Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Ősszel jön a mobil Ubuntu

Bodnár Ádám, 2007. május 08. 14:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Őszre érkezhet az Ubuntu Linux kifejezetten beágyazott rendszerekre szánt változata, a fejlesztés részleteiről a héten Sevillában zajló Ubuntu Developer Summit rendezvényen döntenek.

hirdetés
[HWSW] Őszre érkezhet az Ubuntu Linux kifejezetten beágyazott rendszerekre szánt változata, a fejlesztés részleteiről a héten Sevillában zajló Ubuntu Developer Summit rendezvényen döntenek.

Az Ubuntu fejlesztői az Intel támogatásával készítik el a népszerű disztribúció kifejezetten hordozható eszközökre szánt változatát, amelynek első változata az ígéret szerint az Ubuntu 7.10-es verziójával egyidőben jelenik meg még az idén októberben. Az Intel április végén már megállapodott a Gnome Mobile & Embedded Initiative (GMAE) támogatásáról, amelynek célja, hogy a lehető legtöbb alkalmazás készüljön a Gnome Mobil Platformra.

A Linux elsősorban nyíltsága miatt vonzó a mobil eszközök, például a telefonok gyártói számára, használatával a cégek megtakaríthathák a saját platorm kifejlesztésének, vagy egy szoftver (Symbian, Windows) licencelésének költséget, amely közvetlenül jelentkezhet a termékek árában, ez pedig a piacra ma jellemző árversenyben hatalmas fegyvertény lehet. A másik jelentős motiváció, hogy a nyílt platform köré csoportosuló közösségek vonzó -- akár fogyasztói, szórakoztató, akár vállalati -- alkalmazásokat fejleszthetnek.

Piaci elemzők szerint a Linux nagy reményekkel vág neki a mobiltelefon-piac meghódításának. Noha a Diffusion Group felmérése szerint 2005-ben még a Symbian volt a legnépszerűbb mobil (okostelefon) operációs rendszer, a piac 51 százalékát birtokolva, a Linux már a második helyen állt 23 százalékkal, megelőzve a 17 százalékos Microsoft Windows Mobile-t. 2010-re azonban már a Windows 29 százalékos piaci dominanciáját várja a Diffusion Group, amelytől alig lesz lemaradva a Linux (26%), megelőzve a Symbiant (22%).

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!