Szerző: Ady Krisztián

2007. augusztus 31. 13:46

Jöhetnek az olcsó femtocellák, 3G lefedettséget minden otthonba!

Nem a hardveren, az eszközök fejlesztőin és gyártóin múlik a helyi mobilcellák, az úgynevezett femtocellák terjedése, melyek most ismét egy lépéssel közelebb kerültek a leendő felhasználókhoz. A speciális, drágább lapkák használata helyett a Cambridge Consultants a hétköznapi 3G-s mobilokban használt chippel épített egy HSDPA-t és HSUPA-t támogató femtocellát, mely így jóval olcsóbb lehet.

[HWSW] Nem a hardveren, az eszközök fejlesztőin és gyártóin múlik a helyi mobilcellák, az úgynevezett femtocellák terjedése, melyek most ismét egy lépéssel közelebb kerültek a leendő felhasználókhoz. A speciális, drágább lapkák használata helyett a Cambridge Consultants a hétköznapi 3G-s mobilokban használt chippel épített egy HSDPA-t és HSUPA-t támogató femtocellát, mely így jóval olcsóbb lehet.

Femtocella?

A femtocella lényegében egy helyi mobilcellát jelent, mely egy helyi lefedettséget nyújtó "mobil adótoronyként" üzemel. A helyi, harmadik generációs, fejlett mobil adatátviteli szolgáltatásokat, mint például a HSDPA-t támogató mobilcellához kapcsolódhatnak majd hétköznapi mobileszközeink, mobiltelefonunk, noteszgépbe helyezett adatkártyánk -- ezzel akár a Wi-Fi-t is kiváltva.

A helyi cellát létrehozó eszköz kapcsolódhat szélessávú internetünkre is, így új lehetőségek nyílnak meg a kommunikáció terén. Az internetkapcsolaton keresztül olcsóbb telefonálást is nyújthatnak a szolgáltatók, hazaérkezve mobiltelefonunkkal az otthoni mobilcellára csatlakozva és VoIP-technológiát igénybe véve olcsóbban beszélgethetünk majd.


Szélessávú internetünkre kapcsolódik a helyi mobilcella, a femtocella

Wi-Fi alternatíva

A mobilszolgáltatók a femtocellákra a helyi Wi-Fi lefedettség alternatívájaként tekintenek. Ezzel a megoldással szükségtelenné válik a WLAN-vezérlők beépítése a mobiltelefonokba, egy igen energiaigényes komponenstől szabadulhatnak meg a készülékek. A helyi cella sokkal jobb minőségű kapcsolatot is nyújthat -- főleg a 3G esetén oly kritikus épületen belül --, hiszen a router nagyobb érzékenységű antennával is rendelkezhet, mint az egyre kisebb mobilkészülékek beépített, nyúlfarknyi antennái.

Az ABI Research szerint a femtocellák robbanásszerűen terjednek majd el a következő években, öt év múlva már 100 millió ilyen helyi bázisállomás üzemel majd a felhasználók otthonaiban. Mások azonban szkeptikusak, véleményük szerint a koncepciót nehéz lesz eladni a nehezebb telepíthetőség és konfigurálhatóság miatt, illetve a szolgáltatóknak is új üzleti modelleket kell kidolgozniuk a femtocellák támogatására.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról