Szerző: Ady Krisztián

2007. május 8. 08:49

Csúcsragadozók: Nokia N95 és T-Mobile Ameo

Két új okostelefon landolt szerkesztőségünkben a T-Mobile jóvoltából: alkalmunk nyílt megismerkedni a hamarosan piacra kerülő, windowsos T-Mobile Ameóval, illetve a Nokia legújabb csúcsragadozójával, a Nokia N95-tel. Bár a két telefon nem egészen egy kategória, mindkettő támogat gyakorlatilag minden technológiát, ami ma egy mobilba, okostelefonba építhető.

Két új okostelefon landolt szerkesztőségünkben a T-Mobile jóvoltából: alkalmunk nyílt megismerkedni a hamarosan piacra kerülő, windowsos T-Mobile Ameóval (melyet a HTC Advantage néven saját maga is piacra dob), illetve a Nokia csúcsragadozójával, a Nokia N95-tel, melyet éppen most neveztek ki a legjobb kamerás mobilnak. Bár a két telefon nem egészen egy kategória, mindkettő támogat gyakorlatilag minden technológiát, ami ma mobilba, okostelefonba építhető.

Mindentudók

Mindkét okostelefonban található nagy felbontású kamera, Bluetooth és Wi-Fi vezérlő, illetve GPS-modul. Mindkét telefon támogatja a harmadik generációs hálózatokat is, így akár videotelefonálhatunk is velük. A két készülék tulajdonosai a legszélesebb mobil szélessáv, a HSDPA előnyeit is kihasználhatják, hiszen mind az N95, mind a T-Mobile Ameo támogatja a most akciókkal is megtámogatott, lassan akár a vezetékes internetkapcsolatokkal is versenyképes mobil adatátviteli technológiát. A HSDPA az egyszerű WAP-oldalak, vagy mobil portálok betöltését is villámgyorssá teszi, így nem csak azok élvezhetik a HSDPA-támogatás sebességelőnyét, akik interneteznek a telefonokon keresztül, hanem azok is, akik reggel munkába menet híreket olvasgatnak telefonjaikon.

Az N95 a Nokia legújabb Symbian platformra épített, mindentudó Nseries telefonja, melyben gyakorlatilag minden megtalálható, melyre egy mobil ma képes lehet. A készülék kialakításánál a multimédiás funkciókat tartották szem előtt: a nagy méretű kijelzőt nem csak felfelé lehet elcsúsztatni -- ekkor használható a normál billentyűzet --, hanem másfél centiméternyit lefelé is. A kéken derengő médiavezérlő gombok, illetve a speciális multimédia menürendszer ekkor bukkannak elő, mellyel együtt automatikusan fekvő üzemmódra kapcsol át a készülék.

Nokia N95

Ismeretlen ismerős

A menürendszerben bárki könnyedén eligazodik, aki már használt Nokia okostelefont -- emlékszik még valaki a 2002 (!) nyarán megjelent, közel 5 éves Nokia 7650-re, az első Series 60-as okostelefonra? Az N95-ön előre telepítve találhatunk meg számos symbianos alkalmazást, melyek között mértékváltó, dokumentumböngésző, sőt, még vonalkódolvasó is található. Ez utóbbival a Nokia szerint könnyebben, pár kattintással feljegyezhetünk olyan adatokat, melyeket vonalkódban is letároltak egy lapon, vagy prospektusban.

A Nokia N95-ön egy mini alkalmazás segítségével közvetlenül tölthetünk le ingyenes, illetve vásárolhatunk mobilos alkalmazásokat. A Nokia Lifeblog 2.0 blogoló szoftver mellé például ingyen tölthetünk le egy úgynevezett podcastokat, netes rádió- és videoadásokat menedzselő szoftvert is, mely akár mini videoklipeket is letölthet számunkra a háttérben.

Nokia N95 Nokia N95 Nokia N95 Nokia N95

Multimédiás számítógép

A készülék erőssége egyértelműen a multimédia: a ma már alapértelmezett zenelejátszás mellett -- mely minden elterjedt formátumot, köztük a Windows Media Audiót (WMA) is megszólaltathat -- a nagy méretű, 2,6 hüvelykes, kiváló felbontású (240 x 320 pixel) kijelzőn nézhető méretben játszhatunk le videókat is. A Nokia N95-ben az eddigi legnagyobb kamera kapott helyet: maximálisan 5 megapixeles felbontású képek készítésére alkalmas és autofókuszos. A tisztább képről pedig Carl Zeiss optika gondoskodik.

A telefon ereje a videofelvétel minőségében is mérhető, gyakorlatilag egy kamkordert is a zsebünkben tudhatunk az N95-tel, hiszen a 640 x 480 pixeles, MPEG4 formátumban rögzített videóknak csak a telefonba helyezett microSD kártya kapacitása szab határt. A legjobb minőségben, digitális kézremegést szűrő technológiával is rögzített videókat televízióra visszajátszva elképesztően jó minőséggel szembesülhetünk.

Az N95 személyi navigátorként is megállja a helyét, melyhez egy ingyenes -- WLAN- vagy mobil adathálózaton keresztül térképrészleteket online letöltő -- alkalmazást is kapunk. A beépített GPS-modul sajnos nem tűnt túl érzékenynek, ráadásul a készülék aljában, a billentyűzet alatt kapott helyet, így pontossága hagy némi kívánnivalót maga után. Míg a nálunk lévő PNA egy méteres pontossággal jelezte pozíciónkat, az N95 csupán 20-30 méteresre volt képes.

Nokia N95 Nokia N95 Nokia N95 Nokia N95
Nokia N95 Nokia N95

Fagyogatott

A telefon sebességére általánosságban véve sem lehet panasz, a menürendszer villámgyorsan működik, minden program gyorsan indul és zárul. Az viszont csalódást kelt, hogy a Nokia N95 szoftvere mennyire kiforratlan még: a készülék intenzív használat során -- talán a WLAN-kezelés hibája miatt -- többször újraindult és lefagyott. A videorögzítést követően azonnal gyakorlatilag sosem sikerült visszanézni a felvételt, a telefon ugyanis arra panaszkodott, hogy nincs elegendő szabad memória -- a több tíz megabájt a jelek szerint nem volt neki elég. A rögzítő alkalmazásból kilépve, a galériából megnyitva a videót rögtön le tudtuk játszani. Az N95-öt összesen 160 megabájtnyi, dinamikusan kezelt saját memóriával látták el.

Az N95 a külföldi és hazai szaksajtóban éles kritikákat kapott a viszonylag kicsi, csupán 950 mAh-ás akkumulátora, és az ebből fakadó rövid üzemidő miatt, én viszont nem éreztem ennyire vészesnek a helyzetet. A telefont átlagosan használva akár 3 napos készenléti és üzemidő is elérhető, ami teljesen átlagos egy 3G-s telefontól. A WLAN-kapcsolat, a videózás, intenzív WAP-ozás, mobil internetezés természetesen már drasztikusan csökkenti az egy feltöltéssel elérhető üzemidőt, ez azonban más, hasonló készülékeknél is pontosan ugyanígy van.

Nokia N95 Nokia N95 Nokia N95 Nokia N95 Nokia N95

Az N95 egyelőre kategóriájának és "zászlóshajó" mivoltának megfelelő, 180-210 ezer forint körüli áron szerezhető be hálózatfüggetlenül. A T-Mobile-nál jelenleg 120 ezer forinttól lehetne elhozni az üzletekből, ha lenne készleten, erre azonban még egy kicsit várni kell. Ugyanígy várni kell még a T-Mobile Ameóra, a legújabb windowsos okostelefonra is, melyről a cikk második oldalán olvashatunk.

Nokia N95-tel készített fotók:

Nokia N95 Nokia N95 Nokia N95 Nokia N95 Nokia N95

[oldal:T-Mobile Ameo, azaz HTC Advantage]

A T-Mobile Ameo -- melyet a tajvani HTC gyárt, a gyártó kínálatában Advantage néven található meg -- a Nokia N95-höz képest igen méretes, meghökkentő méretű okostelefon. Az öt hüvelykes, azaz 12,7 cm-es képátlójú kijelző embertelenül nagy, felbontása pedig ugyanúgy négyszerese az N95 kijelzőjének (640 x 480 pixel), mint képátlója. A Windows Mobile 5.0 operációs rendszert futtató készülék nem csak sok memóriával, 256 megabájt ROM-mal és 128 megabájt RAM-mal, de egy 8 gigabájtos merevlemezzel is büszkélkedhet, ezért extra bővítést egy ideig biztosan nem kell vásárolnunk hozzá.

T-Mobile Ameo (HTC Advantage)

Súlyos egyéniség

A harmadik generációs, szintén HSDPA-képes készülék inkább egy alaposan meghízott navigátor-PDA kombináció telefon funkciókkal, mint fordítva, hiszen a 395 grammos okostelefon igen súlyos egyéniség. Az első pillantásra furcsa formájú készülékhez egy vékony, igen erős mágnesekkel rögzülő mini billentyűzetet is mellékelnek, melyet inkább csak SMS-ek megírására, esetleg egy-két naptár-, vagy kapcsolatbejegyzés kijavítására lehet használni, hosszú távon igen kényelmetlen. A mágneses megoldás is kételyeket ébreszthet bennünk: erejét látva nem merném az Ameót egy noteszgép, vagy pénztárca mellé a táskába helyezni, hacsak nem szeretném az adataimat megsemmisíteni, illetve újabb bankkártyákat rendelni.

A készülék kezelését a mellékelt toll helyett a kezelőszervekkel is megoldhatjuk. A menüt a bal oldali joystick-kal irányíthatjuk, és találunk külön "ok" és windows gombot is, melyekkel gyakorlatilag minden program felületén el tudunk igazodni -- kivéve azokat, melyeket kifejezetten az érintésérzékeny kijelzőre írtak. A jobb oldalsó gomb megnyomásával indíthatjuk el a kamera menüjét, illetve ezzel a gombbal fókuszálhatunk, majd exponálhatunk, erre azonban ez a gomb szinte teljesen alkalmatlan, érzéketlen, nem tudjuk, hogy pontosan mikor is fog exponálni a kamera.

A gyors működésről az elérhető leggyorsabb, 624 MHz-es Intel XScale PXA270 processzor és egy ATI grafikus társprocesszor gondoskodik, melyeknek egy iGO My way 2006 Plus demó behelyezését követően rögtön hasznát is vehetjük: a térképes megjelenítés még egyetlen általunk próbált navigációs eszközön sem volt ilyen gyors, folyamatos. Az iGO ráadásul támogatja a 640 x 480 pixeles felbontást is, így maximálisan ki tudjuk használni a hatalmas kijelző minden egyes pixelét.

T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage)
T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage)

Nem így a Windows Mobile operációs rendszer: a Microsoft igazán készíthetett volna egy kifejezetten ilyen nagy méretű és felbontású kijelzőkre szabott, a helyet sokkal jobban kihasználó témát. A menük és ikonok mérete ugyanis ugyanolyan nagy, mint egy QVGA, azaz negyedekkora kijelzőn, értelmetlenül sok helyet elvéve a drága felületből. Így hiába a nagy felbontás, a böngészés során a menük és egyéb felületek rendkívül sok helyet elfoglalnak, csökkentve ezzel a böngésző értékét, állandóan váltogatni a teljes képernyő és az ablakos megoldás között pedig nem éppen kényelmes. Szerencsére léteznek külső megoldások erre a problémára. A HTC egyébként a böngészést fel is turbózta: a VueFLO funkció bekapcsolását követően a készülék négy irányba döntésével is scrollozhatunk az oldalakon.

A nálunk járt készüléken az alap windowsos alkalmazásokon -- köztük a Word és Excel mobilos változatán -- felül nem találkoztunk különösebben szolgáltatóspecifikus szoftverrel. A GPS-es navigációt, a műholdak megtalálását segítő, az internetről frissülő azonban alkalmazás igen hasznosnak bizonyult. Egy-egy letöltött frissítés körülbelül 2 napra előre tartalmazza a navigációs műholdak adatait, így a SirfStar III-as vevő sokkal gyorsabban, másodpercek alatt megállapíthatja pozíciónkat hidegindítás, több napos pihentetés esetén is.

Az Ameót 3 megapixeles, szintén autófókuszos kamerával látta el a gyártó -- az előlapi VGA mellett --, a képminőség azonban láthatóan rosszabb az N95-tel készítetteknél, főként fényszegényebb helyzetekben jön ki a Nokia telefonjába épített kamera jobb optikájának előnye. A rögzített videók mérete és minősége is igen korlátozott, össze sem hasonlítható a Nokiáéval. A windowsos okotelefonhoz VGA-kábelt is mellékelnek, mellyel a készüléket monitorra is köthetjük.

T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage)

Stabilabb, jobban bírja

A T-Mobile készülékében viszonylag nagy kapacitású akkumulátor található, mely kell is a hatalmas kijelző és a beépített merevlemez kiszolgálásához. Átlagos használat esetén a 3-4 napos üzemidő elvárható, folyamatos háttérvilágítású navigáció mellett azonban így sem bírja tovább néhány óránál. Az okostelefonon Windows fut, mely -- bármilyen istenkáromlásnak is tűnik -- stabilan működik, szoftverellátottsága pedig valamivel még jobb is, mint a symbianos készülékeké. Az Ameo hatalmas háttértárán képek, videók, alkalmazások garmadája tárolható el mindenféle külső segítség -- azaz a miniSD kártya bővítőrés használata -- nélkül.

Az Ameo használati körét azonban jelentősen behatárolja nagy mérete, telefonként gyakorlatilag nem, kommunikátorként azonban annál inkább használható egy T-Mobile adatkártyát a készülékbe helyezve. A tenyérgépeknél kényelmesebb, noteszgépeknél jóval kisebb készülékkel bárhol hozzáférhetünk az internethez, egy iGO segítségével pedig nem veszhetünk el sehol a világban. A készülék még nem kapható a T-Mobile-nál, így sajnos ára sincs.

A T-Mobile Ameóval készített fényképek

T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage) T-Mobile Ameo (HTC Advantage)

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról