Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 13. 13:36

Csak a fizetős ügyfelek érhetik el a korábban ingyenes MySQL Enterprise Servert

A MySQL vállalati változata, az Enterprise Server mostantól nem lesz nyilvánosan elérhető, ahhoz csak a fizető ügyfelek férhetnek hozzá. A szoftver forráskód formájában továbbra is letölthető marad, így a kellő elhivatottsággal rendelkező felhasználók lefordíthatják, feltelepíthetik és használhatják, de a bináris csomagok lekerülnek a MySQL oldaláról. A szoftverfejlesztők, illetve a MySQL-t kipróbálni szándékozó felhasználók számára a továbbiakban az ingyenes Community Server változat lesz elérhető.

[HWSW] A MySQL vállalati változata, az Enterprise Server mostantól nem lesz nyilvánosan elérhető, ahhoz csak a fizető ügyfelek férhetnek hozzá. A szoftver forráskód formájában továbbra is letölthető marad, így a kellő elhivatottsággal rendelkező felhasználók lefordíthatják, feltelepíthetik és használhatják, de a bináris csomagok lekerülnek a MySQL oldaláról. A szoftverfejlesztők, illetve a MySQL-t kipróbálni szándékozó felhasználók számára a továbbiakban az ingyenes Community Server változat lesz elérhető.

Természetesen az Enterprise Server ingyenes elérhetőségének megszűnése óriási vitákat váltott ki a nyílt forrású közösségen belül, egyesek szerint a cégnek továbbra is hozzáférést kellene biztosítani a lefordított binárisokhoz, mások azonban úgy vélekednek, a MySQL-nek jogában áll olyan üzleti döntéseket hoznia, amelyek révén nagyobb bevételre tehet szert. Vannak, akik úgy gondolják, a MySQL lépése a visszájára sül majd el és a fejlesztők el fogják hagyni ezt a platformot.

Az aggodalmak forrása elsősorban az, hogy a Community Server változat egyfajta kísérleti nyúlnak tekinthető, ebben a változatban vezetik be és próbálják ki az újdonságokat, amelyek ha beválnak, bekerülnek az Enterprise Serverbe. Ebből adódóan a Community verzió instabilabbnak tűnik az Enterprise-nál. Hogy a felhasználók ne érezzék úgy, hogy mostantól az ingyenes MySQL szükségképpen egy instabil, "béta" szoftvert jelent, a szoftvergyártó cég úgy határozott, hogy a Community verzióból is lesznek hagyományos alfa és bétaverziók, amelyekben kipróbálják az újdonságokat, illetve egy stabil változat.

A nyílt forrású szoftverek fejlesztőinek körében ma már bevett gyakorlat, hogy külön változatot készítenek a támogatásért busás összeget fizető vállalatok, valamint az ingyenességet előnyben részesítő felhasználók számára. A Linux-disztribúciók között ez már régóta szokásos üzleti modell, gondoljunk csak a Red Hatre és a Fedorára, vagy akár a SUSE Linux Enterprise-ra és az OpenSUSE projektre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról