Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 26. 08:52

Küszöbön a HP-EDS ügylet lezárása

A HP várhatóan a mai napon lezárja az EDS közel 14 milliárd dollár értékű felvásárlását, azonban az integráció részleteiről, a pénzügyi kilátásokról, illetve az esetleges átszervezésekről és elbocsátásokról csak egy szeptember 15-én tartandó elemzői konferencián adnak tájékoztatást.

[HWSW] A HP várhatóan a mai napon lezárja az EDS közel 14 milliárd dollár értékű felvásárlását, azonban az integráció részleteiről, a pénzügyi kilátásokról, illetve az esetleges átszervezésekről és elbocsátásokról csak egy szeptember 15-én tartandó elemzői konferencián adnak tájékoztatást.

Amint arról beszámoltunk, a HP májusban jelentette be a második legnagyobb informatikai szolgáltató, az EDS akvizícióját, részvényenként 25 dolláros, összesen 13,9 milliárd dolláros áron. A világszerte 140 ezer alkalmazottat foglalkoztató EDS a HP irányítása alatt, de önálló egységként működik tovább, márkanevét is megtartja (EDS -- an HP Company), vezetője Ronald A. Rittenmeyer marad, aki közvetlenül Mark Hurd, a HP elnök-vezérigazgatójának beosztottja lesz.

A HP célja, hogy az EDS beolvasztásával új lendületet kapjon a növekedése. A Palo Altó-i garázsból indult cég az évek során a világ legnagyobb IT-vállalatává vált, legyőzve az IBM-et, azonban a Nagy Kék forgalmának ma már több mint felét a szolgáltatások teszik ki, amelyek nyereségtartalma lényegesen nagyobb a termékértékesítésnél. A HP tavaly 104,2 milliárdos forgalom mellett 7,2 milliárdos nyereséget termelt, az IBM-nek 98 milliárd dolláros bevétel is elég volt ahhoz, hogy 10,4 milliárd profitot könyvelhessen el.

Mark Hurd a Wall Street Journalnak adott interjújában elmondta, évekkel ezelőtt felmerült az EDS akvizíciója, amikor a cégnek szembesülnie kellett azzal, hogy outsourcing-üzletága nem elég nagy ahhoz, hogy az igazán nagy üzleteket elnyerje. A Gartner adatai szerint az informatikai szolgáltatások piacán első helyezett IBM piaci részesedése 7 százalék feletti, az EDS-nek már be kell érnie 3 százalékkal, a HP pedig csak az ötödik a rangsorban, 2,3 százalékos piacrésszel. Az EDS-sel egyesült HP már az IBM-ével vetekedő pozícióba kerülhet az évi átlagban mintegy 8 százalékkal bővülő piacon.

A HP forgalmának ma még mindössze 16 százalékát adják a szolgáltatások, az EDS beolvasztásával ez 30 százalék fölé, évente 40 milliárd dollár körüli összegre nőhetne. Az egyesült cég nem csak a szolgáltatások terén lehet erősebb: a megerősödő konzultációs üzletág segítségével a HP a korábbinál még több szervert, tárolóeszközt, PC-t és nyomtatót értékesíthet -- ez az IBM receptje is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról