:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 5. 10:03

A Qualcommtól érkezik a Motorola mobilrészlegének új vezetője

A Motorola leigazolta a Qualcomm operatív igazgatóját, Sanjay Jha-t, aki a vállalat társ-vezérigazgatója és a leválasztás előtt álló mobil üzletág vezetője lesz -- a hír nyomán a cég papírjai több mint 11 százalékot erősödtek. A feladata nem kicsi, neki kell levezényelni a mobiltelefonokat gyártó részleg önállósítását, illetve a nyereségessé alakítást.

[HWSW] A Motorola leigazolta a Qualcomm operatív igazgatóját, Sanjay Jha-t, aki a vállalat társ-vezérigazgatója és a leválasztás előtt álló mobil üzletág vezetője lesz -- a hír nyomán a cég papírjai több mint 11 százalékot erősödtek. A feladata nem kicsi, neki kell levezényelni a mobiltelefonokat gyártó részleg önállósítását, illetve a nyereségessé alakítást.

A RAZR-korszak után

A Motorola mobiltelefonos üzletága a RAZR-ek mindent elsöprő népszerűségének köszönhetően pár éve még a Nokia nyomában loholt a gyártók versenyében, azonban a pengemobilok sikerét azóta sem tudta megismételni. Másfél év alatt a vállalat a mobiltelefon-gyártásból 1,9 milliárd dollár veszteséget halmozott fel, elvesztette szinte az összes felsővezetőjét, illetve számos fejlesztőmérnökét, formatervezőjét is. A Jha előtt álló kihívás tehát nem kicsi, szinte a nulláról indulva kell újra sikerre vinnie a Motorolát a hiperkompetitív mobiltelefon-piacon, immár egyedül.

Sanjay Jha
Sanjay Jha
Az amerikai elektronikai óriás idén tavasszal döntött úgy, hogy önálló vállalattá szervezi az utóbbi időben masszívan veszteséges mobiltelefon-részleget, miután az eladására vonatkozó kísérletek mindegyike kudarcba fulladt. Kérdés az, hogy a Motorola legnagyobb vásárlói, a mobilszolgáltatók meddig bíznak abban, hogy a vállalat talpra tud állni és vonzó termékeket tud piacra dobni, mert ha ők is feladják a reményt, a Motorola mobilokra pár év múlva alig emlékszik majd valaki.

Kihívás

A Motorola mobiltelefon-részlegének talán legfontosabb feladata lesz a fejlesztések felgyorsítása, nehogy a cég végleg lemaradjon a gyártók versenyében és eltűnjön a süllyesztőben. Belsős források szerint a vállalat versenyhátrányának egyik oka, hogy szerteágazó kínálata semmilyen szempontból nem standardizált, a különféle készülékekhez felhasznált alkatrészek mind-mind más beszállítóktól vannak, ezért a cég képtelen kiaknázni a méretgazdaságossági előnyöket. A helyzet pedig egyre rosszabbodik, ahogy a Motorola egyre kevesebb mobiltelefont ad el, így aztán a kiadásokat is kevesebb terméken lehet teríteni, és a beszállítóktól is egyre kevésbé versenyképes árakat tud csak kiharcolni a cég.

A mobiltelefon-chipeket gyártó Qualcomm korábbi operatív igazgatója bennfenntesek szerint már régóta szeretett volna egy tőzsdén jegyzett cég élére állni, azonban a Qualcommnál erre nemigen lett volna lehetősége, mivel a vállalat elnök-vezérigazgatója, Paul Jacobs az egyik alapító fia. Jha állítólag még Ed Zander korábbi Motorola-vezér regnálása alatt is szóba került, mint a mobilrészleg lehetséges vezetője, azonban akkor nem vállalta el a feladatot -- állítják bennfenntesek.

Az indiai származású Sanjay Jha a skóciai Strathclyde egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát. 1994-ben került a Qualcommhoz, ahol segített felépíteni a mobiltelefon-chip részleget, amely ma a vállalat bevételének gerincét adja. A Motorola a Qualcomm egyik legnagyobb vásárlója.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.