Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 6. 09:01

Hivatalos: a Siemens kiszállna a Fujitsu Siemens Computersből

A Wall Street Journal értesülései szerint a Siemens hivatalosan is értesítette a Fujitsut, hogy ki szeretne szállni a két cég közös vegyesvállalatából, a PC-ket és szervereket gyártó Fujitsu Siemensből.

[HWSW] A Wall Street Journal értesülései szerint a Siemens hivatalosan is értesítette a Fujitsut, hogy ki szeretne szállni a két cég közös vegyesvállalatából, a PC-ket és szervereket gyártó Fujitsu Siemensből.

A Fujitsunak elővásárlási joga van a Siemens 50 százalékos üzletrészére, azonban egyelőre nem tudni, élnek-e vele a japánok. Az is lehet, hogy a Fujitsu Siemens Computerst egészben bekebelezi egy nagyobb PC-gyártó, ugyanúgy, ahogy a Gatewayt és a Packard Bellt megvette az Acer, vagy ahogy az IBM személyi számítógépes üzletága a Lenovo kezébe került. A Fujitsu képviselője megerősítette, hogy a felek egyeztetnek a Fujitsu Siemens jövőjéről, azonban állítása szerint még semmi sem dőlt el.

[+] Kérdésessé vált a Fujitsu Siemens jövője

A Fujitsu és a Siemens 1999-ben egyesítette PC-gyártó tevékenységét egy vegyesvállalatban, a szerződés 2009-ig szól, és öt évre automatikusan meghosszabbodik, hacsak valamelyik fél nem jelzi szerződésbontási szándékát. A Siemens folyamatos stratégiai átalakuláson megy keresztül, a nem eléggé nyereséges tevékenységeit vagy átalakította, vagy megszabadult tőlük. Ennek esett áldozatul a félvezetőgyártás, a telekommunikációs berendezésgyártás és a mobiltelefon-gyártás is, a múlt héten pedig a vezetékes telefonokkal foglalkozó divíziójától szabadult meg a Siemens, hogy új stratégiájának megfelelően az egészségügyi szektornak célzott szolgáltatásokra, az energetikára, valamint ipari szolgáltatásokra koncentráljon.

Fujitsu Siemens Computers

A PC-piacon elképesztő az árverseny, az elérhető nyereségek papírvékonyak, a Fujitsu Siemens ehhez képest a rendkívül magas bérköltségeiről ismert Németországban is rendelkezik két gyártóüzemmel, ami egyértelműen csökkenti a versenyképességét az olcsó tajvani vagy kínai, vietnámi üzemekben termelő gyártókhoz képest. A vállalat világszerte mintegy 10500 alkalmazottat foglalkoztat, amelyek több mint fele a németországi Augsburgban, Münchenben és Sömmerdában dolgozik.

A Fujitsu Siemens 36 országban van jelen, legutóbbi lezárt pénzügyi évében a cég 6,6 milliárd eurós forgalom mellett mindössze 105 millió eurós nyereséget tudott termelni. Egy magát megnevezni nem kívánó pénzügyi szakember szerint a vállalat piaci értéke 2-3 milliárd euró lehet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.