Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 17. 13:31

Hazai felmérés a cégek adatmentési szokásairól

A Symantec és a Bell Research magyarországi vállalatok körében végzett megkérdezést a dokumentumarchiválási szokásokról és az alkalmazott biztonságtechnikai megoldásokról. Az összesen 150 cég válaszait összegyűjtő kutatás során főleg informatikai vezetők és rendszergazdák válaszoltak a kérdésekre.

[HWSW] A Symantec és a Bell Research magyarországi vállalatok körében végzett megkérdezést a dokumentumarchiválási szokásokról és az alkalmazott biztonságtechnikai megoldásokról. Az összesen 150 cég válaszait összegyűjtő kutatás során főleg informatikai vezetők és rendszergazdák válaszoltak a kérdésekre.

Mentés, visszaállítás

Annak ellenére, hogy a cégek IT-rendszerének működése szempontjából maximális prioritást élvez a létfontosságú adatok rendelkezésre állása és ezek biztonsága, valamint helyreállítása, a tapasztalat szerint ezekre a cégek teljes IT-költésüknek csupán 22 százalékát fordítják -- derül ki a felmérésből. Hozzávetőlegesen a cégek fele az adatok rövid távú megőrzését a szerverekben található merevlemezekre bízza, viszonylag elterjedt a hálózati adattárolók használata, tárolóhálózattal (SAN) ugyanakkor csak minden nyolcadik nagyvállalat rendelkezik.

Saját IT-rendszerük működése szempontjából az IT-feladatok és erőforrások priorizálása során leginkább a rendszer adatbiztonsága és a mentés, illetve a visszaállítás gyorsasága az a két tényező, amit a cégek figyelembe vesznek, a költséghatékonyság mellett jelentős szempont továbbá az integráció lehetősége is. A felmérésben szereplő cégek egyharmada egy közös platformmal szolgálja ki a hálózati szolgáltatásokat, többségében Windows-alapú termékekkel.

Napi rendszerességgel átlagosan közel 160 GB adatot mentenek le a cégek, de a válaszadók között volt olyan vállalat is, amelynél naponta 2 terabájtnyi adatot archiválnak. Tíz vállalat közül hétnél előfordult az elmúlt tizenkét hónap során, hogy vissza kellett állítani az adatokat. Adatmentésre, archiválásra a legelterjedtebb adathordozó típus továbbra is a mágnesszalag, de a vállalatok többsége nem titkosítja a mentéseket és valószínűleg a jövőben sem tervez ilyen irányú fejlesztést. Ugyanígy a szalagok forgatásának és a telephelyen kívüli archiválásának az automatizálására alkalmas szoftveres megoldások jelenlegi és tervezett használata sem jellemző a hazai nagyvállalatok körében.

E-mail archiválás

A megkérdezett cégek több mint négyötöde rendelkezik saját e-mail szerverrel, a legnépszerűbb a Microsoft Exchange, de Lotus Notes-t, illetve linuxos megoldásokat is sokan használnak. Az Exchange Servert használók többsége felhasználói csoportokra alkalmaz adatmennyiségi kvótát, amelynek mértéke átlagosan 600 MB csoportonként. Érdekes, hogy az Outlook személyes mappafájlokat a lokális gépeken engedélyezők ezzel együtt általában nagyobb e-mail kvótát is engedélyeznek a felhasználóknak, mint ahol a .pst állományok helyi gépeken történő tárolása nem megengedett.

Csupán a vállalatok egyharmada használ valamilyen szoftveres megoldást az asztali vagy hordozható gépeken, ami a lokálisan tárolt adatok mentésére illetve szinkronizálására szolgál. Olyan szoftvert, ami lehetővé teszi a szabályokra épülő, automatikus fájl- vagy e-mail archiválást, mindössze a cégek egynegyede vesz jelenleg igénybe, és többségükben nem is tervezik ilyen alkalmazás használatát a jövőben.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.