Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 4. 08:47

Legkésőbb 2008 őszén jön az Internet Explorer 8

A Las Vegas-i Microsoft MIX07 konferencián a redmondi vállalat elejtett pár információmorzsát az Internet Explorer következő generációjáról. Konkrétumokkal egyelőre még nem állt elő a cég, de a fejlesztés irányvonalait már sejteni lehet.

[HWSW] A Las Vegas-i Microsoft MIX07 konferencián a redmondi vállalat elejtett pár információmorzsát az Internet Explorer következő generációjáról. Konkrétumokkal egyelőre még nem állt elő a cég, de a fejlesztés irányvonalait már sejteni lehet.

Legfeljebb másfél év múlva jön az IE8

Chris Wilson, az Internet Explorer platformmérnöke elmondta, a következő generációs böngésző fejlesztésekor kiemelt figyelmet fordítanak a még nagyobb biztonságra, a könnyebb használhatóságra és a szabványoknak való megfelelésre. Hogy az IE8 pontosan mikor jelenik meg azt egyelőre nem tudni, Wilson ezzel kapcsolatban csupán annyit közölt, még egyszer biztosan nem fog előfordulni hogy két verzió megjelenése között öt év telik el. Az Internet Explorer 8-as változata Wilson szerint az IE7-et követő két éven belül várható, ezek alapján 2008 októbere előtt kell megjelennie.

A szakember elmondta, ay IE8 fejlesztésénél az irányvonal hasonló mint az IE7 esetében: biztonság, egyszerű használat és a webfejlesztések hatékony támogatása. Wilson beismerte, utóbbi területen még van hová fejlődnie az Internet Explorernek amely több szempontból is a riválisok (Opera, Firefox) mögött jár. Az IE8-ban ezért továbbfejlesztik a Cascade Style Sheet (CSS) támogatást, valamint a böngésző objektum modelljeit kompatibilissé teszik a többi böngészővel vagy legalábbis lehetőséget biztosítanak az átjárásra.

Szabványok, szabványok, szabványok!

A Microsoft emellett együttműködik a World Wide Web Consortiummal a HTML 5 és XHTML 1, valamint 1.1 speficikációk véglegesítésén. Wilson elmondta, a weboladlak fejlesztői számára ma már elengedhetetlen a szabványokhoz való alkalmazkodás, ugyanakkor elismerte, az Internet Explorernek ez eddig nem volt erőssége, ami végeredményben ahhoz vezetett, hogy sokszor éppen a szabványos weboldalak nem jelentek meg jól a böngészőben.

Éppen ezért egyes oldalak külön optimalizálva vannak az Internet Explorerre, mások pedig az IE piaci fölénye miatt csak ezen néznek ki és működnek jól, függetlenül bármiféle szabványtól -- bár ez ma már egyre kevésbé jellemző. Wilson azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen változás nem mehet egyik napról a másikra, figyelembe véve az Internet Explorer óriási felhasználói bázisát. Magyarországon az IE piaci részesedése 73 százalékos -- állítja 1,5 millió internetező adatai alapján a kirowski.

További fontos újítások várhatók az AJAX területén, Wilson szerint a még szebb, jobb, könnyebben használható AJAX alkalmazásokhoz szükség van kliensoldani API-kra (alkalmazásprogramozási interfészekre), hogy a fejlesztők jobban ki tudják használni a technológiában rejlő lehetőségeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról