:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 14. 08:58

Az SP1 megjelenése nagy lökést adhat a Vista vállalati terjedésének

Egyre több vállalatnál kezdik meg a Windows Vista bevezetésével kapcsolatos teszteket, azonban újabbnál újabb aggodalmak merülnek fel az új operációs rendszer teljesítményével és hardverigényével kapcsolatban. Eközben gyarapodik azon IT-vezetők aránya, akik szerint a Vista nem jobb annyival a Windows XP-nél, hogy érdemes legyen lecserélni a jól bevált asztali operációs rendszert -- derül ki a Walker Information felméréséből , amely a CDW megbízásából készült.

[HWSW] Egyre több vállalatnál kezdik meg a Windows Vista bevezetésével kapcsolatos teszteket, azonban újabbnál újabb aggodalmak merülnek fel az új operációs rendszer teljesítményével és hardverigényével kapcsolatban. Eközben gyarapodik azon IT-vezetők aránya, akik szerint a Vista nem jobb annyival a Windows XP-nél, hogy érdemes legyen lecserélni a jól bevált asztali operációs rendszert -- derül ki a Walker Information felméréséből, amely a CDW megbízásából készült.

A megkérdezett 753 vállalati informatikai vezető 30 százaléka mondta, hogy a cégüknél már elkezdték használni vagy tesztelni a Windows Vistát és összesen 87 százalékuk tervezi annak bevezetését előbb vagy utóbb, 13 százalék azonban teljesen elutasító az új Windowszal kapcsolatban. A válaszadók 19 százaléka 12 hónapon belül be fogja fejezni az áttérést, 13 százalék azonban még csak abban biztos, hogy egy éven belül megkezdi a migrációt. A válaszadók 6 százalékánál az új generációs asztali operációs rendszer bevezetése több mint egy évet vesz majd igénybe.

Az első szervizcsomagra várva

A kutatásból az is kiderül, a cégek egyelőre azért tartózkodnak leginkább a Vista bevezetésétől mert attól tartanak, a végleges változatban hibák vannak, az őszre ígért javítócsomag megjelenése alighanem nagy lökést ad majd a szoftver tömeges terjedésének. Az outsourcing-ügyfeleinél több mint 3 ezer PC üzemeltetését végző Navigátor Informatikai Zrt. informatikai igazgatója is ezen a véleményen van. "A [Vista] SP1 kiadása őszre várható, addig jelenlegi tapasztalataink alapján nem javasoljuk a váltást. Aki az áttérés mellett döntött, annak ezt az időt célszerű felhasználni a felkészülésre, ami bőven ad feladatot; az üzemeltető személyzet és a felhasználók képzése, a hardverállomány felkészítése, a vállalatnál alkalmazott szoftverek tesztelése" -- mondta el lapunknak Boros Péter. "Az SP1-gyel reményeink szerint már eléri a Vista azt a szintet, amivel javasolni tudjuk a kritikus vállalati környezetben való felhasználást"

A második leggyakoribb indok a kivárás mellett, hogy a jelenleg használt Windows-verzió is megfelel a célnak, emellett legtöbben emellett azért (is) várnak az áttéréssel, mert nem látják, milyen konkrét előnyei vannak a Vistának a korábbi verziókhoz képest. Érdekes, hogy egy novemberben készített hasonló felmérésben még csak a válaszadók 32 százaléka mondta, hogy nem győzték meg az új Windows fejlettebbnek kikiáltott szolgáltatásai, azaz a szkeptikusok aránya növekedett.

"A Microsoft ígérete szerint a Vista vállalati környezetben történő alkalmazása számos előnnyel jár -- például jobb menedzselhetőség, nagyobb biztonság, -- de ezek az előnyök jelenleg nem feltétlenül érvényesülnek" -- vélekedik Boros Péter. "A Vista a Microsoft minden igyekezete ellenére bizonyos szempontból 'légüres térbe' került. Időbe telik, míg a megfelelő színvonalú eszközmeghajtók megjelennek, a szoftverek kompatibilitását biztosítani tudják a fejlesztők, az új felügyeleti lehetőségek bekerülnek a menedzsment-rendszerekbe."

A Microsoft szerint a Vista legfőbb előnye a Windows XP-hez képest a nagyobb biztonság, a megnövekedett teljesítmény és a jobb kezelhetőség, illetve menedzselhetőség. Az ügyfelek nagyjából osztják ezt a véleményt, a felmérés szerint az IT-vezetők 78 százaléka gondolja úgy hogy a Vista biztonságosabb a korábbi Windowsoknál, a nagyobb teljesítményben azonban már csak 56 százalék bízik.

A Vista hardverigénye a válaszadók 37 százaléka szerint gátja az áttérésnek, a megkérdezettek 18 százaléka állította, a szervezetüknél található PC-k 90-100 százalékát le kellene cserélni az új Windows futtatásához. Szelthafner Zoltán, a a Microsoft Windows-üzletágának hazai vezetője egy korábbi interjúban úgy nyilatkozott lapunknak, a magasabb hardverigény valóban lassíthatja az operációs rendszer térnyerését, azonban a Vista magasnak tűnő hardverigénye többnyire az otthoni felhasználókat érdeklő fejlett multimédiás tartalmak megjelenítéséhez szükséges.

Nem terjed lassabban a Windows XP-nél

"A magyar közepes- és nagyvállalatok migrációs szokásai között vannak nagyon hasonló és vannak lényegesen eltérő trendek. Az érdeklődés itthon is magas, a vállalatok nagy része már megkapta a szükséges telepítőkészletet és az első benyomások birtokában döntenek a bevezetés üteméről" -- nyilatkozta a HWSW-nek Szelthafner. "Azoknál a vállalatoknál, ahol magas a régebbi típusú számítógépek és speciális saját fejlesztésű alkalmazások aránya, lassabb a váltás. Ott, ahol a PC-beszerzés eseti alapon működik az implementálás gyorsabban tud végbemenni. Ugyanakkor az elmúlt 3-4 hónap tapasztalata alapján a Windows Vista vállalati bevezetése nem lassabb, mint az volt a Windows XP esetében. Ennek ellenére korai lenne még konkrét mérleget vonni."

"A Vista-ra való áttérést első sorban azoknak érdemes már most fontolóra venni, akik az XP-re való átállást kihagyták és jelenleg is Windows 2000 Professional rendszerrel dolgoznak" -- véli Boros. "Kapkodni nem érdemes így sem, a Windows 2000 támogatására még 2010-ig lehet számítani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.