:

Szerző: Ady Krisztián

2007. május 30. 10:00

Megelőző csapás: még többet netezhetnek a T-Mobile előfizetői

Lapunk információi szerint a Vodafone holnap jelenti be HSDPA-szolgáltatással kapcsolatos terveit. Megelőző csapásként a T-Mobile ma bejelentette, hogy péntektől jelentősen növeli a mobil internetet biztosító csomagjaiban foglalt adatmennyiséget. Az új csomagok révén a T-Mobile még a vezetékes internetszolgáltatókkal szemben is versenyképes lehet.

[HWSW] Lapunk információi szerint a Vodafone holnap jelenti be HSDPA-szolgáltatással kapcsolatos terveit. Megelőző csapásként a T-Mobile ma bejelentette, hogy péntektől jelentősen növeli a mobil internetet biztosító csomagjaiban foglalt adatmennyiséget. Az új csomagok révén a T-Mobile még a vezetékes internetszolgáltatókkal szemben is versenyképes lehet.

Többszörözés

A T-Mobile június 1-től, azaz holnaptól megtöbbszörözi az ugyanazért a havidíjért elérhető adatmennyiséget. A Net 600 díjcsomag esetén az eddig 600 megabájtos keret 2 gigabájtra, a 2 gigabájtos pedig 5 gigabájtra nő, a legnagyobb, eddig 5 gigabájtos csomag pedig 15 gigabájtnyi adatmennyiséget tartalmaz majd magában. A változás az előfizetéses és Domino Net csomagokat, illetve a Mobilinternet csomagokat is érintik, ráadásul a már meglévő előfizetők is ezekkel az értékekkel gazdálkodhatnak a jövő hónaptól. A legkisebb csomag, a főként mobilos WAP-ozásra, kevés internetezésre kínált Net 50 csomag havidíjban foglalt adatmennyisége és ára nem változik.

A T-Mobile jelenleg futó akciójában az egy vagy két éves hűségnyilatkozattal vásárolt adatcsomagok esetén a havidíj az év végéig feleződik, tehát a Net 2G-os csomagért még fél évig csupán bruttó 2895 forintot kell fizetni. Az új adatcsomagok az akciós árazással már akár a vezetékes eléréssel is felveszik a versenyt. A piacon található, hasonlóan 2 gigabájtos forgalomkorláttal rendelkező, havidíjas ADSL-elérések ára a legkedvezőbb ajánlatot tekintve is alig néhány száz forinttal olcsóbb -- néhol drágább is --, mint a helytől függetlenül igénybe vehető, magunkkal cipelhető T-Mobile Net 2GB csomag akciós ára.


HSDPA lefedettség Budapesten - a világosszürke csak kültérit jelent

ADSL-lel is versenyképes

A mobil internet ráadásul nagyobb sebességet is biztosíthat a HSDPA-val lefedett területeken. Míg a korlátos ADSL jellemzően 512 kilobites vagy 1 megabites le-, illetve 128 kilobites feltöltést nyújt, a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a T-Mobile az elméleti 3,6 megabit/s-os HSDPA-elérést 7,2 megabit/s-ra növeli a lefedettségi területen, melyhez 1,45 megabit/s-os feltöltési sebesség is társul majd. A feltöltési sebesség a T-Mobile HSDPA-jánál eleve magasabb, már jelenleg is másodpercenként 384 kilobit a maximálisan elérhető.

Ezek a sebességek természetesen csak elméleti maximumok, a mobilinternetezés során elérhető le- és feltöltési sebességet nem csak a használt kártyamodem, illetve telefon típusa, hanem az adótorony terheltsége, az attól mért távolság, a jelerősség mértéke is befolyásolhatja. A benne foglalt adatmennyiség azonban nem csak a legfejlettebb HSDPA-n, vagy 3G-n keresztül használható fel, hanem a lassabb EDGE kapcsolaton keresztül is, mely már gyakorlatilag az egész országban mindenhol elérhető. Így az új csomagok már ott is reális alternatívát nyújthatnak a valamivel gyorsabb internetezésre, ahol a vezetékes telefonra kapcsolt analóg modemen kívül semmilyen más lehetőség nincs.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.