Szerző: Bodnár Ádám

2007. május 30. 16:28

Mostantól akár 5 év garancia a Toshiba noteszgépekre

Új noteszgépek mellett kiegészítőkkel és garanciabővítéssel tornázná feljebb hazai piaci részesedését a Toshiba. A japán vállalat mai sajtótájékoztatóján bemutatkozott az otthoni, multimédiás felhasználásra szánt Satellite A200 és P200 notebook, emellett látható volt a cég noteszgép-perifériáinak színe-java.

[HWSW] Új noteszgépek mellett kiegészítőkkel és garanciabővítéssel tornázná feljebb hazai piaci részesedését a Toshiba. A japán vállalat mai sajtótájékoztatóján bemutatkozott az otthoni, multimédiás felhasználásra szánt Satellite A200 és P200 notebook, emellett látható volt a cég noteszgép-perifériáinak színe-java.

Az ötödik helyről a harmadikra

Andrzej Kuzniak, a vállalat regionális értékesítési vezetője elmondta, 2006-ban a Toshiba 266 százalékkal növelte magyarországi notebook-eladásait, így összesen 22963 darabot értékesített, ezzel a gyártók rangsorában az ötödik helyet szerezte meg 9 százalékos piaci részesedéssel. A vállalat tavaly nyári sajtótájékoztatóján azt ígérte, az év végére a harmadik lesz a gyártók között, azonban ezt a célt nem sikerült elérnie. Kuzniak elmondása szerint ennek oka, hogy egyes gyártók úgymond kreatívan jelentik az eladási adataikat.

Az idei első negyedévben már a gyártói rangsor harmadik helyén állt a Toshiba az Acer és a HP mögött. A Toshiba az év első három hónapjában 6577 noteszt értékesített, ami 12,4 százalékos piaci részesedés megszerzésére volt elég. Kuzniek elmondta, 2007-ben a cégnek reális esélye van arra, hogy 50 százalékkal növelje eladásait, vagyis az év során mintegy 35 ezer notesz értékesítésére számít. Az IDC prognózisa szerint idén mintegy 280 ezer notebook értékesíte várható Magyarországon, a Toshiba részesedése így 11,4 százalék lehet.

Új noteszek és perifériák

Patonai Szabolcs, a Toshiba hazai kereskedelmi vezetője bemutatta a cég két új fogyasztói modelljét, a Satellite A200 és P200 gépeket. Mindkét típust kifejezetten multimédiás alkalmazásokra, filmnézésre fejlesztették ki. Az A200 kijelzője 15,4 hüvelykes, míg a P200-é 17 hüvelykes, mindkettő TruBrite (fényes), az előbbié 1280x800, utóbbié 1440x900 pixel felbontású, ez erősebb modellekbe NVIDIA GeForce grafikus chipet szerelnek. Újdonság az integrált, 1,3 megapixeles webkamera, illetve a Dual Mode touchpad, amelyen alkalmazás-gyorsindító gombok is helyet kaptak.

Újra együtt
2000 után újra AMD processzoros noteszgépekkel jelentkezik a Toshiba. Meg nem erősített hírek szerint a fogyasztói Satellite sorozatban jelennek meg a Turion X2 processzoros modellek. A vállalat képviselője hírzárlatra hivatkozva egyelőre nem tudott részletekkel szolgálni.
A P200-ban már Harman/Kardon hangrendszer van, a billentyűzet mellett önálló numerikus pad kapott helyet. Patonai elmondta, hamarosan hazánkban is megjelenik az A200 és a P200 csúcsmodellje, amelyekben már HD DVD- meghajtó és HDCP-csatlakozó is lesz. A Toshiba otthoni gépeihez most még Windows XP, Vista Home Basic és Vista Premium operációs rendszer is rendelhető, de a vállalat várakozásai szerint a 2007-ben eladott otthoni noteszek háromnegyede már Vistával kerül a felhasználókhoz.

Patonai bemutatta a Toshiba notebook-kiegészítőit, amelyek között a szokásos akkumulátorok, adapterek, táskák, dokkolók, egerek és pendrive-ok mellett hordozható merevlemezek is szerepelnek. A külső háttértárakban 2,5 és 3,5 hüvelykes meghajtók kaptak helyet, előbbi esetben a maximális kapacitás 200 gigabájt, 3,5 hüvelykes kivitelben pedig akár 500 gigabájtos változat is kapható lesz. A Toshiba termékvonalában szerepelnek kifejezetten professzionális felhasználásra szánt külső merevlemezek, amelyekhez backup-szoftver is jár, illetve a meghajtókon külön gomb szolgál a biztonsági mentés elindítására.

Akár öt év garancia és helyszíni javítás

A Toshiba bejelentette garanciájának kiterjesztését is. A júniustól megvásárolt gépekhez már 2 év nemzetközi garancia jár, ami akár 4 évre is meghosszabbítható (a Tecra A8 esetében akár 5 évre is). A hosszabbítás a garanciális időn belül mármikor megvásárolható, az árak a gép típusától és a garanciális idő hosszától függően változnak.

A gépekhez emellett mostantól helyszíni javítás is kérhető, lehetőség van kizárólag magyarországon, a régióban és világszinten is érvényes helyszíni garanciát vásárolni. Ennek keretén belül a Toshiba vállalja, hogy legkésőbb a bejelentést követő napon mérnöke kiszáll és a helyszínen kísérli meg a javítást -- ami az esetek több mint 90 százalékában sikeres is szokott lenni. Patonai elmondta, a helyszíni javítási szolgáltatáshoz az alkatrészraktárat az eladási adatok alapján töltik fel, így elméletileg nem fordulhat elő, hogy egy helyszíni garanciás géphez nincs raktáron alkatrész.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról