Szerző: Bányai György

2007. augusztus 30. 14:14

A Google Web Toolkit nem béta többé

A Google Web Toolkit már teljes értékű szoftver, neve mögött a tesztfázisra utaló beta szót felváltotta a hivatalos 1.4-es kezdő verziószám.

[HWSW] A Google Web Toolkit már teljes értékű szoftver, neve mögött a tesztfázisra utaló beta szót felváltotta a hivatalos 1.4-es kezdő verziószám.

A Google Web Toolkit segítségével az eddiginél sokkal könnyebben készíthetők AJAX-alkalmazások. Az AJAX-szal (Asynchronous JavaScript and XML) olyan webalkalmazások hozhatók létre, amelyek a szerverrel történő adatcserét a háttérben, a felhasználó számára "láthatatlanul" bonyolítják, ezáltal olyan érzést nyújtanak, mintha csak a felhasználó gépén futnának. AJAX-ban készült többek között a Google Mail, a Google Maps és a Flickr is. Az AJAX-alkalmazások fejlesztése azonban rendkívül bonyolult, mivel a programozóknak "kézzel" kell megírniuk a JavaScript-kódokat.

A Google Web Toolkittel egyszerűen készíthetők olyan alkalmazások, amelyek minden böngészőben megfelelően futnak. Korábban a fejlesztőknek kézzel kellett finomghangolniuk a JavaScripteket a különféle böngészőkhöz, most a Google Web Toolkit elvégzi a Java forráskód átfordítását JavaSciptbe, amelyet a fejlesztők bármilyen weboldalba beágyazhatnak. "Ahelyett, hogy JavaScript-guruvá válnának és a böngészők szeszélyeivel küzdenek, a fejlesztők a GWT-vel hatékonyan programozhatnak és debuggolhatnak Java alkalmazásokat" -- írják a GWT készítői.

"Az AJAX nagyon nehéz" -- mondta egy éve Bruce Johnson, a Google Web Toolkit vezető fejlesztője. "Ha már próbáltátok, tudjátok. Töltsétek le a Google Web Toolkitet és soha többé nem kell aggódnotok." Johnson fejlesztőtársával, Dan Petersonnal jelentette be a hivatalos 1.4-es változatot (jelenleg 1.4.60 a legfrissebb változat) e hét keddjén azzal a kijelentéssel, hogy a számítógépre a megszokott módon telepítendő alkalmazások fejlesztése már a múlté, a jövő a webes alkalmazásoké, amelyeket a böngészőn keresztül kell eljuttatni a felhasználókhoz.

A végleges GWT erős optimalizáción esett át, a segítségével létrehozott alkalmazások 30 százalékkal kevesebb kódot tartalmaznak, mint az előző változatokkal fordítottak, ennek következményeképp legalább 20 százalékkal, de esetenként akár 50 százalékkal is gyorsabban futhatnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról