Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 30. 10:03

Asztalba épített érintőképernyős PC-t mutatott be a Microsoft

A Microsoft valóra válthatja a Különvélemény című filmben látott futurisztikus számítógépet, legalábbis részben. Az új, Surface nevű PC-nek nincs billentyűzete vagy egere, a kezelése teljes egészében a képernyő érintésével lehetséges. A vállalat tervei szerint a Surface az ősszel már kapható lesz, az ára kezdetben 10 ezer dollár körül alakul majd.

[HWSW] A Microsoft valóra válthatja a Különvélemény című filmben látott futurisztikus számítógépet, legalábbis részben. Az új, Surface nevű PC-nek nincs billentyűzete vagy egere, a kezelése teljes egészében a képernyő érintésével lehetséges. A vállalat tervei szerint a Surface az ősszel már kapható lesz, az ára kezdetben 10 ezer dollár körül alakul majd.

Számítógép az asztalban

A Surface PC lényegében egy olyan asztal, amelynek a lapja a kijelző, a felhasználók pedig az ujjaik mozgatásával, a képernyő érintésével navigálhatnak. A bemutatón a Microsoft egy festőprogrammal demózta a gép képességeit, a felhasználóknak csak bele kellett mártaniuk az ujjukat a festékbe, ezután rajzolhattak. A fotók kezelése is egyszerű, nagyítani az ujjak széthúzásával lehet, a képeket forgatni pedig az ujjak forgatásával: mintha csak papírképeket mozgatnánk az asztalon. Akik kipróbálták, azt állítják, a Surface kezelése egyszerű, magától értetődő, intuitív.

A Surface PC a hardverét tekintve szokványosnak tekinthető, egy 3 GHz-es Pentium 4 teljesít benne szolgálatot 2 gigabájt memóriával és egy hétköznapi videokártyával. Természetesen a specifikációk a kereskedelmi megjelenésig változhatnak, így könnyen lehet hogy a végleges gépekbe már Core 2 Duo processzor kerül. Az innovatív interfész lelke egy DLP projektor, ami a karcálló és folyadékálló, 30 hüvelykes képernyőre vetít, illetve öt infravörös kamera, amelyek érzékelik a felhasználó ujjainak mozgását a képernyő felett. A gép operációs rendszere Windows Vista.

A Milan kódnevű gép fejlesztése hat éve kezdődött. Az ötlet atyja Andy Wilson és Steve Bathiche, akik 2003-ban mutatták be elképzelésüket Bill Gates-nek, aki zöld utat adott a projektnek, így elkészülhettek az első prototípusok és megindulhatott a technológia tökéletesítése. A Microsoft várakozásai szerint a Surface PC-k számos területen népszerűvé válhatnak, például a kereskedelemben, az oktatásban, vagy akár az otthonokban is. A vállalat a későbbiekben többféle kialakítású Surface PC-t is forgalmazni fog.

Az első fecskék

Bár a bemutatón a Microsoft tipikus otthoni alkalmazásokkal -- festőprogram, puzzle, fotómanipuláció -- demózta a gépet, a legnagyobb érdeklődést mégsem a fogyasztók felöl várja. A redmondiak szerint a Surface első vásárlói szállodák, éttermek, kaszinók lehetnek. A legelső vevők már meg is vannak: a T-Mobile az amerikai boltjaiban telepít majd Surface PC-ket,de a Sheraton és Westin szállodákat üzemeltető Starwood, a Las Vegas-i kaszinójáról ismert Harrah's, valamint a nyerőautomatákat gyártó IGT is a megrendelők között van.

A Sheraton alelnöke, Hoyt Harper szerint a szállodákba telepített Surface PC-k valószínűleg felkeltik majd a vendégek érdeklődését, és lehet hogy éppen ők lesznek azok, akik megveszik az első darabokat, amikor a gépek a boltokba kerülnek. A Sheraton kezdetben New York-i, bostoni és chicagói szállodáit szereli fel Surface PC-kkel. A T-Mobile üzleteiben a Surface egyfajta információs terminálként működik majd. A vevők leveszik a polcról a nekik tetsző mobiltelefont, hozzáérintik a képernyőhöz, ezután a gép felismeri annak típusát és megjeleníti a specifikációit.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.