:

Szerző: Vörös Péter

2004. február 20. 13:55

Az EMC optimista a technológiai kiadásokat illetően

Joseph M. Tucci
Joseph Tucci
Joseph Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója csütörtökön közölte, hogy világ első számú tárolóeszköz-gyártója tartja magát a korábbi 2004-es nyereség- és forgalom-előrejelzésekhez, mivel a vállalati technológiai kiadások tovább javulnak. A nagy megrendelések érezhetően emelkedtek 2003 utolsó két negyedévében és e trend vélhetően folytatódik az idén is.

A vállalat januárban, a negyedik negyedéves eredmények közzétételekor közölte, hogy az idei forgalom 25 százalékkal 7,8 milliárd dollár fölé emelkedik. Bill Teuber, a cég pénzügyi vezérigazgatója akkor kifejtette, hogy az Általánosan Elfogadott Számviteli Elvek (Generally Accepted Accounting Principles, GAAP) szerint az éves nyereség részvényenként 34 cent körül lesz, amit Tucci tegnap megerősített.

Az EMC adattárolási hardvereket, szoftvereket és szolgáltatásokat árul. Tavaly a cégnek hosszú idő után sikerült újra nyereséget elérnie, a korábbi gondokat egyrészt a gazdasági visszaesés, másrészt a kőkemény verseny miatt fellépő jelentős árcsökkentés okozta. A befektetők ma már újra bíznak a szektorban és az IT-ipar többi részénél gyorsabb növekedésre számítanak.

Az EMC részvényárfolyama ennek megfelelően emelkedett az utóbbi időben. 2003-ban a cég részvényárfolyama 110 százalékkal erősödött, míg az American Stock Exchange Computer Hardware Index 40 százalékkal nőtt. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 6,54-15,80 dollár között volt, míg tegnap 14,27 dollár volt a záróárfolyam. A cég piaci értéke immár ismét meghaladja a 34 milliárd dollárt.

Tucci szerint az adattárolási ipar az idén 5-6 százalékkal fog emelkedni, míg a technológiai piac egészénél 3-4 százalékos növekedés várható. "Úgy gondolom, hogy a gazdaság erősödése nem lesz ugrásszerű, a következő években lassú, de fokozatos emelkedés várható. A befektetők azt keresik, hogy mely vállalatok használják ki a legjobban ezt az növekedést és ezekre adják le voksukat."

Az EMC tavaly három jelentős szoftverakvizíciót bonyolított le: az adattárolási szoftvergyártó Legato Systems felvásárlását júliusban közölték, a vállalati tartalomkezelő rendszereket fejlesztő Documentum felvásárlásáról októberben számoltak be, míg a szerver-virtualizációs szoftvereket kínáló VMware akvizícióját decemberben jelentették be. Tucci azonban most kijelentette, hogy a cég egyelőre nem tervezi más szoftvervállalatok felvásárlását.

A tavalyi pénzügyi évben az EMC a megelőző évnél 15 százalékkal magasabb, 6,24 milliárd dolláros forgalmat ért el és a nettó nyereség 496 millió dollár, azaz részvényenként 22 cent volt. 2002-ben a vállalat 119 millió dollár, azaz részvényenként 5 cent nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.