Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

A magyar cégek nagy része hamis biztonságérzetbe ringatja magát

Bizó Dániel, 2008. augusztus 01. 12:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az 500 millió forint árbevétel feletti magyar cégek több mint 40 százaléka nem rendelkezik biztonsági szakemberrel, derül ki az IBM Magyarország reprezentatív kutatásából, ugyanakkor a megkérdezettek többsége szerint megfelelő emberek és szaktudás áll rendelkezésükre a biztonság megfelelő kezelésére.

[HWSW] Az 500 millió forint árbevétel feletti magyar cégek több mint 40 százaléka nem rendelkezik biztonsági szakemberrel, derül ki az IBM Magyarország reprezentatív kutatásából, ugyanakkor a megkérdezettek többsége szerint megfelelő emberek és szaktudás áll rendelkezésükre a biztonság megfelelő kezelésére.

Az IBM Magyarország Internet Biztonsági részlege (ISS) 275 hazai, versenyszférában működő vállalatot keresett fel, melyek éves árbevétele meghaladja az 500 millió forintot. A megkérdezettek 42 százaléka, vagyis 116-an válaszolták azt, hogy nem rendelkeznek biztonsági szakemberrel, ugyanakkor közülük sokak szerint ennek ellenére van elegendő emberi erőforrásuk a biztonsági kérdések kezelésére -- a válaszadók kevesebb mint negyede, 24 százaléka vélekedett úgy, hogy ez nem áll rendelkezésre.

Szintén nem megnyugtató, hogy a cégek 41 százalékánál nem végeznek biztonsági szkennelést a hálózaton, ahogyan biztonsági jelentéseket is nagyjából ugyanennyien nem készítenek, ami azt jelzi, hogy a cégek talán túlzottan is biztonságban érzik magukat. Az IBM a kutatási eredmények kapcsán megjegyzi, hogy ezek a számok aggasztóak ha feltételezzük, hogy a felmérésben résztvevőknél kisebb cégek ennél is alacsonyabb biztonsági szinttel rendelkeznek. A megkérdezettek 38 százaléka valamilyen hatósági szabályozás alá esik, de 14 százalék nem tudott válaszolni sem erre a kérdésre.

A szigorúan vett biztonsági attitűd mellett a felmérés vizsgálta a cégek online üzleti tevékenységének meglétét. Több mint 38 százalék elérhetővé tesz bizonyos funkciókat interneten keresztül, ugyanakkor több mint 58 százalék nem. Ennél is kevesebben engedik be partnereiket rendszereikbe üzleti tranzakciók bonyolítása és információk szerzése céljából, 71 százalék adott nemleges választ, de közel 60 százalék nem is tervezi interaktív üzleti portál bevezetését -- a biztonsági kockázat csökkentésének nem a legelőnyösebb formája.

FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.