:

Szerző: Bizó Dániel

2007. május 23. 19:16

Még strapabíróbbak, és többet bírnak akkuról az új ThinkPadek

Miután az Intel bemutatta következő generációs Centrino platformját, a Santa Rosát, a jelentősebb notebookgyártók gyakorlatilag azonnal bemutattak erre épülő modelleket. Mint minden átálláshoz, ehhez is időre és pénzre van azonban szükség, így az új gépek inkább nyáron, illetve tömegesen őszre érkeznek meg. A Lenovo esetében sincs ez másképp, mely 3 új modellt jelentett be, melyeket a második félév elejére egészít ki a vállalat teljesen. A Santa Rosa mellett azonban egyéb újításokat is bevezetett a gyártó, melyekkel többek között fokozni kívánja a Thinkpadek méltán híres strapabíróságát, egyúttal az akkumulátoros üzemidőt is.

[HWSW] Miután az Intel bemutatta következő generációs Centrino platformját, a Santa Rosát, a jelentősebb notebookgyártók gyakorlatilag azonnal bemutattak erre épülő modelleket. Mint minden átálláshoz, ehhez is időre és pénzre van azonban szükség, így az új gépek inkább nyáron, illetve tömegesen őszre érkeznek meg. A Lenovo esetében sincs ez másképp, mely 3 új modellt jelentett be, melyeket a második félév elejére egészít ki a vállalat teljesen. A Santa Rosa mellett azonban egyéb újításokat is bevezetett a gyártó, melyekkel többek között fokozni kívánja a Thinkpadek méltán híres strapabíróságát, egyúttal az akkumulátoros üzemidőt is.

Kényszerű trendkövetés

A Lenovo az iparág által diktált trendeknek megfelelően kénytelen a felhasználói között mindig is közkedvelten konzervatív tervezésű ThinkPadeket a szélesvásznú LCD-panelek felé terelni, noha ez számos üzleti felhasználónak inkább kényelmetlenséget okoz. Az immár Magyarországon is hivatalosan útjának indított 14 hüvelykes ThinkPad R61 és T61, valamint a 15 hüvelykes 3000 N200 is szélesvásznú kijelzőt kapott, bár az első kettő később hagyományos változatokban is hozzáférhetővé válik majd. Bár a jelölésben alig tér el a két új ThinkPad elődjeitől, valójában elég jelentős áttervezésen estek át a 60-as testvérekhez képest.

A Santa Rosa jelentette jelentős változásokról, melyek a legnagyobbak a Centrino platform 2003-as megjelenése óta, már egy korábbi anyagban beszámoltunk, így erre most nem térnénk ki. Az új ThinkPadek azonban ezen túlmutató fejlesztéseket is felvonultatnak, melyekre hivatkozva a Lenovo szerint ezek a ThinkPadek minden szempontból az eddigiek legjobbjai. A változtatások érintik a fizikai strapabíróságot, az akkuidőt, a vezetéknélküli teljesítményt, és a biztonságot is.

Még erősebb

A ThinkPad, főként a T-sorozat méltán híres a megbízhatóságról, melyet felmérések is alátámasztanak. A Lenovo ezt a hagyományt kívánja továbbvinni, mégpedig továbbfejlesztett belső merevítéssel, mely a gép fedelét védi a fizikai behatások ellen. A ThinkPadek nem, vagy nem csak az ultrakonzervativizmus miatt voltak eddig kizárólag matt fekete színben elérhetőek, hanem a felhasznált magnézium-ötvözetet nem lehetett anyagában festeni, árulta el Bíró Szilárd termékmenedzser.

A Roll Cage nevet elnyerő merevítéssel ez a problematika akár feloldhatóvá is válik, vagyis többféle, akár cserélhető borítást is kaphat, miközben a strapabíróság még javul is. A Lenovo állítása szerint négyszeresére növekszik a nyomásállóság, többek között a terhelés jobb elosztása révén, és a sokkal nagyobb ütéseket is elvisel a gép sérülés nélkül. A cég tesztjei szerint egy 170 centiméterről leejtett félkilós fémgolyót is elvisel a merevítés anélkül, hogy az LCD-panel vagy a gép egyéb részei sérülne. A debütálás előtt álló X61 ezt a fejlesztést, vélhetően tömeg vagy méretbeli problémák miatt nem kapták meg, legalábbis egyelőre.

Jobb vétel, hosszabb akkuidő

A fizikai erősödésen kívül a T61 új antennarendszert kapott, melynek köszönhetően jelentősen javult a nyeresége, így gyengébb vételnél is jobb jelminőséget tud kinyerni, vagyis nagyobb átviteli sebességet, és kevesebb elveszett csomagot. A 802.11n kommunikációt a Lenovo csak külön kérésre aktiválja, mivel még mindig nem szabványos minden eszköz. a A vezetéknélküli teljesítményen kívül immár a ThinkPadek is kapnak egy olyan szoftveres funkciót, melynek segítségével az akkumulátor teljesen kifacsarható a nem használt perifériák lekapcsolásával, valamint a kijelző frissítésének megfelezése és a fényerő lecsökkentése révén, értékes percekkel hosszabbítva meg az üzemidőt. Aki már járt úgy, hogy alig kellett volna a gépnek még kihúznia egy kicsit, mikor lekapcsolt, az értékelni fogja ezt a képességet.

Az új ThinkPadek ezenkívül új szellőző és hűtő rendszert is kaptak, aminek eredményeként a magasabb maximális hőleadással rendelkező gépek is még halkabban és hűvösebben járnak. A biztonság további fokozása érdekében a rendszer BIOS-szinten képes letiltani az I/O perifériákat, kezdve az Ethernet és USB portokon a PCI Express és PCMCIA felületeken át a másodlagos IDE vezérlőig. Újdonság még a vezetéknélküli USB, az UWB is, ennek hasznossága azonban kétséges az elérhető UWB-s eszközöket elnézve. A T61-ek további újdonsága, derült ki Bíró prezentációjából, hogy a Lenovo ennél a generációnál az NVIDIA mellett döntött, mint professzionális grafikus beszállító, így ATI FireGL helyett Quadrókkal találkozhatunk a különböző modellekben.

Hamarosan a teljes paletta megújul

A most bejelentett gépeket hamarosan, két hullámban további T, R és X-sorozatú gépek követik majd, így a nyár végére, vagy remélhetőleg legkésőbb őszre itthon is hozzáférhetővé válnak az új modellek. A HWSW kérdésére Bíró elmondta, hogy a Santa Rosa-alapú gépek Vistával érkeznek, mely kombó méréseik szerint jelentős jobb üzemidővel rendelkezik, mint a Napa és az XP, ugyanakkor a Vista Business vagy Ultimate vásárlók egyúttal Windows XP Professional licencet is kapnak, így nyugodtan visszaválthatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.