:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 29. 12:09

Eladó az Avaya

Bennfenntes források szerint vevőt keres az Avaya. A Wall Street Journal értesülései szerint a kommunikációs megoldásokat szállító, 6,2 milliárd dolláros piacki értékű cég iránt magántőke-befektetők mellett távközlési berendezésgyártók érdeklődnek. A jelenlegi helyzet alapján bármi megtörténhet, az is lehet hogy az Avaya végül független, önálló cég marad.

[HWSW] Bennfenntes források szerint vevőt keres az Avaya. A Wall Street Journal értesülései szerint a kommunikációs megoldásokat szállító, 6,2 milliárd dolláros piacki értékű cég iránt magántőke-befektetők mellett távközlési berendezésgyártók érdeklődnek. A jelenlegi helyzet alapján bármi megtörténhet, az is lehet hogy az Avaya végül független, önálló cég marad.

Lehetséges vevők sora

A WSJ úgy tudja, az Avaya tárgyalásokat folytat a Silver Lake Partners magántőke-társasággal egy esetleges kivásárlásról, de szóba került még a távközlési berendezések két jelentős gyártója, a Cisco Systems és a Nortel Networks is, mint lehetséges vevő. Pletykák szerint a Nortellel folytatott megbeszélések elakadtak, miután a felek nem tudtak egyezségre jutni a pénzügyi feltételekről. Ugyanakkor továbbra sincs kizárva, hogy a Nortel veszi meg az Avayát -- teszik hozzá bennfenntesek.

Karyn Mashima, az Avaya stratégiai igazgatója szerint februárban még a vállalati kommunikációs megoldások piacán intenzíven terjeszkedő Microsoft is megkereste a céget egy partnerkapcsolati ajánlattal, azonban az Avaya elutasította a redmondiak közeledését, ugyanis a licencfeltételeket kedvezőtlennek ítélték meg. Ezután a Microsoft az Avaya egyik legnagyobb versenytársával, a Nortellel állapodott meg. Bennfenntesek szerint a Microsoft nem tárgyal az Avaya felvásárlásáról.

Elemzők szerint az Avaya ideális célpontja lenne egy magántőkés kivásárlásnak, a cégnek ugyanis több mint 800 millió dollár a készpénzállománya, nincs adóssága, cash flowja pedig folyamatosan pozitív, a bevételeinek közel felét pedig hosszú távú szerződések. A legutóbbi pénzügyi évben az Avaya 5,12 milliárd dolláros bevétel mellett 201 millió dollár nettó profitot ért el -- szép eredmény annak fényében, hogy 2002-ben a cég majdnem csődbe ment.


Avaya IP-telefon

Kikényszerített konszolidáció

Az Avaya 2000-ben jött létre, amikor a Lucent Technologiesből leválasztották az üzleti kommunikációs megoldásokat fejlesztő részleget. Az Avaya elsősorban IP-alapú távközlési megoldásairól, contact centereiről vált ismertté, legnagyobb piaci vetélytársai közé tartozik a Cisco, a Nortel, valamint a tavaly egyesült Alcatel-Lucent. 2002-ben, a dotkom-csalódást követően az Avaya a csőd szélén táncolt, azóta azonban megerősödött.

A távközlési piac villámgyors konszolidációja lényegében kikényszeríti a konszolidációt a telkó-berendezések gyártói között is. Az utóbbi hónapok során számos megaügyletnek lehettünk szemtanúi, például az Alcatel és a Lucent összeolvadásának, vagy a Nokia Siemens Networks létrejöttének. Piaci szakértők szerint a kisebb cégeknek, mint amilyen az Avaya vagy a Nortel, szintén lépniük kell, ha túl akarják élni az elkövetkező éveket.

Az Avaya nemrégiben elhalasztotta a május 31-re hirdetett elemzői konferenciáját, ami sokak szerint egyértelműen annak a jele, hogy nagy változás elé néz a cég. A vállalat nem közölte az okát, miért halasztja el a rendezvényt, és azt sem, hogy végül mikor rendezik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.