Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 1. 12:27

A magyar cégek nagy része hamis biztonságérzetbe ringatja magát

Az 500 millió forint árbevétel feletti magyar cégek több mint 40 százaléka nem rendelkezik biztonsági szakemberrel, derül ki az IBM Magyarország reprezentatív kutatásából, ugyanakkor a megkérdezettek többsége szerint megfelelő emberek és szaktudás áll rendelkezésükre a biztonság megfelelő kezelésére.

[HWSW] Az 500 millió forint árbevétel feletti magyar cégek több mint 40 százaléka nem rendelkezik biztonsági szakemberrel, derül ki az IBM Magyarország reprezentatív kutatásából, ugyanakkor a megkérdezettek többsége szerint megfelelő emberek és szaktudás áll rendelkezésükre a biztonság megfelelő kezelésére.

Az IBM Magyarország Internet Biztonsági részlege (ISS) 275 hazai, versenyszférában működő vállalatot keresett fel, melyek éves árbevétele meghaladja az 500 millió forintot. A megkérdezettek 42 százaléka, vagyis 116-an válaszolták azt, hogy nem rendelkeznek biztonsági szakemberrel, ugyanakkor közülük sokak szerint ennek ellenére van elegendő emberi erőforrásuk a biztonsági kérdések kezelésére -- a válaszadók kevesebb mint negyede, 24 százaléka vélekedett úgy, hogy ez nem áll rendelkezésre.

Szintén nem megnyugtató, hogy a cégek 41 százalékánál nem végeznek biztonsági szkennelést a hálózaton, ahogyan biztonsági jelentéseket is nagyjából ugyanennyien nem készítenek, ami azt jelzi, hogy a cégek talán túlzottan is biztonságban érzik magukat. Az IBM a kutatási eredmények kapcsán megjegyzi, hogy ezek a számok aggasztóak ha feltételezzük, hogy a felmérésben résztvevőknél kisebb cégek ennél is alacsonyabb biztonsági szinttel rendelkeznek. A megkérdezettek 38 százaléka valamilyen hatósági szabályozás alá esik, de 14 százalék nem tudott válaszolni sem erre a kérdésre.

A szigorúan vett biztonsági attitűd mellett a felmérés vizsgálta a cégek online üzleti tevékenységének meglétét. Több mint 38 százalék elérhetővé tesz bizonyos funkciókat interneten keresztül, ugyanakkor több mint 58 százalék nem. Ennél is kevesebben engedik be partnereiket rendszereikbe üzleti tranzakciók bonyolítása és információk szerzése céljából, 71 százalék adott nemleges választ, de közel 60 százalék nem is tervezi interaktív üzleti portál bevezetését -- a biztonsági kockázat csökkentésének nem a legelőnyösebb formája.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.