Szerző: Bizó Dániel

2007. május 10. 18:46

Szenved a Deutsche Telekom, kevésbé a magyar leánya

Árbevétele alapján Európa legnagyobb telekommunikációs vállalata, a Deutsche Telekom (DT) nyeresége váratlanul nagy mértékben esett vissza az első negyedévben, amit elsősorban vezetékes fővonalainak lemorzsolódása és az árverseny okozott. Ennek ellenére a bonni óriás továbbra is tartja magát az éves célszámokhoz. A magyar leány stagnál.

[HWSW] Árbevétele alapján Európa legnagyobb telekommunikációs vállalata, a Deutsche Telekom (DT) nyeresége váratlanul nagy mértékben esett vissza az első negyedévben, amit elsősorban vezetékes fővonalainak lemorzsolódása és az árverseny okozott. Ennek ellenére a bonni óriás továbbra is tartja magát az éves célszámokhoz. A magyar leány stagnál.

A DT negyedéves forgalma 4,1 százalékkal 15,45 milliárd euróra emelkedett, ennek ellenére nyeresége 58 százalékkal 459 millióra esett vissza, sokkal nagyobb mértékben, mint ahogyan azt az elemzők várták. Az év első hónapja során a DT 588 ezer vezetékes fővonalat vesztett el riválisaival szemben csak Németországban, miközben kedvezményes csomagokkal igyekszik csökkenteni a lemorzsolódást, ami érzékenyen érinti a vállalat nyereségességét. A kimutatást terhelte még egy egyszeri 153 milliós tétel, mely egy részleg leválasztása kapcsán keletkezett. Az év egészére azonban továbbra is tartja a cég korábbi előrejelzéseit.

A cég tevékenységének dinamika az ex-monopol szereplők jól ismert dinamikáját rajzolja ki: a vezetékes részleg szenved, a mobilosok pedig aratnak. A vezetékes egység az elvándorlás és az egyre alacsonyabb telefonos tarifák ellen szélessávú szolgáltatásokkal igyekszik harcolni, mint az internethozzáférés, az IPTV, vagy ezek kombinációja. Az 588 ezer elvesztett vezetékes előfizetővel eszemben sikerült 572 ezer ADSL-ügyfelet akvirálnia a cégnek, a bevétel azonban még így is 4,2 százalékkal olvadt tovább.

Eközben a T-Mobile, mely 11 európai országban és az Egyesült Államokban működik, 2,8 millióval növelte ügyfélbázisát, igaz, Németországban a verseny hatására zuhanó percdíjak 2,6 százalékkal morzsolták le a bevételt. René Obermann elnök-vezérigazgató kommentárja szerint a számokból "hatalmas kompetitív nyomást, a reformra való kényszert" rajzolja ki, mely alatt a DT van, különösen Németországban, ahol "torokfojtogató árháború tombol".

A nemrég kinevezett Obermann megkezdte a DT átalakítását, hogy egy hatékonyabb szervezetet hozzon létre. Ennek részeként tömeges átszervezésekre és elbocsátásokra is sor kerül a jövőben, ami ellen hatalmas sztrájkokat szervez Németország legnagyobb szakszervezete, a Ver.di. "A sztrájkok nem kedveznek senkinek" -- üzente a vezér. A DT nemrég meghirdetett stratégiája értelmében leválasztásra kerülnek a mobilpiac és a broadband szolgáltatások köré épülő üzleti modellt nem szolgáló tevékenységek, és a DT fogyasztói termékei két fő márka, a T-Mobile és a T-Home alá lesznek csoportosítva. Eközben a németországi működés racionalizálásra kerül.

A Magyar Telekom, melynek többségi tulajdonosa a DT, 6,1 százalékkal 161,1 milliárd forintra növelte árbevételét az első három hónapban. Hasonlóan a német anyához, a vezetékes telefon szegmense itt is csökkent, amit a mobil és internetes, valamint informatikai szolgáltatások ellensúlyoztak. Az adózott eredmény ugyanakkor az árverseny hatására itt is csökkent, ugyanakkor mindössze 14,3 százalékkal, 16 ,66 milliárd forintra. A Straub Elek távozásához vezető montenegrói botránnyal kapcsolatos vizsgálatok közel 1 milliárd forintjába kerültek a cégnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról