Szerző: Ady Krisztián

2007. május 8. 15:19

Szélesebb választási lehetőséget kínál kellékanyagok terén a HP

Világszerte átváltoznak a HP-nyomtatókhoz kínált kellékanyagok, azok csomagolásai, és az üzletekbe kihelyezett árubemutató állványok. A HP Dublinban, Írországban fedte fel a hamarosan üzletekben is látható változást hozó új elképzelését: feladta azt az elvet, hogy egy kellékanyag, tintasugaras nyomtatóba szánt tintapatron mindenki számára megfelelő megoldást nyújt.

[HWSW] Világszerte átváltoznak a HP-nyomtatókhoz kínált kellékanyagok, azok csomagolásai, és az üzletekbe kihelyezett árubemutató állványok. A HP Dublinban, Írországban fedte fel a hamarosan üzletekben is látható változást hozó új elképzelését: feladta azt az elvet, hogy egy kellékanyag, tintasugaras nyomtatóba szánt tintapatron mindenki számára megfelelő megoldást nyújt.

Különböző igények

A HP által készített felmérés szerint -- a cég oldalán szereplő önkéntes kérdőívet nem kevesebb mint 2,4 millió felhasználó töltötte ki -- a felhasználók több mint fele az alacsony bekerülési költséget helyezi előtérbe a kellékanyagok kiválasztásánál, míg jelentős része a hosszabb távon takarékos nyomtatás híve. A két csoport között természetesen átfedés is van, de az rögtön látható, hogy egy adott méretű tintapatronnal nem lehet mindkét csoport igényeit lefedni.

A HP festékkazetták választéka ezért a jövőben szélesebb lesz, a különböző csoportoknak kínált termékeket pedig színkódokkal azonosíthatjuk majd. Ezzel egyszerűsödik a számunkra előnyösebb kellékanyag kiválasztása. A három csoportot különböző színekkel jelöli majd a HP: a normál tintapatronokat kék színnel találhatjuk meg a polcokon, ezeket a csomagokat a viszonylag ritkán és csak kis mennyiségben nyomtató, elsősorban az alacsony árra koncentráló felhasználóknak szánja a gyártó.

A HP gazdaságos tintapatronokat zöld színnel jelölik, ezeket a második csoportnak kínálja a vállalat, vagyis azoknak, akik gyakran és nagy mennyiségben nyomtatnak. Ebbe a csoportba tartoznak a dupla csomagok is -- melyek két normál tintapatront tartalmaznak, az együttes árnál olcsóbban --, illetve az új XL jelölésű patronok, melyekkel a nyomtatás tintaköltsége akár kevesebb mint a felére is csökkenthető. Egyes patronoknál az XL jelölés ötszörös mennyiségű tintát jelent.

A vörös színnel jelölt speciális patronokat azonknak ajánlja a HP, akik a legszebb nyomatokat szeretnék előállítani nyomtatóikkal. Vincent Vanderpoel, a HP alelnöke, az HP IPG Supplies EMEA részlegének vezérigazgatója szerint ugyanis tévhit, hogy a nyomat minőségéért kizárólag a nyomtató felel és a technológia minden elemét a nyomtatóban találhatjuk, a kellékanyag, a tinta minősége éppen annyira meghatározó, mint a nyomtatófejet mozgató mű.

Lionel Alexander és Vincent Vanderpoel az új display előtt
Lionel Alexander és Vincent Vanderpoel az új display előtt

A tinta éppolyan fontos, mint a nyomtató

A HP kutatói a tinta fontosságát igen egyszerű példával illusztrálták: míg a HP saját fekete és sárga festéke nem keveredett össze egymással, a kifogyott patronok utántöltésére használt népszerű festék azonnal elegyet alkotott. Ez a papíron elmosódott vonalakat okoz, hiszen a két tintacsepp találkozásánál nem alakul ki határozott kontúr. Ez csupán egyetlen a tinta minőségéből adódó minőségi különbségek között.

A tinta minősége a nyomtatófej miatt is fontos: a ma már processzorgyártáshoz mérhetően finom technológiákkal készített fejen akár 2112 apró lyukon (HP SPT nyomtatófej) lövellnek ki az alig 4 pikoliter méretű tintacseppek, melyek összetétele alapvetően meghatározza a nyomat minőségét. A 4 pikoliteres tintacsepp méretéről talán úgy kaphatunk tisztább képet, ha elfogadjuk, hogy egy szemcseppentő cseppjében milliárdnyi ilyen tintacsepp férne el. A hővel működő nyomtatófejekben mikrométerekben mérhető kamrákban felgyűjtött tintacseppet olyan "melegítők" késztetik kilövellésre, melyek egy másodperc alatt 200 millió fokosra lennének képesek melegedni. Egyetlen másodperc alatt egy ilyen nyomtatófej akár 24 ezer tintacseppet is a papírra vethet.

Lionel Alexander, a HP alelnöke és a Dublin Inkjet Manufacturing Organisation (DIMO) vezérigazgatója szerint a HP nagy utat tett meg az elmúlt években a nyomtatási technológiák és kellékanyagok tökéletesítése terén, és mint mondta, az utazásnak még közel sincs vége. A dublini DIMO gyártóüzem -- épületeinek alapterülete meghaladja a 130 ezer négyzetmétert -- 1996 óta gyárt HP tintasugaras nyomtatókba szánt patronokat, kezdetben 150, ma pedig már több mint 2 ezer dolgozónak munkát adva. A kezdetben csak gyártást végző üzem mára komplett szervezetté nőtte ki magát, kutatás-fejlesztés és értékesítés is zajlik falai mögött.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.