Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 11. 12:05

Történelmi siker: számítógépes program győzött egy profi go-játékos ellen

Történelmi tettet hajtott végre a 800 processzoros szuperszámítógépen futó MoGo szoftver az amerikai Go Kongresszuson, ahol versenykörülmények között legyőzte a nyolcdanos Myungwan Kim nagymestert. Az egyik legbonyolultabb táblás játékban a számítógép diadala csak a Garri Kaszparovot legyőző IBM Deep Blue sikeréhez mérhető.

[HWSW] Történelmi tettet hajtott végre a 800 processzoros szuperszámítógépen futó MoGo szoftver az amerikai Go Kongresszuson, ahol versenykörülmények között legyőzte a nyolcdanos Myungwan Kim nagymestert. Az egyik legbonyolultabb táblás játékban a számítógép diadala csak a Garri Kaszparovot legyőző IBM Deep Blue sikeréhez mérhető.

Az oregoni Portlandben az elmúlt héten tartott Go Kongresszuson a világranglista elitjébe tartozó Kim három meccset játszott a számítógépes program ellen, amelyből az első kettőt biztosan nyerte, a harmadikon azonban kikapott. A nagymester elmondása szerint a MoGo úgy játszott, mint egy két-három danos játékos, vagyis egy haladó amatőr, de voltak egészen meglepő lépései is, amelyek vérbeli profit sejtettek. Megfigyelők szerint a szoftver alig kockáztatott, és amikor átvette a vezetést, teljesen passzívvá vált, csak az előnyét próbálta őrizni.

Myungwan Kim

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a többezer éves kínai területfoglalós játékban a MoGo program kilenc kő előnnyel indult Kim ellen, vagyis a nagymester első lépése előtt a számítógép kilenc követ már a táblára helyezhetett. A 186:184.5 arányú győzetem így is meglepetés, az összecsapás előtt Kim magabiztosan állította, maga is meglepődne, ha a szoftver győzne. A MoGo Monte Carlo szimuláció segítségével másodpercenként 1,7 millió lehetséges lépés eredményét tudja elemezni. Mivel az algoritmus jól párhuzamosítható, szakemberek szerint a számítógépek fejlődésével hamarosan el fog érkezni az az idő, amikor a szoftver előny nélkül is felülkerekedik majd az emberi játékosokon.

Utoljára 1997-ben mérte össze erejét számítógépes program és profi go-játékos. Tizenegy évvel ezelőtt egy mesterséges intelligenciával foglalkozó konferencián Janice Kim, az egyik legerősebb női játékos huszonöt köves előnyt adott a Handtalk nevű szoftvernek, és még így is simán győzött.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.