Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 27. 11:25

Kipróbálható az új Ubuntu Linux

Megérkezett az új Ubuntu következő, 7.10-es verziójának előzetese , kódnevén a Gutsy Gibbon Tribe 5, amelyben végre kipróbálható egy sereg újdonság, amelyek az októberre ígért végleges változatban kapnak helyet.

[HWSW] Megérkezett az új Ubuntu következő, 7.10-es verziójának előzetese, kódnevén a "Gutsy Gibbon Tribe 5", amelyben végre kipróbálható egy sereg újdonság, amelyek az októberre ígért végleges változatban kapnak helyet.

Az Ubuntu fejlesztőinek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy széles tömegek számára tegyék "fogyaszthatóvá" a szabad operációs rendszert azáltal, hogy a lehető legjobban leegyszerűsítik a telepítést, a beállítást és a használatot. Ennek jegyében a Gutsy Gibbon számos újdonságot hoz például a grafikus felhasználói felületen, amelyen az eddigieknél lényegesen könnyebben állítható be többek között a kijelző felbontása, a képfrissítés sebessége, vagy akár a többkijelzős támogatás.

Jelentős fejlesztések történtek a nyomtatókezelés területén is, amely a Linux-disztribúciók jellemzően gyenge pontja szokott lenni. Az új Ubuntuban helyet kapott egy virtuális PDF-nyomtató is, amely lehetővé teszi hogy bármelyik alkalmazásból PDF-fájlba nyomtasson a felhasználó. A fejlesztők lecserélték a régi nyomtatómenedzsment panelt is, így elméletileg még egyszerűbb a printerek telepítése és beállítása.

A szeptember végén már a béta fázisba lépő és várhatóan október közepén végleges formában is megjelenő Gutsy Gibbonban olyan további fejlesztések kapnak még helyet, mint például a gyorsabb keresés és felhsználóváltás, az AppArmor biztonsági megoldás, illetve a Firefox használatát megkönnyítő kiegészítők. A "Tribe 5" már a Gnome asztali környezet legújabb változatára épül, a múlt héten megjelent 2.20.0 beta 1-re.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról