Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 13. 09:32

Pocsék negyedévet zárt az NVIDIA, hat év után először volt veszteséges a cég

Hat év után először zárt veszteséges negyedévet az NVIDIA: a júliusban véget ért második pénzügyi negyedévben a vállalat egyes mobil GeForce lapkáinak hibájából adódó garanciális cserékkel kapcsolatos költségek húzták le az eredményeket, de a bevétel is csökkent 5 százalékkal. A részvények árfolyama mégis közel 10 százalékkal erősödött, amikor a cég újabb egymilliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási programot jelentett be.

[HWSW] Hat év után először zárt veszteséges negyedévet az NVIDIA: a júliusban véget ért második pénzügyi negyedévben a vállalat egyes mobil GeForce lapkáinak hibájából adódó garanciális cserékkel kapcsolatos költségek húzták le az eredményeket, de a bevétel is csökkent 5 százalékkal. A részvények árfolyama mégis közel 10 százalékkal erősödött, amikor a cég újabb egymilliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási programot jelentett be.

Az NVIDIA a második negyedévben 892,7 millió dolláros bevételt könyvelt el, ami 5 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakában elért 935,3 millió dollárnál és az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az egy éve kitermelt 172,7 milliós nyereséget 120,9 milliós veszteség váltotta, elsősorban a mobil GeForce-ok garanciális cseréjével kapcsolatos 196 millió dolláros egyszeri költség miatt. Amint arról beszámoltunk, az NVIDIA július elején beismerte, hogy G84 és G86 chipjei a tokozáshoz használt anyag hibája miatt a hőstressz miatt felmondhatják a szolgálatot. Az egyszeri tételek nélküli egy részvényre 13 cent profit jutott, ami 2 centtel kevesebb az elemzői konszenzusnál.

Összességében tehát viszonylag gyenge negyedévet zárt az NVIDIA, amit Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató is beismert, aki csalódásnak nevezte a cég teljesítményét. Huang magyarázata szerint a vártnál rosszabb eredmények oka a desktop PC-k piacának drámai lassulása, illetve az NVIDIA téves árkalkulációja. A vállalat június közepén dobta piacra új csúcskategóriás GeForce-ait, amelyeket pár héttel később kénytelen volt leárazni, az AMD új Radeonjai felől érkező nyomás hatására.

Az NVIDIA részvényárfolyama mégis közel 10 százalékot erősödött, miután az NVIDIA bejelentette, hogy további egymilliárd dollárt fordít saját részvények visszavásárlására. A cég összesen 2,7 milliárd dollár értékben kívánja saját papírjait visszavásárolni, ez a mostani árfolyamon a közkézen levő részvények 44 százalékát jelentené.

Maga a videochip-piac egyébként kiváló egészségnek örvend, azonban ahogy a PC-szállítások eltolódnak a notebookok felé, az Intel befolyása az integrált grafikus chipjeinek köszönhetően egyre növekszik. A Jon Peddie Research második negyedéves jelentése szerint az asztali gépekbe szánt grafikus chipek forgalma sorozatban három negyedév óta csökkent, de ezt ellensúlyozni tudták a mobil GPU-k, amelyek piaca 8,1 százalékkal bővült. A mobil szegmensben az Intel az eladások több mint 57 százalékát tartotta kézben, az NVIDIA és az AMD rendre 23,6 százalékos és 17,9 százalékos piaci részesedést szerzett.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról