Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Hosszabb üzemidő linuxos noteszgépeken az Intel segítségével

Ady Krisztián, 2007. május 14. 16:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Segédkezet nyújt az Intel a noteszgépeiken Linuxot futtatóknak: PowerTOP segédprogramjával könnyedén kideríthetők, hogy melyek azok a folyamatok a rendszerben, melyek nem engedik elaludni a processzort, aktiválódni a fejlett energiatakarékossági funkciókat. A PowerTOP szoftver különösen jó szolgálatot tehet a 2.6.21-es verziószámú, vagy ennél újabb kernelt futtatóknak, az ezekben bevezetett tickless idle opció ugyanis rengeteg energiát spórolhat azzal, hogy hosszabb ideig aludhat a feladataira váró processzor.

hirdetés
[HWSW] Segédkezet nyújt az Intel a noteszgépeiken Linuxot futtatóknak: PowerTOP segédprogramjával könnyedén kideríthetők, hogy melyek azok a folyamatok a rendszerben, melyek nem engedik "elaludni" a processzort, aktiválódni a fejlett energiatakarékossági funkciókat. A PowerTOP szoftver különösen jó szolgálatot tehet a 2.6.21-es verziószámú, vagy ennél újabb kernelt futtatóknak, az ezekben bevezetett "tickless idle" opció ugyanis rengeteg energiát spórolhat azzal, hogy hosszabb ideig aludhat a feladataira váró processzor.

A PowerTOP kiegészítő információt is nyújt a processzor úgynevezett C-állapotairól. Minél magasabb C-módban alszik a processzorunk, annál kevesebb energiát fogyaszt, viszont annál tovább tart, míg felébred átmeneti álmából. A jelentős energiamegtakarításhoz C3 vagy C4 állapot elérése a kívánatos minél hosszabb időtartamra. Az alkalmazás kilistázza azt az első tíz folyamatot, mely leginkább felelős a processzor felkeltéséért -- és így a nagyobb fogyasztásért --, illetve tippeket is ad, miképpen csökkenthetnénk tovább a noteszgép fogyasztását.

Intel PowerTOP

Az Intel segédprogramja letölthető a fenti weboldalról, ahol némi segítség is található a telepítéséhez, illetve már elérhető a Debian, a Gentoo és a Fedora disztribúciók fejlesztőknek szánt változatainak csomagkezelő alkalmazásain keresztül.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.