTAN a csatorna szerepét kívánja betölteni, így sem a szerzőknek, sem a kiadóknak vagy az elektronikus tartalomelőállító szoftvereket gyártó vállalatoknak nem kíván versenyt állítani, de még a hagyományos kereskedőkkel is együtt kíván dolgozni.

Sas szerint kevés nemzetközi tapasztalat van a területen, így nincsenek bejáratott üzleti modellek. Az eTAN teljesen üzleti alapokra kívánja helyezni a működést, vagyis nem állami támogatással közpénzen kíván megoldást kínálni a felsőoktatási anyagok elektronikus forgalmazására, hanem egy működőképes disztribúciós és fizetési rendszer akarnak kialakítani, ahol a digitális terjesztés gazdasági hatékonysága miatt mindenki jól jár.

Kezdetben vélhetően digitális jogkezeléssel védett (DRM) PDF állományokként válnak majd elérhetővé az oktatási jegyzetek és tankönyvek, mivel ez a legegyszerűbb módja a nyomtatott tartalmak digitális terjesztésére. Felhasználói célcsoportjuk a hallgatók, oktatók, vagy akár egész felsőoktatási intézmények. Sas elmondta, hogy sokrétű fizetési és részletes jogosultsági rendszerre van szükség ahhoz, hogy a kiadók és a felhasználók igényeit össze lehessen egyeztetni. "Úgy tervezzük a rendszerünket, hogy a diákság a jegyzettámogatást képes legyen megfelelő módon igénybe venni" -- mondat Sas, de akár az intézmények központosított beszerzésére is lehetőség nyílik majd.

A PDF kezdeti alkalmazása mellett a kiadói és felhasználói oldal szempontjából egyaránt egyszerű kezelhetősége szólt. Mint az ismert, az Adobe a PDF-et kiterjedt DRM-eszközökkel ruházta fel, így a szerző/kiadó szabályozhatja akár azt is, hogy milyen gépekről lehet elolvasni a dokumentumot, ki lehessen-e nyomtatni, vagy ha igen, a dokumentum mely részei és hány példányban -- amit az online kapcsolaton keresztül kommunikáló DRM-kiszolgálón keresztül mind ki lehet kényszeríteni.

Kitekintés

Az eTAN természetesen a jövőben további elektronikus formákat is be kíván vetni, melyek sokkal fejlettebb módon képesek a tanulást támogatni, például videók, animációk, hanganyagok és interaktivitás révén. Az ezekhez szükséges DRM-technológia azonban különbözik, továbbá az ilyen anyagok elkészítéséhez a kiadóknak is időre van szüksége. Kojanitz László, a Tankönyvkutató Intézet igazgatója a rendezvényen felszólalva lefektette, hogy a digitális tananyagokkal nem az a cél, hogy még tovább fokozzák a tanulók információs túlterheltségét, ellenkezőleg, hogy új eszközöket adjanak a tananyag elsajátításához, és a mechanikus magolástól a praktikusan alkalmazható tudás felé tereljék a diákokat. "A digitális eszközöknek a szemléltetést, magyarázást kell hogy segítsék" -- mondta,

Bár a kezdeti lépésekhez szükség van a DRM agresszív alkalmazására, hogy a jogtulajdonosok követelményeinek meg tudjon felelni az eTAN rendszere, hosszabb távon a DRM szerepét remélhetőleg átveszi az interaktivitás -- véli Mlinarics József, a Magyar Tartalomipari Szövetség ügyvezető elnöke. A jövő ugyanis véleménye szerint az online interaktív tananyagoké, melyeket értelemszerűen nem lehet lemásolni, mivel csak az arra jogosultak férhetnek egyáltalán hozzá. A tanár mentorrá, a tanuló fogyasztóvá válik, és megjelennek a befektetők is az újfajta oktatási folyamatok létrehozására. Véleménye szerint "a kiadók is belátják, hogyha az emberek értelmes áron hozzájuthatnak a termékhez, akkor fejlődik a piac".

Piaci-gazdasági áttörést hozhat

Menyhártné Hámori Andrea, a Nemzeti Tankönyvkiadó kereskedelmi igazgatója meglátása szerint az eTAN igen fontos szerepet tölthet be a hazai könyv- és jegyzetpiacon. Rávilágított, hogy a jelenlegi, hagyományos nyomtatott terjesztési rendszer nem jól működik, mivel a kereslet és a kínálat nehezen találkozik. Ezért a kereskedők a kiadókat okolják, amiért rétegérdeklődésre számot tartó kiadványokkal árasztják el a piacot, miközben a kiadók a kereskedők inkompetenciáját emlegetik sűrűn.

A digitális könyvek és tananyagok ennek a problémának az alapvető problémáit oldják fel. A gondok egyik forrása, hogy egy bizonyos példányszám alatt nem kifizetődő egy anyag nyomdai előállítása, vagy az ár lesz irreálisan magas. Ha létezik is az a könyv, tananyag, amelyet keres a vevő, akkor is sok esetben rettenetesen nehezen lehet rálelni. "Gondoljanak bele, hány olyan szakkönyv van, amelyre hétköznapi munkában szükség lenne, de nem lehet elérni. [...] Ezerkétszáz cím van a tankönyvkiadónál, mely rendkívül alacsony példányszámú, így többségüket nem éri meg kiadni." Ezt a szakadékot egy digitális rendszer azonnal képes áthidalni: Sas egy példája szerint a digitális terjesztéssel az egész rendszer költségszintje negyedére szorítható vissza.

Ráadásul ebben a rendszerben a hagyományos kereskedőknek is van helye. Először is a magyarok konzervatívak, így szokásaikhoz ragaszkodnak, így a könyvesboltba és könyvtárba járáshoz is, és az anyagokat is bizonyára inkább papíron olvasná el a túlnyomó többség. Ha azonban nem is lenne így, az eTAN értelemszerűen nem a piac töredékét lenne képes csak ügyfelévé tenni. A előbb említett gazdaságossági okok miatt az egyébként hozzáférhetetlen (elfogyott, nincs, sosem volt), vagy irreálisan drágán előállítható termékek on-demand nyomtatási szolgáltatással megvásárolhatóak lesznek az üzletekben is -- vagyis nem vesztette el az ügyfelet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.