Szerző: Ady Krisztián

2007. május 25. 09:46

Megérkeztek a Dell Ubuntu Linux-szal is szállított számítógépei

Az előzetes pletykáknak, blogbejegyzéseknek megfelelően a Dell tegnap újtjára indított két asztali számítógépet és egy noteszgépet, melyekhez a Windows mellett már az Ubuntu legutolsó változatát, 7.04 Feisty Fawn operációs rendszert is kínálják, illetve csupaszon, operációs rendszer nélkül is megvásárolhatók. 2001-es eliminálásukat követően hat év után újra rendelhető linuxos számítógép a Delltől.

[HWSW] Az előzetes pletykáknak, blogbejegyzéseknek megfelelően a Dell tegnap újtjára indított két asztali számítógépet és egy noteszgépet, melyekhez a Windows mellett már az Ubuntu legutolsó változatát, 7.04 "Feisty Fawn" operációs rendszert is kínálják, illetve csupaszon, operációs rendszer nélkül is megvásárolhatók. 2001-es eliminálásukat követően hat év után újra rendelhető linuxos számítógép a Delltől.

A világ második legnagyobb PC-gyártójától az IdeaStorm vállalati weboldalon keresztül kérték a felhasználók, hogy kezdje meg Linuxszal előretelepített konfigurációk forgalmazását -- ugyanezen a fórumon létrejött vélemények után született újra a Vista miatt kidobott Windows XP is több Dell konfiguráción. A disztribúciót is a közösség választotta ki, a cég szóvivője szerint a hozzászólók négyötöde az Ubuntura voksolt.

Az első számítógépek, melyek kérhetők Ubuntuval két asztali konfiguráció, illetve az Inspiron E1505n noteszgép, melyekre előre telepítik a legutolsó Ubuntu disztribúciót. Az egyelőre Egyesült Államokban rendelhető noteszgép 599 dollárba kerül, míg a két asztali számítógép, a Dimension E520 és az XPS 410n típus 599 és 849 dollárról indul. A Windows Vista Premiummal szerelt XPS 410 változat 899 dollártól vásárolható meg, ami nem jelent túlságosan nagy árelőnyt a linuxos változatnak.

Dell Inspiron E1505N

Mindhárom számítógép Intel Core 2 Duo processzort, az asztali gépek 1 gigabájtnyi memóriát és 250 gigabájtos merevlemezt, a noteszgép pedig 512 megabájtnyi memóriát és 80 gigabájtos merevlemezt tartalmaz alapkiépítésben. A számítógépekhez számos hardverbővítési opció kérhető, az operációs rendszer támogatását pedig az Ubuntu weboldala, illetve dedikált Dell weboldal és linuxos fórumok végzik.

Elemzők úgy vélik, hogy a vállalat hamarosan linuxos szervereket is kínálni fog, ahogy a szabad operációs rendszer népszerűsége egyre növekszik. A tavalyi negyedik negyedévben a Linux-szerverek 15,3 százalékos növekedés után a teljes piac 11,9 százalékát szerezték meg érték szerint. Az Ubuntu az adatközpontokban is egyre elterjedtebb, az IDC előrejelzése szerint a népszerűsége hamarosan eléri a legnagyobb kereskedelmi disztribúciókét.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.