Szerző: Bizó Dániel

2007. május 21. 11:08

Tananyag lesz itthon a Cell, a PlayStation 3 processzora

A Cell processzor is a tananyag része lesz a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) következő szemeszterében. A BMF egy új számítástechnikai kurzusának keretében a tanulók megismerkedhetnek az architektúra tervezési koncepciójával, és alkalmazási célterületeivel.

[HWSW] A Cell processzor is a tananyag része lesz a Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) következő szemeszterében. A BMF egy új számítástechnikai kurzusának keretében a tanulók megismerkedhetnek az architektúra tervezési koncepciójával, és alkalmazási célterületeivel.

Mindenki nyer

A Cell (született Cell Broadband Engine) az IBM Faculty Award programja keretében jelenik meg a BMF oktatási anyagai között. Az IBM ezzel a díjjal jutalmazza azokat a felsőoktatási intézményeket, melyek együttműködésükkel és oktatásukkal segítik a vállalat számára fontos tudományok fejlődését. Sima Dezső egyetemi tanár, és a Neumann János Informatikai Főiskolai Kar alapító főigazgatója szerint diákjaik a Cell és a hozzá hasonló csúcstechnológiák megismerésével versenyelőnyre tehetnek szert.

Az IBM világszerte együttműködik felsőoktatási intézményekkel annak érdekében, hogy a termékeit, technológiáját ismerő szakemberek mellett egyúttal a felvevőpiacot is stimulálja akadémiailag támogatott kutatás-fejlesztésekkel. A BMF oktatói az IBM mérnökeivel, a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai szakértőivel és az egészségügyi informatikára specializálódott magyar 3DHISTECH-kel közösen az orvosi szövetminták digitalizációjának, vizualizációjának és elemzésének felgyorsításán dolgoznak.

A Cell architektúrájának népszerűsítése érdekében az IBM globális programozói versenyt is meghirdetett diákok számára. A már elkezdődött Cell BE Contest 07 verseny Challenge 2 szakaszára, melynek fődíja egy 10 ezer dollár összértékű IT-csomag, még mindig lehet jelentkezni, a benyújtási határidő július ötödike.

A Cell Broadband Engine

A Cell az IBM, a Sony és a Toshiba együttműködésének keretében belül született meg, elsősorban a PlayStation 3 konzolba. A 2001-ben elkezdődött munkában végül összesen 400 ember vett részt, a koncepciótól a szilíciumig pedig 4 év telt el, a költségvetés pedig 400 millió dollárra tehető. A Cell egy heterogén, masszívan párhuzamos felépítésű mikroarchitektúra.

Az általános célú, a karmester szerepét betöltő PowerPC magot 8, egyedi utasításarchitektúrával rendelkező mag, azaz cell egészít ki, melyek a számítások derékhadát végzik, erősségük pedig az egyszeres pontosságú, 32 bites lebegőpontos műveletek. A Cell DSP-szerű működése kifejezetten valósidejű feldolgozásra (videofolyam, kriptográfia stb), vizualizációra, elemzésre teszi alkalmassá.

A PS3 mellett a Mercury Computer Systems katonai célú számítógépeiben, valamint az IBM QS20 BladeCenter blade-jeiben is Cell dolgozik. Az IBM ilyen szerverekből építi a Roadrunner szuperszámítógépet Los Alamosban. A Cell implementációjáról és programozásáról az IBM és a Sony oldalain részletekbe menően lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.