Szerző: Bodnár Ádám

2004. február 26. 10:02

Látványosan visszaesett a Sun részesedése a szerverek piacán

A tavalyi évben az IBM volt a legnagyobb szervergyártó -- derül ki a Gartner Dataquest által közzétett forgalmi adatokból. A Nagy Kék tovább növelte az előnyét a mezőnnyel szemben, a legnagyobb csalódást pedig a Sun okozta, amelynek eladásai látványosan csökkentek. 2003-ban a globális szerverpiac 46,1 milliárd dollárt tett ki, ami a megelőző évhez képest 5 százalékos növekedést jelent.

A tavalyi évben az IBM volt a legnagyobb szervergyártó -- derül ki a Gartner Dataquest által közzétett forgalmi adatokból. A Nagy Kék tovább növelte az előnyét a mezőnnyel szemben, a legnagyobb csalódást pedig a Sun okozta, amelynek eladásai látványosan csökkentek. 2003-ban a globális szerverpiac 46,1 milliárd dollárt tett ki, ami a megelőző évhez képest 5 százalékos növekedést jelent.

Az IBM 10 százalékkal 14,8 milliárd dollárra növelte forgalmát és ezzel 32 százalékos piaci részesedést szerzett. A forgalmi adatok alapján második helyezést elért HP szerver-értékesítésből származó bevétele 5 százalékkal 12,5 milliárd dollárra emelkedett, a harmadik helyen álló Sun forgalma ezzel szemben 15 százalékkal 5,4 milliárd dollárra esett vissza. A legnagyobb növekedést a negyedik helyezett Dell produkálta, a cég 22 százalékkal 4 milliárd dollárra növelte forgalmát.

Az internetes robbanás kezdetekor a Sun versenytársainál gyorsabban növelte eladásait, azonban miután a dotkom korszak véget ért, a vállalat eladásai a konkurenseknél gyorsabban esett vissza. Az IBM lemaradt az internetes robbanásról, azonban később felismerte és javította a hibáit, ennek eredményeképp az utóbbi években látványosan növeli eladásait és piaci részesedését.

A UNIX-szerverek piacán továbbra is a Sun vezet, noha a vállalat forgalma 16 százalékkal csökkent. A Sun szerver-értékesítésből származó 5,4 milliárd dolláros forgalma gyakorlatilag teljes egészében a UNIX-piacról származik, a vállalat más piacoknak egyelőre elhanyagolható jelentőségű szereplője. A cég a tavalyi év közepén dobta piacra első Linux-alapú általános kiszolgálóit. A UNIX-piacon a második helyezett HP 5,3 milliárd dolláros forgalmat ért el, az IBM pedig 4,1 milliárd dollár bevételhez jutott. Az IBM bevétele 13 százalékkal nőtt, a HP-é 4 százalékkal csökkent. A UNIX-szerverek piaca 4 százalékkal 16,7 milliárd dollárra csökkent.

A Linux operációs rendszert futtató szerverek eladásai 90 százalékkal 2,8 milliárd dollárra emelkedtek. Ezen a piacon a HP volt az első számú szereplő, a cég forgalma 927 millió dollárt tett ki. Az IBM 60 százalékkal növelte forgalmát és 552 millió dollárt ért el, a Dell 40 százalékos növekedés mellett 521 millió dollár forgalmat realizált.

Az évek során a szerverpiac folyamatosan konszolidálódott és a legnagyobb gyártók egyre nagyobb részesedést szereztek. 2003-ban a négy legnagyobb gyártó összesített piaci részesedése 80 százalékot tett ki, míg 2002-ben csak 79 százalékot. A Linux-szerverek esetében fordított volt a helyzet, a három legnagyobb piaci szereplő itt összesen 72 százalékos részesedést ért el, míg 2002-ben 76 százalékot.

Az Intel-alapú szerverek piaca 18 százalékkal 20,3 milliárd dollárra emelkedett, ezek legnagyobb gyártója továbbra is a HP, amely 6,8 milliárd dollár forgalmat realizált. A cég piaci részesedése azonban 0,4 százalékponttal csökkent. Az Intel-alapú szerverek piacán a második helyet a Dell szerezte meg, a cég 22 százalékkal 4 milliárd dollárra növelte bevételét és 20 százalékos piaci részesedést szerzett. A harmadik helyezett IBM (17%) forgalma 21 százalékkal 3,4 milliárd dollárra nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról