Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 9. 14:49

A Nokia kivásárolta a Psiont a Symbian konzorciumból

A Psion ma bejelentette, hogy 135,7 millió fontért (250,6 millió dollárért) eladta a Symbian konzorciumban birtokolt részesedését a Nokiának. A finn vállalat ezzel 32,3 százalékról 63,3 százalékra növelte tulajdoni hányadát.

A Psion ma bejelentette, hogy 135,7 millió fontért (250,6 millió dollárért) eladta a Symbian konzorciumban birtokolt részesedését a Nokiának. A finn vállalat ezzel 32,3 százalékról 63,3 százalékra növelte tulajdoni hányadát.

A Nokia bejelentette, hogy többségi tulajdonrésze ellenére sem kíván változtatásokat végrehajtani a Symbian üzletmenetében, illetve vezetésében, azaz a szoftverfejlesztő konzorcium formálisan továbbra is független marad. Az ügyletet a Psion-részvényesek mellett a Symbian többi tulajdonosának, valamint a hatóságoknak is jóvá kell hagynia.

A Symbian OS operációs renszerről ismert Symbian konzorcium 1998-ban jött létre. A vállalat tulajdonosai jelenleg a Nokia, az Ericsson, a Panasonic, a Samsung, a Siemens és a Sony Ericsson. A Symbian OS jelenleg számos készülékben található meg, a Nokia mellett többek között a Sony Ericsson, a Motorola, a Siemens, a Sendo és a Samsung is épít mobiltelefont e szoftver köré.

A Psion bejelentette, hogy a Symbian-tulajdonrész eladásából befolyó összeget az ipari kéziszámítógépeket gyártó Teklogix részlegének fellendítésére és akvizíciókra fordítja. David Potter, a Psion igazgatótanácsának elnöke elégedetten nyilatkozott a Nokiával kötött megállapodásról, elmondása szerint mindkét fél jól járt, de a Psion részvények árfolyama a bejelentés nyomán mégis 30 százalékkal csökkent.

Szakértők rámutatnak, hogy a Nokia számára létfontosságú volt a Symbian megszerzése, a finn vállalat így már megfelelő kontrollal rendelkezik a konzorcium felett ahhoz, hogy olyan irányba terlje a fejlesztéseket, amelyek révén végül eredményesen tud szembeszállni a Microsofttal, amely meg akarja vetni a lábát a mobil szoftverek piacán.

A Nokia szóvivője elmondta, hogy vállalata elkötelezett a Symbian hosszú távú sikere mellett és ennek érdekében komoly befektetésekre is hajlandó, sokkal inkább, mint más tulajdonosok. A tavalyi év első 9 hónapjában világszerte 3,91 millió Symbian-alapú mobiltelefont adtak el és 9 gyártó műhelyében összesen 31 különféle modell állt fejlesztés alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról