:

Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 27. 15:09

Új kiegészítők és autós navigáció a Nokiától

Számtalan új kiegészítőt jelentett be mobiltelefonjai mellé a Nokia: az új Bluetooth headset és sztereó füles, a vezeték nélküli külső hangszóró, illetve Bluetooth GPS-modul mindegyike az Nseries készülékek dizájnelemeihez illeszkedik. Elmondhatjuk: a Bluetooth általános kapcsolódási felületté vált.

[HWSW] Számtalan új kiegészítőt jelentett be mobiltelefonjai mellé a Nokia: az új Bluetooth headset és sztereó füles, a vezeték nélküli külső hangszóró, illetve Bluetooth GPS-modul mindegyike az Nseries készülékek dizájnelemeihez illeszkedik. Elmondhatjuk: a Bluetooth általános kapcsolódási felületté vált.

Akkumulátorcsomag és sztereó hangszóró

A GPS nélküli Nokia okostelefonokat a Bluetooth GPS Module LD-4W külső vevőkészülékkel tehetjük navigációs központtá, az alig 31 grammos GPS-vevő akár 10 órán át működik egyetlen feltöltéssel. A nettó 125 eurós áron piacra kerülő készüléken három LED jelzi a töltöttségi állapotot, a működést, illetve a Bluetooth kapcsolatot. Bluetooth felületen csatlakozik az új BH-903 sztereó headset is, mely támogatja a Bluetooth A2DP, AVRCP, PBAP, HFP és HSP profilokat, tehát gyakorlatilag minden olyan Bluetooth profilt, melyen keresztül sztereó zenéhez juthatunk.

Nokia Bluetooth GPS Module LD-4W
Nokia Bluetooth GPS Module LD-4W

A sztereó vezeték nélküli füleshez egy OLED-kijelzős távirányító is tartozik, melyen láthatjuk, hogy ki hív a zenehallgatás közben, illetve éppen mely szám szól a hangszórókon keresztül. A BH-903 headset csupán 32 grammos és egyetlen töltéssel 15 órán át működhet. A füles nettóra ára 200 euró körül várható és mától kapható. BH-902 headset nem sztereó, de éppúgy vezeték nélküli, Bluetooth-os. A fejhallgató központi egységét szintén OLED-kijelzővel látta el a Nokia, melyen az MMS- vagy SMS-üzenetek érkezéséről is jelzést kaphatunk. A BH-902 headset 115 eurós áron világszerte kapható lesz.

A Nokia vezeték nélküli, hordozható hangszórója is Bluetooth felületen keresztül kapcsolódik a zenetelefonunkhoz, a Nokia Bluetooth Speakers MD-7W 130 eurós áron lesz kapható. A D & M Premium Sound Solutions-szel közösen kifejlesztett hangszórók a Nokia szerint a mélyhangok reprezentálásában is jeleskednek, illetve szélesebb sztereó hangzás létrehozására is képesek. A Nokia Nseries telefonokhoz hasonló szálcsiszolt alumínium kivitelű, nettó 130 eurós áron piacra kerülő hangszórók már kaphatók.

Az utolsó ma bejelentett kiegészítő, a Nokia Power Pack DC-1 azok számára lehet megváltás, akik igen gyakran használják energiazabáló okostelefonjukat, főként az üzleti felhasználókat célozza a csomag. A Nokia Power Pack DC-1 a Nokia 2 mm-es csatlakozójával rendelkező készülékeket -- így a legújabb miniUSB-vel szerelteket nem -- töltheti fel, akár három akkumulátornyi kapacitással rendelkezik, és két kimenettel is ellátták, tehát egyszerre akár két készüléket is képes energiával ellátni. A nettó 105 eurós áron piacra kerülő akkumulátorcsomag mától világszerte megvásárolható.

Nokia 500 Auto Navigation

A kiegészítők mellett új autós navigációs berendezést is bemutatott a Nokia. A Nokia 500 Auto Navigation hatalmas, 4,3 hüvelykes, szélesvásznú kijelzővel rendelkezik és Bluetooth kihangosítóként is használható. A kompatibilis Nokia mobiltelefonok képesek megosztani névjegyeinket a készülékkel, a jó hangminőségért pedig digitális jelfeldolgozás felelős. A beépített kihangosító interaktívabbá teheti utazásunkat, az érdekes pontok (POI), például egy étterem adatlapján szereplő telefonszámokat egyetlen gombnyomással felhívhatjuk.

A beépített vevő TMC-képes, így Nyugat-Európa egyes országaiban működő forgalmi információk fogadására is alkalmas, így a navigációs berendezés előre jelezhet dugókat, baleseteket, illetve kerülő utakat javasolhat. A Nokia kihasználja a szélesvásznú kijelző nagyobb felületét, megosztott képernyőn, egymás mellett mutathat meg plusz információkat, miközben a navigációs adatokat és térképet továbbra is láthatjuk.

Nokia 500 Auto Navigation
Nokia 500 Auto Navigation

A Nokia 500 Auto Navigation emellett audio- és videolejátszóként is használható, ráadásul a zenéket és a videók hangját egyszerűen, vezetékelés nélkül, beépített FM-transzmitterével az autó hangrendszerén keresztül hallgathatjuk. A negyedik negyedévben piacra kerülő készülék nettó 300 eurós áron lesz kapható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.