Szerző: Vörös Péter

2004. február 20. 11:05

Hivatalos a végeredmény: jól sikerült a Hewlett-Packard első pénzügyi negyedéve

Carly Fiorina
Carly Fiorina
A HP tegnap tette közzé az első pénzügyi negyedév végleges eredményeit: a cég nyeresége 33 százalékkal 962 millió dollárra emelkedett, míg a forgalom 9 százalékkal, 17,9 milliárd dollárról 19,51 milliárd dollárra nőtt. Az eredmények megfelelnek a vállalat múlt heti előzetes bejelentésének. A jelenlegi negyedévben a várható forgalom 19,2-19,6 milliárd dollár között, a pro forma nyereség részvényenként 34 cent körül lesz, míg a pénzügyi év egészében a profit eléri a részvényenként 1,43 dollárt.

A Palo Alto (Kalifornia) központú cég nyeresége az Általánosan Elfogadott Számviteli Elvek (Generally Accepted Accounting Principles, GAAP) szerint részvényenként 30 cent volt a január 31-ével zárult pénzügyi negyedévben, míg az egyszeri tételeket nem számítva a profit elérte a 35 centet, ez nagyjából megfelel a Thomson First Call által megkérdezett elemzők várakozásainak. A szakemberek 19,41 milliárd dolláros eladásokra számítottak.

"A HP újabb erős negyedévet zárt" -- mondta Carly Fiorina, a cég elnök-vezérigazgatója. "A Compaq felvásárlása óta ebben az időszakban volt a legegyenletesebb a nyereség a különböző divíziókban." Az elemzők úgy vélik, hogy cég végre kezdi újra megtalálni az egyensúlyt, miután a 2002-es fúzió drasztikus változásokkal járt.

A PC-divízió negyedéves forgalma elérte a 6,2 milliárd dollárt, csakúgy mint a nyomtató és képalkotási részlegé (Imaging & Printing Group, IPG). A szerverek, tárolási eszközök és szoftverek eladásai 3,9 milliárd dollárt tettek ki, míg a szolgáltatások bevételei meghaladták a 3,2 milliárd dollárt.

A nyereség összetétele némileg eltérő volt: a "korona ékköve" továbbra is az IPG divízió marad, ez a részleg a HP fejőstehene. Stabilan növekedő forgalom és masszív nyereség jellemzi ezt a területet, a negyedéves profit itt elérte a 968 millió dollárt, ami 6 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

A szolgáltatási divízió működési nyeresége 258 millió dollár volt, ez 11,4 százalékos emelkedés. A szerverek és az ezekhez kapcsolódó vállalati termékek eladásai 108 millió dolláros üzemi nyereséget jelentettek, szemben az egy évvel korábbi veszteséggel. A PC-üzletág üzemi eredménye 62 millió dollár volt a tavalyi 33 millió dollárral szemben, míg a szoftverrészleg üzemi szinten 46 millió dolláros veszteséget produkált.

A Xeon-alapú ProLiant szerverek forgalma 15 százalékkal nőtt, míg a HP PA-RISC és ex-Compaq Alpha Unix szerverek eladásai 13 százalékkal csökkentek. Ezzel szemben az Itanium-alapú szerverek bevételei 60 százalékkal emelkedtek, a jelek szerint ezek a szerverek fokozatosan leváltják a PA-RISC és az Alpha architektúrájú termékcsaládokat. Az elemzők szerint a nagy rivális IBM és Sun Microsystems szeretné elhódítani az (ex-)AlphaServer ügyfelek egy részét a HP-től.

A PC-divízió forgalmának volumene 23 százalékkal nőtt, míg az eladások értéke 20 százalékkal emelkedett. Fiorina hangsúlyozta, hogy ezen belül különösen jól szerepeltek a notebookok: az eladások volumene 52 százalékkal, értéke pedig 42 százalékkal nőtt.

"Sorrendben ez volt a második negyedév, amikor mind az asztali, mind a laptop PC-k eladásai kétszer olyan gyorsan emelkedtek, mint a legközelebbi versenytársunké" -- mondta Fiorina. A szintén ehhez a részleghez tartozó iPaq kéziszámítógépek forgalmának volumene 69 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest, jelentős üzemi nyereséget realizálva.

Fiorina kihangsúlyozta, hogy a HP hetente 1 millió nyomtatót értékesít, míg az immár ezen a téren is rivális Dell összesen 2 millió nyomtatót adott el azóta, hogy belépett erre a piacra a Lexmarkkal együttműködve. "Továbbra is nagyon bizakodóak vagyunk nyomtatópiaci helyzetünket illetően."

A szakértők szerint az IPG üzletág forgalmának jelentős részét teszik ki a nyomtatással kapcsolatos kellékek (cartridge-ok, tonerek, speciális papírok, stb.). Bár a cég nem árulta el, hogy mekkora forgalmat tettek ki ezek a kellékek, annyit azonban elárultak, hogy a forgalom emelkedése 8 százalék volt e területen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról