Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 08. 14:44:44

Ősszel jön a mobil Ubuntu

Őszre érkezhet az Ubuntu Linux kifejezetten beágyazott rendszerekre szánt változata, a fejlesztés részleteiről a héten Sevillában zajló Ubuntu Developer Summit rendezvényen döntenek.

[HWSW] Őszre érkezhet az Ubuntu Linux kifejezetten beágyazott rendszerekre szánt változata, a fejlesztés részleteiről a héten Sevillában zajló Ubuntu Developer Summit rendezvényen döntenek.

Az Ubuntu fejlesztői az Intel támogatásával készítik el a népszerű disztribúció kifejezetten hordozható eszközökre szánt változatát, amelynek első változata az ígéret szerint az Ubuntu 7.10-es verziójával egyidőben jelenik meg még az idén októberben. Az Intel április végén már megállapodott a Gnome Mobile & Embedded Initiative (GMAE) támogatásáról, amelynek célja, hogy a lehető legtöbb alkalmazás készüljön a Gnome Mobil Platformra.

A Linux elsősorban nyíltsága miatt vonzó a mobil eszközök, például a telefonok gyártói számára, használatával a cégek megtakaríthathák a saját platorm kifejlesztésének, vagy egy szoftver (Symbian, Windows) licencelésének költséget, amely közvetlenül jelentkezhet a termékek árában, ez pedig a piacra ma jellemző árversenyben hatalmas fegyvertény lehet. A másik jelentős motiváció, hogy a nyílt platform köré csoportosuló közösségek vonzó -- akár fogyasztói, szórakoztató, akár vállalati -- alkalmazásokat fejleszthetnek.

Piaci elemzők szerint a Linux nagy reményekkel vág neki a mobiltelefon-piac meghódításának. Noha a Diffusion Group felmérése szerint 2005-ben még a Symbian volt a legnépszerűbb mobil (okostelefon) operációs rendszer, a piac 51 százalékát birtokolva, a Linux már a második helyen állt 23 százalékkal, megelőzve a 17 százalékos Microsoft Windows Mobile-t. 2010-re azonban már a Windows 29 százalékos piaci dominanciáját várja a Diffusion Group, amelytől alig lesz lemaradva a Linux (26%), megelőzve a Symbiant (22%).

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 20:16

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.