Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 15. 10:01

Magyarországon változatlan a kalózszoftverek aránya

Az IDC és a Business Software Alliance (BSA) közös kutatása szerint 2006-ban Magyarországon 42 százalék volt a PC-ken használt illegális szoftverek aránya, ami változatlan 2005-höz képest.

[HWSW] Az IDC és a Business Software Alliance (BSA) közös kutatása szerint 2006-ban Magyarországon 42 százalék volt a PC-ken használt illegális szoftverek aránya, ami változatlan 2005-höz képest.

Csak regionális összehasonlításban állunk jól

A régióban egyedül a csehek "tisztábbak" nálunk, náluk az illegális szoftverek aránya 39 százalék, a régiós átlag azonban 68 százalék, ami világszinten a legmagasabb, még Latin-Amerikát, a Közel-Keletet és Afrikát, valamint a Távol-Keletet is lekörözi. Elgondolkodtató, hogy a kelet-európai régió 18 országában csökkent az illegális szoftverek aránya, miközben Magyarországon lényegében évek óta változatlan: az IDC adatai szerint 2004-ben 44 százalék volt, 2003-ban pedig szintén 42 százalék. Az Európai Unióban az IDC szerint a szoftverek 36 százaléka illegális, a globális átlag pedig 35 százalék.

"A cégvezetők jelentős része a mai napig nem mérlegeli kellő körültekintéssel azokat a kockázatokat, amelyeket az illegális szoftverhasználat alkalmazása vagy akár csak eltűrése esetén vállal" -- mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője. "Jelentős reményeket fűzünk ahhoz, hogy az APEH-hel márciusban kötött megállapodásunk meghozza gyümölcsét és a 2007-es számok már fejlődésről fognak tanúskodni. Érdemes megemlíteni, hogy az Európai Unión belül Görögország érte el a legnagyobb, 3 százalékpontos javulást, ott pedig éppen egy éve született megállapodás a BSA és a görög adóhatóság között."

A felmérés szerint az illegális szoftverhasználat miatt a magyar informatikai piac szereplői tavaly 111 millió dollár, azaz mintegy 21 milliárd forint bevételtől estek el, vagyis a kalózok több pénzt húztak ki a zsebükből mint 2005-ben, amikor 106 millió dollárt vesztettek. "Noha a régióban fejlődés tapasztalható, még sok tennivalónk akad ennek a jelentős és egyre súlyosbodó problémának a kezelése területén. A kormányoknak, a kereskedelmi szervezeteknek és az üzleti világnak továbbra is hatékonyan kell harcolnia a szoftverkalózkodás ellen, annak érdekében, hogy a nemzetgazdaságokat és a helyi számítástechnikai ipart egyaránt érintő pénzügyi veszteségeket csökkenteni tudjuk" -- mondta Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója.

Sokat javítottak a leghírhedtebbek

A kalózok Örményországban, Moldovában, Azerbajdzsánban és Zimbabwében a legaktívabbak, ezekben az országokban a szoftverek több mint 90 százaléka illegális. Az IDC szerint látványos javulás figyelhető meg a szellemi tulajdon sárba tiprása kapcsán sokszor szóba hozott Kínában és Oroszországban is, előbbi ország három év alatt 10 százalékpontot, utóbbi pedig 7-et javított és ma már egyik sincs a "legfertőzöttebb" országok között. A legtisztább ország az Egyesült Államok, itt csak a szoftverek 21 százaléka illegális, ezután Új-Zéland, Japán, Dánia és Ausztria következik.

Az IDC eredményei szerint a szélessáv terjedésének következtében a fejlett országokban az internet lett az illegális szoftverek terjesztésének első számú csatornája. A feltörekvő országokban jelenleg még a CD-n történő terjesztést választják a legtöbben, de a piacok fejlődésével az internet valószínűleg ott is egyre népszerűbb eszközzé válik.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.