:

Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 7. 13:21

Csökken az Xbox 360 ára az Egyesült Államokban

[Seattle Post Intelligencer/HWSW] Miután számos alkalommal cáfolta a pletykákat, illetve bizonyítékokat, a Microsoft végül elismerte, hogy csökkenti Xbox 360 konzoljának árait az Egyesült Államokban -- hasonló változásról Európában egyelőre nem tudni. A hivatalos verzió szerint a lépést az amerikai piacon rendkívül népszerű Madden NFL sorozat legújabb részének megjelenésére időzítették. Ez az első árcsökkentés, mióta 2005 novemberében a gép piacra került.

[Seattle Post Intelligencer/HWSW] Miután számos alkalommal cáfolta a pletykákat, illetve bizonyítékokat, a Microsoft végül elismerte, hogy csökkenti Xbox 360 konzoljának árait az Egyesült Államokban -- hasonló változásról Európában egyelőre nem tudni. A hivatalos verzió szerint a lépést az amerikai piacon rendkívül népszerű Madden NFL sorozat legújabb részének megjelenésére időzítették. Ez az első árcsökkentés, mióta 2005 novemberében a gép piacra került.

Hogy minél többen váltsanak

Bár az elmúlt hetekben számos amerikai kereskedő prospektusában és szórólapján felbukkantak is a csökkentettt árú Xbox 360 konzolok, a média megkeresésére a Microsoft következetesen tagadott, így azt sokan az áruházak magánakciójaként értékelték, mely a készletek kipucolására irányul. Ezt követően tegnap este, magyar idő szerint hajnalban a redmondi óriás elismerte, hogy szerdától teljes 360-as termékvonalának ajánlott kiskereskedelmi ára alacsonyabb lesz.

A merevlemez nélküli Xbox 360 Core csomagért az amerikai vevőknek szerdától 299 dollár helyett már csak 279-et, a 20 gigabájtos merevlemezzel, vezeték nélküli kontrollerrel és fejhallgatóval is felszerelt Premium pakkért pedig 50 dollárral kevesebbet, vagyis 349 dollárt kell csak fizetniük. A fekete színvilágban pompázó, 120 gigabájtos háttértárral, HDMI-csatlakozóval és kábellel is bíró Elite változat ugyanakkor csak 30 dollárral lett olcsóbb (449), vagyis alig több mint 6 százalékkal.

Érdemes kivárni
Magától értetődő kérdés, hogy az amerikai lépés magával hoz-e hasonló arányú európai árcsökkentést. A Microsoft Magyarország egyelőre nem ismer részleteket az ezekkel kapcsolatos tervekről, sőt, az amerikai eseményeket is kisebb meglepetéssel fogadták. Az ésszerűség és a tapasztalat azonban azt diktálja, hogy Európában is hamarosan, a következő hetekben várható az 360 olcsóbbodása, így talán érdemes lehet kivárni. Az is erősíti ezt a feltételezést, hogy a kontinentális Európában a Microsoft gépe sokkal gyengébben teljesít, mint ahogy a piac méretéből fakadóan elvárható lenne, így itt különösen fontosnak tűnik a kereslet élénkítése.

Nemcsak az ár miatt érdemes elfojtani az olthatatlan játékszomjat. Bár a Microsoft állítása szerint már orvosolja a Xbox 360 hűtési problémáját, a gép továbbra is zajos, sokat fogyaszt és melegít, és senki nem szeret heteket várni garanciális javításra adott termékekre. Bár a pontos ütemterv nem nyilvános, a következő hónapok során várható egy új Xbox 360-változat termelésének felfutása, mely már alacsonyabb fogyasztású és kevésbé melegedő, 65 nanométeres gyártástechnológiával előállított processzort és grafikus chipet alkalmaz, így remélhetőleg halkabb, hűvösebbek, de mindenekelőtt megbízhatóbbak lesznek. Érdemes lehet követni a híradásokat, mikor és hol bukkannak fel az első példányok.
A Microsoft szerint a konzolok történetében példátlan hosszú ideig nem kényszerültek árat csökkenteni, ami az Xbox 360 iránti keresletet demonstrálja. A mostani lépés célja, hogy a konzol további csoportokat érjen el, állítja a vállalat. "A közvélekedés szerint annak érdekében, hogy szélesebb piacra tegyük rá a kezünket, le kell vinnünk egy kicsit az árakat és olyan tartalmak olyan felhozatalát bemutatni, melyek valóban a tömegekehez szólnak" -- nyilatkozta a Seattle Post Intelligencernek David Hufford termékigazgató. Hozzátette, hogy a gép életciklusának ezen szakaszára régóta tervbe volt véve egy árcsökkentés.

Az NFL-faktor

A pontosabb időzítés az Electronic Arts, a világ legnagyobb független játékkiadója által jegyzett Madden NFL 2008-as verziójának megjelenésére esik. Az amerikai fociligát szimuláló játék rendkívül népszerű az Egyesült Államokban, hasonlóan a sporthoz: a legnagyobb felhasználói bázissal rendelkező PlayStation 2 platformon a játék előző változatából adták el a legtöbbet 2006-ban, az eladásokat alulmérő NPD szerint 1,8 millió darabot, vagyis a valódi értékesítés 2 millió felett lehet. Az összes platformon több mint 5 millió kelt el, a franchise 17 éve alatt pedig több mint 53 millió példány talált gazdára, vagyis a Madden NFL igazi húzónévnek számít.

A Microsoft nyilván azt reméli, minél több Madden-rajongó az Xbox 360-at választja, aki még nem ruházott be a gépre. Az árcsökkentéssel további fogyasztói réteghez érhetnek le, akiket eddig esetleg a gép viszonylag magas ára tartott távol -- a konzolok történelmi tapasztalata, hogy igazán nagy eladásokat csak 200 dollár alatti gépek tudtak elérni. A mintegy 68 millió amerikai videojátékos túlnyomó többsége még nem váltott a legújabb konzolokra, nem beszélve a még be nem vont rétegekről.

Elterelés, megelőzés

A vállalat állítja, a döntést nem piaci nyomás indokolja. Ebben egyetért Van Baker, a Gartner elemzője, rámutatva a PlayStation 3 600 dolláros cédulájára. Sőt a lépés valamennyire agresszívnak is tekinthető, véli. Nem lehet figyelmen kívül hagyni ugyanakkor azt, hogy mintegy egy hónapja pattant ki az Xbox 360 megbízhatóságával kapcsolatos botrány, vagyis az árcsökkentéssel ezt ellensúlyozó, vagy akár feledtető pozitív pr-t kívánnak gerjeszteni -- a hibás hűtéstervezés következtében tömegesen meghibásodó konzolok az arcvesztésen kívül több mint 1 milliárd dollárjába kerültek a cégnek.

A másik fontos tényező lehet, hogy az Xbox 360 eladásai bár nem alakulnak rosszul az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, a világ többi részén általában kifejezetten gyengén szerepel a gép, és még a Sony PlayStation 3 árcsökkentését és megerősödését akarja megelőzni ezzel, a lehető legtöbb játékost kötve le. Az árcsökkentés és a kultikus Halo 3 szeptemberi megjelenése elég indokot szolgáltathat sokak számára, hogy Xbox 360-ra váltson. A Microsoftnak az elmúlt három évben több mint 3 milliárd dollár veszteséget okoztak xboxos erőfeszítései, melyekkel a Sony egyeduralmát törte meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.