Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 1. 11:33

Virágzásnak indult az internetes filmkölcsönzés a tengerentúlon

Interneten elérhető egész estés mozifilmeket is le lehet majd játszani az LG Electronics ősszel piacra kerülő asztali Blu-ray készülékével -- a lejátszó menüjén keresztül a világ legnagyobb DVD-kölcsönzőjében szereplő filmek egy részét jelölhetik majd ki letöltésre a felhasználók. A szolgáltatást -- mely a Netflix hálózatára épít -- egyelőre csak az amerikaiak használhatják majd.

[HWSW] Interneten elérhető egész estés mozifilmeket is le lehet majd játszani az LG Electronics ősszel piacra kerülő asztali Blu-ray készülékével -- a lejátszó menüjén keresztül a világ legnagyobb DVD-kölcsönzőjében szereplő filmek egy részét jelölhetik majd ki letöltésre a felhasználók. A szolgáltatást -- mely a Netflix hálózatára épít -- egyelőre csak az amerikaiak használhatják majd.

A kaliforniai székhelyű Netflix a legnagyobb forgalmú DVD-kölcsönző az Egyesült Államokban, melynek kereskedelmi modellje alapvetően mindig is az ügyfelek távoli kiszolgálásán alapult. A szolgáltatás havidíjas konstrukcióban, előfizetéses rendszerben üzemel, a felhasználók havonta legkevesebb 5 dolláros átalánydíjat kell fizessenek, cserébe több mint 100 ezer filmből álló választékból csemegézhetnek. A Netflix a lemezeket eddig elsősorban postán vagy futárral juttatta el az előfizetőknek.

LG BD300

A kölcsönző az elmúlt időszakban, hogy lépést tartson az ezen a területen feltörekvő Aplle-lel és az Amazonnal, az online tartalomszolgáltatásra helyezte a fókuszt, melynek keretén belül filmjeinek egy részének PC-s letöltését is engedélyezi, valamint májusban 100 dolláros áron piacra dobott egy TV-vel összeköthető beltéri egységet (Roku box), mely a megfelelő internetkapcsolaton keresztül tölti le (streameli) a videókat saját memóriájába. A Netflix és a Microsoft emellett július közepén jelentették be közösen, hogy megállapodásuk eredményeként a kölcsönző online is elérhető választékát az Xbox 360 konzolokkal rendelkező Netflix előfizetők is elérhetik majd.

Az LG szeptemberben debütáló BD300-as asztali Blu-ray lejátszója a Roku boxnál és az Xbox 360-nál is meglévő koncepcióra épít, azaz amellett, hogy lejátssza a Blu-ray lemezeken tárolt tartalmakat, hálózati összeköttetése révén filmeket is tud majd streamelni, ezzel együtt adott lesz a lemezekhez kapcsolódó BD-Live lehetőség is. Az LG ígérete szerint 500 dollár alá pozicionált készülékkel a Netflix adatbázisában szereplő mintegy 12 ezer filmet lehet majd elérni, egyelőre kizárólag SD-ben, a streamelhető HD tartalmak magas sávszélességigénye ugyanis egyelőre még a tengerentúlon is akadálya lehet a tömeges használatnak.

A koreai gyártó készüléke nem az első olyan asztali Blu-ray lejátszó a piacon, mellyel nem csak a lemezekről -- DVD-kről és Blu-ray-ekről -- lehet lejátszani az egész estés mozifilmeket, hanem online elérésen keresztül is: a Sony július közepén indította útjára saját kölcsönzőszolgáltatását, melyet az amerikai Playstation 3 tulajdonosok vehetnek igénybe, ám ennek a Netflix kínálatához hasonlítva egyelőre jóval szerényebb a választéka. A két hete indult szolgáltatás most nagyjából 300 egész estés mozifilmet és 1200 sorozatrészt kínál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról