Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 28. 14:14

Felvásárlásokkal ugranak előre a hazai alternatív telkók

Felvásárlásainak köszönhetően drasztikus mértékben duzzadt az Externet első féléves árbevétele, de az organikus növekedés is egészséges ütem mutatott. A cég üzemi nyeresége ezzel párhuzamosan megugrott, ahogyan az ADSL-ügyfelek száma az akvizíciókkal együtt több mint másfélszeresére emelkedett. A nemrég tőzsdére vonult vállalat a jövőben teljeskörű telefonszolgáltatással igyekszik tovább bővülni az ADSL-piacon történő térnyerés mellett, az Interware-hez hasonló stratégiát követve.

[HWSW] Felvásárlásainak köszönhetően drasztikus mértékben duzzadt az Externet első féléves árbevétele, de az organikus növekedés is egészséges ütem mutatott. A cég üzemi nyeresége ezzel párhuzamosan megugrott, ahogyan az ADSL-ügyfelek száma az akvizíciókkal együtt több mint másfélszeresére emelkedett. A nemrég tőzsdére vonult vállalat a jövőben teljeskörű telefonszolgáltatással igyekszik tovább bővülni az ADSL-piacon történő térnyerés mellett, az Interware-hez hasonló stratégiát követve.

Az év első hat hónapja során 1,48 milliárd forintos árbevételt ért el az Externet, Magyarország egyik legnagyobb alternatív távközlési vállalata, ami 58 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ennek nagy részét az félév során lezárult VIVANET- és TVnet-tranzakciók képezték, melyek során több mint 21 700 ADSL-előfizetőt vett át az Externet, így a létszám elérte az 50 ezret. Az üzemi nyereség 76 százalékkal 167 millió forintra ugrott, és így 11,3 százalékot tett ki az üzemi eredményhányad. Az adózott nyereség 73,3 millió forint volt, az egyszeri tételek nélkül azonban 115 millió forintra rúgott volna, ami 82 százalékos növekedés.

Az Externet az ADSL-piaci részesedésének növekedését várja a szolgáltatóváltás egyszerűsödésével és új szolgáltatások bevezetésével. A következő években további 200-300 ezer új ADSL-előfizetéssel bővül a teljes piac az Externet várakozásai szerint. A cég a harmadik negyedévre ígéri teljeskörű telefonszolgáltatásának beindulását, melynek keretén belül már saját körzetszámot és vezetékes számhordozást is képes lesz kínálni ügyfeleinek fővonali szolgáltatással. A VIVANET és az Externet szervezeti és műszaki integrációjának költségbeli szinergiái már a következő negyedévtől kifejhetik hatásukat a pénzügyi mutatókra. Az év egészére 3,5-4 milliárd forintos árbevételt vár a vállalat.

Az Externethez hasonlóan akvizícióval pumpálta fel árbevételét az Interware is, a forgalom így 51 százalékkal 1,44 milliárd forintra ugrott az év első hat hónapjában. A cég közleménye szerint a szerverhosting- és ADSL-szolgáltatás területén egyaránt jelentős növekedést sikerült felmutatnia, ugyanakkor a bővülés elsődleges motorját az eTel tavaly évvégi felvásárlásával a telekommunikációs szolgáltatások képzeték. Az év egészére az Interware 3 milliárd forint feletti árbevételt vár.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.