Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Németország és Magyarország is támogatja az Open XML dokumentumformátum szabványosítását

Bodnár Ádám, 2007. augusztus 23. 13:28
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Jól halad az Open XML dokumentumformátum szabványosítása: az International Organization for Standardization (ISO) szervezet 103 tagországa szeptember 2-ig szavazhat arról, szabvánnyá kívánja-e emelni az Office 2007-ben debütált fájlformátumot.

[HWSW] Jól halad az Open XML dokumentumformátum szabványosítása: az International Organization for Standardization (ISO) szervezet 103 tagországa szeptember 2-ig szavazhat arról, szabvánnyá kívánja-e emelni az Office 2007-ben debütált fájlformátumot.

A Német Szabványügyi Hivatal (Deutsches Institut für Normung, DIN) tegnapelőtt úgy határozott, kiegészítésekkel támogatja a ISO/IEC 29500-as szabványtervezetet, vagyis az Open XML szabványosítását. A DIN berlini konferenciáján szoftverfejlesztők, tudományos intézetek és kormányhivatalok is képviseltették magukat. Magyarország már júniusban elkötelezte magát a szabványosítás mellett, a Magyar Szabványügyi Testület illetékes bizottsága 8:3 arányban megszavazta az Open XML szabvánnyá emelését.

A Microsoft 2005 őszén jelentette be, hogy a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentum-formátumokat nyílt szabvánnyá kívánja tenni, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes szoftvereket. Az Open XML specifikációt még 2005 novemberében benyújtották az Ecma Internationalhez, amely decemberben létrehozta a dokumentumformátum szabványosításáról döntő TC45-ös bizottságot, amely rendszeresen tart egyeztetéseket. Amennyiben a tagországok többsége támogatja az Open XML-t, abból legkorábban 2008 elején lehet szabvány.

Az Open XML legnagyobb riválisa, az OpenDocument Format (ODF) tavaly májusban vált ISO-szabvánnyá. A támogatói szerint az ODF legnagyobb előnye, hogy teljesen nyílt, akárki készíthet vele kompatibilis alkalmazásokat, így azok a cégek és szervezetek, amelyek ilyen formátumban tárolják dokumentumaikat, később sem lesznek hozzáláncolva egyetlen szállítóhoz sem. Éppen ezért a monopóliumokkal szemben rendkívül szigorú Európai Unió például az OpenDocumentet javasolja, mint az információcsere, a publikus dokumentumok szabványát.

FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.