:

Szerző: Bizó Dániel

2007. augusztus 14. 14:59

A telefonelőfizetés nélküli ADSL-ek elterjedése remélhető az új NHH szabályozással

A Nemzeti Hírközlési Hatóság újabb határozattervezeteket tett közzé honalpján, melyekkel célja az infrastruktúra alapú verseny további erősítése, vagyis hogy tovább számolja fel a meglévő fizikai hálózatok hozzáférhetősége előtti akadályokat, javítva az alternatív szolgáltatók lehetőségeit. A új tervezetek informatikailag talán legérdekesebb része az úgynevezett csupasz DSL körüli szabályozás, melytől a telefonelőfizetés nélküli ADSL hozzáférések terjedését lehet remélni.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság újabb határozattervezeteket tett közzé honalpján, melyekkel célja az infrastruktúra alapú verseny további erősítése, vagyis hogy tovább számolja fel a meglévő fizikai hálózatok hozzáférhetősége előtti akadályokat, javítva az alternatív szolgáltatók lehetőségeit. A új tervezetek informatikailag talán legérdekesebb része az úgynevezett csupasz DSL körüli szabályozás, melytől a telefonelőfizetés nélküli ADSL hozzáférések terjedését lehet remélni.

A nagykereskedelmi szélessávú szolgáltatásról szóló szabályozás alapján a vezetékes szolgáltatók kötelesek a vezetékes telefonelőfizetés meglététől függetlenül DSL-szolgáltatást kínálni megfelelő minőségben, és nagykereskedelmi árazását az NHH által megszabott feltételek szerint adatokkal és számításokkal alátámasztani. A nagykereskedelmi árnak a kiskereskedelmi árakon kell alapulnia, így remélhetőleg a jövőben a piaci realitást tükröző árakon lesznek hozzáférhetőek a vezetékes telefonelőfizetést nélkülöző "csupasz" DSL internet csatlakozások.

Az NHH az új tervezettel, melyet 20 napig lehet véleményezni, tovább kívánja erősíteni az egyenlő elbánás elvének érvényesülését. Ez annyit tesz, hogy a jelentős piaci erővel rendelkező hálózati szolgáltatóknak számvitelileg szét kell választani fizikai hálózatüzemeltetési költségeiket, átláthatóvá tenni ezt, valamint nem alakíthat ki olyan feltételeket, melyekkel egy vagy több szolgáltatót diszkriminálna, ami a versenyt csorbítaná. Ebből fakadóan az olyan mennyiségi kedvezmények is tilosak lesznek, melyeket csak a legnagyobb internetszolgáltatók (pl. T-Online) tudna igénybe venni.

A T-Com idén áprilisában indította be telefonelőfizetéstől függetlenített nagykereskedelmi ADSL csomagjait. Egy vállalattól ugyanakkor nem várható el, hogy pénztárcája ellensége legyen, így megfelelő szabályozás hiányában az ilyen csomagoknál hűségszerződés mellett is jelentős belépési díjat kell fizetni, illetve a csomagok ára a hűség ellenére is jóval magasabb a hagyományos, új előfizetőknek szánt csomagoknál -- nagyjából annyival, amennyibe egy telefonos előfizetés kerül.

A nagykereskedelmi szélessávú hozzáférési szolgáltatás piacra vonatkozó új határozattervezet nyilvánosan tegnaptól hozzáférhető az NHH honlapján (PDF), és még 19 napon keresztül véleményezhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.