Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 25. 11:25:42

Vége a lopott mobilokkal való üzletelésnek

[WSJ] A világ legnagyobb mobiltelefongyártói közül hét csatlakozott ahhoz az egyezményhez, amely szerint a jövőben a készülékek egyedi azonosítója -- IMEI szám -- olyan módon kerül beépítésre, hogy azt utólag semmilyen módszerrel ne lehessen megváltoztatni.

[WSJ] A világ legnagyobb mobiltelefongyártói közül hét csatlakozott ahhoz az egyezményhez, amely szerint a jövőben a készülékek egyedi azonosítója -- IMEI szám -- olyan módon kerül beépítésre, hogy azt utólag semmilyen módszerrel ne lehessen megváltoztatni.

Egyes mobilszolgáltatóknál jelenleg is létezik ún. fekete lista, amelyen az ellopott mobiltelefonok IMEI száma található meg, a listán szereplő azonosítóval ellátott készülékeket a szolgáltatók nem engedik meg a hálózatukhoz csatlakozni. Eddig azonban problémát jelentett, hogy az IMEI szám szoftveresen került a készülékekbe és szoftveres trükkökkel utólag módosítani lehetett.

A Nokia, a Motorola, a Siemens, a Sony Ericsson, az NEC, a Panasonic és a Sagem az IMEI szám beégetésétől azt várja, hogy visszaesik a mobiltelefonokkal kapcsolatos bűncselekmények száma. Az utóbbi időben mint Európában, mind Ázsiában, mind pedig Észak-Amerikában jelentősen emelkedett a mobilokkal kapcsolatos bűnesetek gyakorisága, Nagy-Britanniában külön rendőrségi részleg foglalkozik az ilyen jellegű bejelentésekkel. A brit rendőrség adatai azt mutatják, hogy az országban elkövetett utcai bűncselekmények közül minden második mobiltelefon-lopással vagy rablással kapcsolatos.

A GSM Association szóvivője szerint eddig 24 mobiltelefon-szolgáltató -- többek között a Vodafone, az Orange, az O2, a Telecom Italia és a T-Mobile -- csatlakozott ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, amelynek keretén belül a szolgáltatók megosztják egymással fekete listáikat. A jövőben várhatóan további cégek belépése várható. "Ha egy ország összes szolgáltatója üzemeltet fekete listát, várhatóan visszaesik az alkalmi mobil-lopások száma. A világméretű fekete lista azonban globálisan is képes visszaszorítani az ilyen jellegű bűncselekmények számát" -- mondta Ian Volans, a GSM Association szóvivője.

a címlapról

Aggasztó adatok?

2

Elvan a gyerek, ha mobilozik

2020. február 24. 09:46

Aggódnak érte, mégis engedik a hazai fiatal felnőtt szülők gyerekeinek az okoseszköz-használatot.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 24. 13:19

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.