Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 7. 17:42

Ismét gyengélkednek a DDR2 memóriaárak, kitolódik a fellendülés

A korábbi előrejelzések ellenére, vagy inkább azok miatt továbbra is bizonytalankodik a DRAM-piac, és a folyamatos áremelkedés elmaradni látszik a harmadik negyedévben is. Számos elemző és ipari szereplő is jelezte, még mindig gyengélkedik a piac, és újabb átmeneti árcsökkenés várható.

[HWSW] A korábbi előrejelzések ellenére, vagy inkább azok miatt továbbra is bizonytalankodik a DRAM-piac, és a folyamatos áremelkedés elmaradni látszik a harmadik negyedévben is. Számos elemző és ipari szereplő is jelezte, még mindig gyengélkedik a piac, és újabb átmeneti árcsökkenés várható.

Bár a gyártók visszafogták a leszállított memóriakapacitás növelésének ütemét, a vártnál gyengébb keresletet érzékelnek a piacon, így az árazási nyomás újra megnövekedett. Ennek egyik oka, hogy a nagy vevők éppen a korábban beharangozott áremelkedés kivédése érdekében a második negyedévre hozták előre megrendeléseiket, és az így felépített készletekből elégítik részben a jelenlegi keresletet, így aktuális memóriaigényük gyengébb a DRAM-gyártók által reméltnél. Az iSuppli becslése szerint a második negyedévben 15 százalékkal több DRAM-chipet szállítottak le az elsőhöz képest, ami másfélszer nagyobb növekedés, mint a várt 10 százalékos -- egyes PC-gyártók akár kéthavi raktárkészlettel is rendelkeznek.

A másik az Olimpia kapcsán átmenetileg megszigorodott kínai importkorlátozás, mely érzékenyen érintette a DDR2 DRAM-árakat az elmúlt hetekben. Mindezek hatására már júliusban érzékelte az ipar az áraknak feszülő újabb nyomást, a DRAMeXchange két hét alatt átlagosan 6 százalékos áreróziót regisztrált az üzletkötésekben. Az iSuppli szerint a jelenlegi átlagos árak a negyedév, vagyis szeptember végére további 10 százalékkal csökkennek. "A túlzott készletek átkerültek a DRAM-szállítóktól a vevőkhöz" -- kommentálta Kim Nam Hyung, az iSuppli memóriapiaci vezető elemzője. Az iSuppli ugyanakkor úgy látja, elkerülhetetlen az árak emelkedése végeredményben, ugyanis a súlyos, dollármilliárdos veszteségeket elszenvedő gyártók pénzügyi helyzetük stabilizálása érdekében visszafogták kapacitásbővítő tőkeberuházásaikat, visszafogva szállításaik bővülésének ütemét.

A piackutató hozzáteszi azonban azt is, az ipar lassan tér majd magához, és amennyiben tőkeerős meghatározó gyártók, mint amilyen a Samsung, a Hynix vagy az Elpida agresszívan növelik termelésüket, hogy a gyengélkedő riválisok kárára terjeszkedjenek, úgy a stabilizáció 2009 második felére is áthúzódhat. A kisebb ipari szereplők, mint például a tajvani PowerChip azonban továbbra is a DDR2 árak meredek emelkedésében reménykedik a negyedik negyedévvel kapcsolatban, és az 1 gigabites DDR2 chipek ára az újabban ismételten 2 dollár alatti szintről a 2,5-3 dolláros tartományba kerül.

[+] Kingston: egy memóriagyártó sem fogja feladni a harcot

A gyártókat és a DDR2 árak emelkedését segítheti a a PC-piac szezonálisan erős második féléve mellett, hogy megkezdődik a DDR3 memória iránti kereslet felfutása a Centrino 2 megjelenésével, mely már DDR3 modulokat is képes kezelni, alacsonyabb üzemfeszültségével hosszabb akkumulátoros időt ígérve. A gyártók kapacitásaik egyre nagyobb hányadát igyekeznek majd átterelni DDR2-ről annak jóval magasabb, jellemzően három-négyszeres ára miatt, ami egyúttal a DDR2 árak további emelkedése irányában hat. Kérdéses természetesen, hogy ha a nagy felvásárlók többsége szintén áremelkedést vár az év vége felé, akkor ismételten nem hozzák-e előre tömegesen beszerzéseiket, ezzel újfent érvénytelenítve a piaci előrejelzéseket...

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.