Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 21. 15:27

Házasodik az Ericsson és az STMicro

Az STMicroelectronics a svéd Ericssonnal közös vállalkozásba kezd a mobilchipek piacán. A mobil eszközök piaca gyorsan növekszik, a chipgyártók pedig igyekeznek minél nagyobb szeletet kihasítani ebből a növekedésből, miközben az éles árverseny következtében csökkenteni kell költségeiket -- a két cég közötti szövetség ezt szolgálja.

[HWSW] Az STMicroelectronics a svéd Ericssonnal közös vállalkozásba kezd a mobilchipek piacán. A mobil eszközök piaca gyorsan növekszik, a chipgyártók pedig igyekeznek minél nagyobb szeletet kihasítani ebből a növekedésből, miközben az éles árverseny következtében csökkenteni kell költségeiket -- a két cég közötti szövetség ezt szolgálja.

Az Ericsson és az STMicroelectronics megegyezett arról, hogy összekötik a vezetéknélküli chip- és szoftver üzletágaikat, melynek eredményeképp képesekek lesznek kiszolgálni a legnagyobb öt mobilkészülékgyártóból négyet, illetve esélyük lehet az amerikai Qualcomm és Texas Instruments megszorítására is. Az új vállalat, melyet szerdán jelentettek be, közös alapokra helyezi az Ericsson Mobil Platform egységét, mely a világ legnagyobb mobilberendezés gyártója, és az ST-NXP Wireless-t, a világ harmadik legnagyobb vezetéknélküli chipgyártóját.

Sz Ericsson és az ST-NXP Wireless bár eddig is együttműködött már bizonyos területeken, a most létrejövő közös vállalkozás komoly gondot okozhat az eddig első, illetve második helyen lévő Qualcommnak és Texas Instrumentsnek. "Ez egy érdekes egyesülés abból a szempontból, hogy az új cég a Motorolán kívül az összes többi nagy gyártót kiszolgálja majd" -- mondta Greger Johansson, a Redeye elemzője. A vállalkozás az ST egyik friss akvizíciójára, a holland NXP chipgyártó vezetéknélküli részlegére alapszik majd, miközben az Ericsson továbbra is fókuszálhat saját core üzletágára, a telekom infrastruktúra üzletágra.

"Egy üzletben, ahol a nagyságrend, a méretek számítanak, ott a közreműködő anyavállalatok számára az átfedésben lévő termékportfóliók összhangot és nagyobb elérhető kapacitást is hoznak" -- állítja a két cég közös közleményében. Az ST jelenleg is kiszolgálja a Nokiát, Samsungot, Sony Ericssont, míg az Ericsson szállít szintén a Sony Ericssonnak, illetve az LG-nek és a Sharpnak is. A Sharpot nem számolva is ezek a cégek fedik le a mobilkészülék piac 80 százalékát. A létrejövő új cég technológiailag lefedi a második és harmadik generációs mobil telekom szabványokat, illetve a jövőbeni "negyedik generációt" is, az LTE-t.


A svéd Ericsson 700 millió dollárt fog fizetni a francia-olasz chipgyártónak, illetve továbbiakban is növeli annak készpénzállományát, további 400 millió dollárt invesztálva, így összesen 1,1 milliárd dollárral szál be az üzletbe. Az új vállalkozás közel 8000 embert foglalkoztat majd és 3,6 milliárd dolláros árbevétellel kalkulálnak (pro forma). A dolgozók közül 5000 jön az ST-NXP Wirelesstől, a maradék 3000 pedig az Ericssontól. Az új egységben a két cég 50-50 százalékban lesz tulajdonos, a központja pedig a svájci Genfben lesz, ahol az STMicro székhelye is található. A cégben az igazgatótanács elnöki posztját Carl-Henric Svanberg, az Ericsson vezérigazgatója tölti majd be, helyettese pedig Carlo Bozotti, az ST elnök-vezérigazgatója lesz.

Carlos Bozotti a Forbes magazin kérdésére válaszolva elmondta, hogy rövid távon ez elsősorban pozitív cash flow-t jelent az STMicrónak, illetve hosszú távon a bruttó eredményhányadra kedvező, habár ebben a pillanatban az üzlet nincs hatással a nyereségességre. A vegyesvállalat által lefedett összesen 20 milliárd dolláros értékű piacon a jelenlegi 15-ről 20 százalékra kívánják növelni részesedésüket. Bozotti szerint a közös vállalkozás komoly jelentőséggel bír, főleg a dollár euróval szembeni gyengélkedését tekintve, illetve komolyan hozzájárul a két cég technológiai vezető szerepéhez is.

A kezdeményezés sikerének záloga lehet, hogy a készülékgyártók is örömmel fogadják azt. A Nokia szóvivőnője, Arja Suominen elmondta, hogy a "Nokia támogatja az olyan konszolidációkat, melyek a hasznos fejlesztések felé tolják az ipart és úgy látják, az STMicro/Ericsson közös vállalkozás egy pozitív lépés ebben. Fontos számunkra, hogy a beszállítóink erős iparági szereplők, akiknek köszönhetően a Nokia kihasználhatja a külső innovációban rejlő lehetőségeket."

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.