:

Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 28. 11:06

Elérhetetlenné vált az Egyesült Államokból a TorrentSpy keresőoldal

A szerzői jogsértéssel vádolt, perbe fogott TorrentSpy visszavágott, elérhetetlenné tette szolgáltatását az Egyesült Államokbeli felhasználók számára. A BitTorrent állományokat, úgynevezett torrenteket elérhetővé tévő szolgáltatás éppen a felhasználók védelme miatt vált elérhetetlenné, ugyanis bármelyik pillanatban bekövetkezhet, hogy a bíró a felhasználói információk átadására szólítja fel az üzemeltetőket, melyeket egy korábbi ítélet szerint naplózni kötelesek.

[HWSW] A szerzői jogsértéssel vádolt, perbe fogott TorrentSpy visszavágott, elérhetetlenné tette szolgáltatását az Egyesült Államokbeli felhasználók számára. A BitTorrent állományokat, úgynevezett torrenteket elérhetővé tévő szolgáltatás éppen a felhasználók védelme miatt vált elérhetetlenné, ugyanis bármelyik pillanatban bekövetkezhet, hogy a bíró a felhasználói információk átadására szólítja fel az üzemeltetőket, melyeket egy korábbi ítélet szerint naplózni kötelesek.

Védett felhasználók

A TorrentSpy közleménye szerint a kizárás nem bírói utasítás eredménye, azt éppen a felhasználók védelmében, saját hatáskörben döntötték el az üzemeltetők, kiemelték, hogy hatalmas a különbség az európai és az amerikai joggyakorlat között. A vállalat szervereit Hollandiában üzemelteti, így az mindenki más számára elérhető maradt, kizárólag az Egyesült Államokbeli felhasználók nem érhetik el azokat.

A TorrentSpy-t korábban bírói ítélet kötelezte arra, hogy naplózza felhasználóinak tevékenységét, azok kereséseit. A TorrentSpy fellebbezett a május 29-én hozott ítélet ellen. A precedensjogra épülő amerikai jogrendszerben Jacqueline Chooljian bíró ítélete gyakorlatilag minden weboldalt arra kényszeríthet a jövőben, hogy naplózza, kövesse látogatóit, majd a hatóság kérésére adja át ezeket az adatokat.

A TorrentSpyhoz hasonló weboldalak szándékosan nem rögzítik a látogatók adatait, kereséseit. 2006 telén a Finreactor állománycserélő weboldal adminisztrátorai nem kevesebb mint 150 millió forintnyi bírságot és 10-30 napnyi elzárást kaptak, miközben 28 feltöltőt, azaz olyan személyeket is bíróság elé citáltak, akik a weboldalon keresztül jogvédett anyagokat oszottak meg másoknak. A bíróság szerint a torrent állományok nem tekinthetők egyszerű linkeknek és a szolgáltatás működtetése sem tekinthető csupán linkelési szolgáltatásnak -- a legtöbb torrentoldal üzemeltetője ezzel próbál védekezni.

MPAA

Az MPAA, az Amerikai Mozgókép Szövetség szerint bár a TorrentSpy nem tárol közvetlenül jogsértő anyagokat, szolgáltatásával elérhetővé, kereshetővé teszi őket, így éppoly "bűnös", mint azok, akik megosztják ezeket a többi felhasználóval. A TorrentSpy a Digital Millennium Copyright Acts törvényre hivatkozva legálisnak nevezi szolgáltatását az Egyesült Államokban is, mely szerint az internetes szolgáltatók nem felelnek ügyfeleik tevékenységéért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.