Szerző: Bizó Dániel

2007. május 14. 14:25

Kifelé mászik a gödörből az AMD, de nem lesz könnyű

Számos esemény történt a hónap eleje óta az AMD háza táján, melyeket nehéz lenne tömören összefoglalni, ugyanakkor elmondható, hogy kicsengésük pozitív -- vagy legalábbis a piac és a média kedvezően fogadta azokat. Az elmúlt negyedév szenvedéseit követően az AMD megítélése ajavulóban van, köszönhetően számos bejelentésnek, ironikus módon köztük az NVIDIA egyik nyilatkozatával. Ezen események összegzéseként a vállalat papírjainak árfolyama jelentősen erősödött az elmúlt napokban, ami várhatóan tovább folytatódik.

[HWSW] Számos esemény történt a hónap eleje óta az AMD háza táján, melyeket nehéz lenne tömören összefoglalni, ugyanakkor elmondható, hogy kicsengésük pozitív -- vagy legalábbis a piac és a média kedvezően fogadta azokat. Az elmúlt negyedév szenvedéseit követően az AMD megítélése ajavulóban van, köszönhetően számos bejelentésnek, ironikus módon köztük az NVIDIA egyik nyilatkozatával. Ezen események összegzéseként a vállalat papírjainak árfolyama jelentősen erősödött az elmúlt napokban, ami várhatóan tovább folytatódik.

Gödörből kifelé

A vállalat május harmadikán tartott részvényesi közgyűlésén Hector Ruiz elnök-vezérigazgatónak magyaráznia kellett az elmúlt negyedéves bizonyítványt a számonkérő kérdéseket feltevő befektetők előtt. Ruiz akkor úgy fogalmazott, hogy a vállalat termékek cunamijával fog jelentkezni az év hátralévő részében, amivel nyilvánvalóan a ma útjára indult R600 grafikus chipre, valamint az év közepén érkező következő generációs processzorokra gondolt. Ruiz azt is megerősítette, hogy a 45 nanométeres gyártás, a megvágott tőkeberuházások ellenére is, jövő év közepén indul be a tervek szerint.

Hector Ruiz, AMD CEO
Hector Ruiz, AMD CEO
Az AMD vezére az első negyedéves eredmények közzétételekor elfogadhatatlannak nevezte a vállalat teljesítményét, és a 611 millió dolláros veszteség hatására átszervezésekhez látott, valamint ötödével, 500 millió dollárral csökkentette a 2007-es tőkeberuházások mértékét, amit valószínűleg a Fab30 üzem 300 milliméteres konverziója vagy a mellette épülő tesztüzem építése szenvednek el. További újdonság, hogy az AMD Drezdában, a Fab36 üzemben már teszteli a 45 nanométeres gyártási eljárást, mely immerziós technológiára épül, és már legyártásra kerültek az első tesztchipek.

Ennek folyományaként a vállalat múlt héten közölte, 430 embert, vagyis a létszám 2,6 százalékát épít le, hogy költségeket takarítson meg. Az elbocsátások Drezdát, ahol a vállalat teljes gyártókapacitása található, nem érintették, viszont a kaliforniai vállalati főhadiszállást, az austini (Texas) tervezőközpontot, valamint a volt ATI markhami (Kanada) csapatát igen. Az elbocsátásokat az elemzők pozitív jelként értékelték, alacsony mértékével kapcsolatban azonban többen szkeptikusan nyilatkoztak.

Az AMD-ATI egyesülést követően riválissá váló NVIDIA egyik nyilatkozata további bizakodásra buzdította a tőzsdét. Az NIVIDA ugyanis azt várja, hogy az AMD-alapú gépekhez szánt chipsetjeinek forgalma jelentősen erősödni fog a jelenlegi negyedév során, amit a csatornákban korábban felhalmozódott készletek kiürülése magyaráz. Az AMD borzalmasan rossz első negyedévének egyik oka éppen az volt, hogy a negyedik negyedévben számos nagy számítógépgyártó túlrendelte magát, és az ünnepi szezon elmúltát követően sokkal kisebb igénnyel jelentkeztek az AMD-nél. Az NVIDIA úgy látja, a helyzet javulóban van, a készletek lecsökkennek. A hírek együttesen a papírok közel 13 százalékos erősödését váltották ki a keddi mélyponthoz képest.

Nem lesz sétagalopp

A vállalat kompetitív helyzete feltétlenül javulóban van a közeljövőben, a kérdés azonban az, hogy az AMD képes lesz-e újra megkapaszkodni a piacon, és pénzügyi sikerre is váltani termékeit, legfőképpen a közelgő, és igen ütősnek ígért Barcelona-generációra épülőt. Ruiz a befektetőknek az ígérte, a Barcelona visszaveszi a vezetést majd az Inteltől, és hogy "félelmetesen" optimista -- ami rendkívül találó megfogalmazás.

A 2003-as helyzettel ugyanis nem szabad összetéveszteni a mait, semmilyen szempontból. Az Intel termékkínálata ma sokkal erősebb, és versenyképes fejlesztési útvonallal rendelkezik, valamint látványosan agresszívan viszonyul riválisához. Bár az AMD piaci pozíciói is összehasonlíthatatlanul megerősödtek, elismertsége és kapcsolatrendszere nagyságrendeket javult, sejthető, hogy az Intel visszaverése nem lesz sétagalopp.

Phenomena
Az AMD hivatalosan is megerősítette azon korábbi pletykákat, melyek szerint az új architektúrára épülő asztali processzorai Phenom néven kerülnek a boltokba elsőként, mely a felső- és csúcskategóriás asztali termékeinek új márkaneve lesz. A Phenom X2 a két, a Phenom X4 a négymagos, míg a Phenom FX a mindenkori csúcschipeket takarja majd.

Az új chipek később a termékpaletta alsóbb felében bevezetésre kerülnek, Athlon X2 és Sempron neveken, az Athlon 64 pedig megszűnik. A Phenomok az év második felében, vélhetően inkább 2007 vége felé bukkannak fel, míg a tömeges hozzáférhetőség 2008 elejére tehető.
Ha az AMD be is tudja váltani ígéreteit, vagyis egyértelműen visszaveszi a vezető szerepet az Inteltől, akkor is legalább egy negyedévébe kerül, mire fel tudja futtatni a Barcelona chipek termelését annyira, hogy annak kimutatható pénzügyi hatása is legyen a vállalat teljesítményére. Ez idő alatt az Intel folyamatosan kínálati és árazási fölényben marad a szerverpiacon is, majd és szükség esetén elképzelhető, hogy gyorsabb két és négymagos Xeonokat is piacra dob, vagy ezzel kombinálva árat csökkent, tompítva a Barcelona érkezését.

Mire az AMD elegendő mennyiségben lesz képes termelni az új chipeket ahhoz, hogy az asztali szegmensben is bevezesse, az Intel megkezdi 45 nanométeres csíkszélességű Penryn processzorainak forgalmazását, melyek számos területen jelentős javulást ígérnek, miközben arcátlanul kis mérettel bírnak az olcsó termelés érdekében. Igaz, az Intelnek is egyensúlyoznia kell a 65 nanométeres és 45 nanométeres termékei között, vagyis a jelenlegi chipek sebességét nem szívesen tornázza fel, mivel azzal a 45 nanométeres termékei alatt vágja a fát, ugyanakkor a jelek szerint a Penryn és a gyártástechnológia kiváló formában van ahhoz, hogy az Intel idén megkezdje a tömegtermelést.

Figyelmeztető kudarc

A mai nap tanulsága, hogy a hosszas fejlesztési erőfeszítések nem feltétlenül hozzák meg várt gyümölcsüket. Az ATI R600 a korábbi tervekkel ellentétben három negyedévet késett, és hét hónappal később jelent meg az NVIDIA G80-nál. Hét hónappal későbbi megjelenés és papíron valamivel fejlettebb gyártástechnológia alapján joggal elvárható, hogy az AMD/ATI új chipje ha halványan is, de egyértelműen felülmúlja riválisát -- azonban ennek ellenkezője történt. A csúcs R600-ra épülő Radeon HD 2900 XT egyértelműen elmarad az G80-alapú kártyák mögött, néhol drasztikusan. Ezt természetesen a kiforratlan driverek is okozhatják, mindez azonban kevéssé számít.

Az AMD nemcsak a teljesítménykoronát nem tudta visszavenni, de piaci szempontból sem tudta ellensúlyozni a késlekedést és pr-fiaskót. A korábbi pletykákkal és várakozásokkal ellentétben az AMD nem tudta biztosítani, hogy az R600-ra épülő teljes termékpaletta hozzáférhetővé váljon azonnal, így kizárólag a csúcskártyák rendelhetőek jelenleg, a közép- és alsókategóriás kártyákra még várni kell -- az NVIDIA hasonló árfekvésű termékeit április közepe óta kínálja. Így az AMD/ATI kompetitív helyzete bár javult az R600 piacra dobásával, a kilátások nem biztatóak.

Az ex-ATI csapatok ezzel vélhetően igen nehéz helyzetbe kerültek az egyesült vállalaton belül, és nem számít túlságosan vad spekulációnak feltételezni, hogy nem sok dobásuk maradt, mielőtt az AMD vezetősége szanálja a jövőbeni fejlesztéseiket, és az erőforrásokat helyette a platformszinten integrált megoldásokra csoportosítja át. Bár az R600-ból nem lehet, vagy szabad következtetéseket levonni a pletykák szerint remek formában lévő Barcelonával kapcsolatban, arra mindenesetre jó emlékeztető, hogy igen rosszul sülhetnek el még stratégiai jelentőségű termékbevezetések is.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.