Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 9. 11:32

Szabványos fogyasztási benchmark készül a SPEC-nél

Olyan, mindenki által elfogadott tesztet készül kiadni a Standard Performance Evaluation Corp. (SPEC), amelynek segítségével egyértelműen összehasonlítható lenne a számítógépek fogyasztása és energiahatékonysága.

[HWSW] Olyan, mindenki által elfogadott tesztet készül kiadni a Standard Performance Evaluation Corp. (SPEC), amelynek segítségével egyértelműen összehasonlítható lenne a számítógépek fogyasztása és energiahatékonysága.

Java-alapú szabványos fogyasztási teszt

A SPEC különféle tesztjeit jelenleg is széles körben használják a szervergyártók a gépek teljesítményének mérésére, az eredmények pedig az egész iparágban elfogadottak. Egyelőre azonban nincs olyan szabványos benchmark, amely összehasonlíthatóvá tenné a gépek fogyasztását, amely az utóbbi időben egyre fontosabb tényező lett, ahogy az üzemeltetési költségnek mind nagyobb és nagyobb hányadát teszi ki a számítógépek működéséhez és hűtéséhez szükséges energia ára.

Az IDC tanulmánya szerint az informatikai eszközök a világ teljes energiafogyasztásának 4-5 százalékát adják, de az elkövetkező években ez akár 8-10 százalékra is emelkedhet. Az elemzőcég azt állítja, minden egyes, szervervásárlásra költött dollárra további 70 cent költség rakódik: a gép működését és hűtését ellátó energia ára. Már ma is igaz, hogy egy belépő szintű szerver életciklusa során az energiaköltségek meghaladhatják a beszerzési árat, az IDC prognózisa szerint 2010 körül pedig ez már szinte minden termékkategóriára igaz lesz.

A SPEC-nél már másfél éve dolgoznak egy szabványos fogyasztás-benchmarkon, amely várhatóan még az év vége előtt elkészül és széles körben elérhetővé válik. Klaus-Dieter Lange, aki a teszttel foglalkozó SPEC-biztosságot vezeti, úgy véli, a szabványos benchmark megjelenése még inkább arra fogja ösztönözni a gyártókat, hogy energiatakarékos szervereket fejlesszenek, amelyből a vásárlók sokat profitálnak. A benchmark fejlesztésében a HP mellett olyan SPEC-tagok vesznek részt mint a Dell, az IBM, a Fujitsu-Siemens és az AMD.

A SPEC tesztje egy Java-alapú alkalmazást használ majd a fogyasztás mérésére többféle terhelés mellett, ezáltal lehetővé teszi többféle platform (x86, Power, SPARC, Itanium, stb.) összehasonlítását. A SPEC többi tesztjéhez hasonlóan a gyártók csak akkor publikálhatják az eredményeiket, ha azokat a független szervezet ellenőrizte és jóváhagyta. Természetesen a teszteredmények csak adott típusú és mértékű terhelés mellett relevánsak, vagyis a vásárlók által futtatott különféle alkalmazások alatt a gépek eltérő eredményeket produkálhatnak.

Nő a számla, de ki állja?

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) a múlt héten hozta nyilvánosságra tanulmányát, amely szerint az amerikai adatközpontok fogyasztása az elkövetkező öt év alatt kétszeresére fog nőni. Jonathan Kroomey, a Lawrence Berkeley National Laboratory tudósa, az EPA tanácsadója úgy véli, a fogyasztást mérő SPEC-benchmark megjelenése komoly hatással lesz a szerverpiacra, a vevőkért egymással versenyző szervergyártók akár 30 százalékkal is könnyedéb csökkenthetik a gépeik fogyasztását.

Az informatikai eszközök beszerzéséről döntő szakembereknek azonban ma még nem áll rendelkezésére megfelelő metrika annak eldöntésére, hogy a különféle szerverek mennyit is fogyasztanak adott terhelés mellett, ezen hivatott segíteni a SPEC új tesztje. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy az informatikai vezetők fel is fogják használni döntéseiknél a SPEC-teszt által szolgáltatott adatokat, ugyanis egyelőre csak kevés cégnél elsődleges motiváció a beszerzéseknél az energiatakarékosság.

Az Intel tavaly ősszel Nagy-Britanniában készített felmérése szerint az ottani cégek 80 százaléka még sosem vette számba energiaköltségeit és csak a cégek 29 százaléka fordít figyelmet arra, hogy energiatakarékos berendezéseket vásároljon. A megkérdezettek 65 százaléka állította, hogy az elkövetkező évek során vállalata energiaköltségei nőni fognak, 40 százalék szerint azért, mert egyre több informatikai eszközt állítanak csatasorba.

A legtöbb informatikai vezetőnek azért sem szempont az energiatakarékosság, mert nem az ő részlege fizeti a számlát. Ma már egyre több cég igyekszik energiatakarékos termékét "zöld körítésbe csomagolva" eladni, azonban a vállalati ügyfeleket ezek az üzenetek aligha érintik meg, az egyetlen ami számít, az elérhető megtakarítás. Az IDC elemzője úgy látja, a vállalatok elsősorban nem környezetvédelmi, sokkal inkább pénzügyi szempontok miatt fogják a zöld utat választani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról