Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 25. 15:34

Szeretik a T-Mobile-osok az iPhone 3G-t

[Forbes/HWSW] A T-Mobile minden korábbi várakozását felülmúló érdeklődés mutatkozik az Apple új generációs okostelefonjára, az iPhone 3G-re: a németországi bázissal rendelkező szolgáltató eddig 120 ezer készüléket értékesített, ebből 75 ezret Németországban -- derül ki a cég első emberének hétfői nyilatkozatából.

[Forbes/HWSW] A T-Mobile minden korábbi várakozását felülmúló érdeklődés mutatkozik az Apple új generációs okostelefonjára, az iPhone 3G-re: a németországi bázissal rendelkező szolgáltató eddig 120 ezer készüléket értékesített, ebből 75 ezret Németországban -- derül ki a cég első emberének hétfői nyilatkozatából.

A szállítások akadozása és a 3G-s vételi lehetőségekkel kapcsolatban felmerült problémák ellenére nagyon jól fogynak az Apple új iPhone-jai a T-Mobile európai hadállásainál: Hamid Akhavan, a T-Mobile International vezetője beismerte, hogy kezdetben ezreknek kellett heteket várniuk a megrendelt készülékükre, mostanra azonban sikerült megoldani a szállítási problémákat, így a hónap végéig mindenki megkapja a megrendelt iPhone 3G-jét.

"Minden várakozásunkat felülmúlta az érdeklődés" -- nyilatkozta a német Forbes magazinnak Akhavan, aki a riporter kérdésére elárulta, hogy a németországi telekommunikációs nagyvállalat az iPhone 3G július 11-i premierje óta 75 ezer telefont értékesített az anyaországban és további 45 ezret más európai országokban, így egyebek mellett Ausztriában és Hollandiában. Akhavan szerint a készletezési problémák elsősorban annak köszönhetők, hogy az Apple döntése értelmében az új iPhone egyszerre került forgalomba 22 országban -- más-más szolgáltatók kínálatában.

iPhone 3G-vásárló
Az első iPhone 3G-vásárló a hazai T-Mobile-nál

Az új iPhone alapvetően az előd kedvelt tulajdonságait viszi tovább, megmarad a 320x480 pixel felbontású 3,5" érintőképernyő és az iPod-funkcionalitás, az internetet azonban az új verzió Wi-Fi mellett 3G/HSDPA hálózatokon is elérheti. Ez utóbbi funkcióval -- azaz a 3G-eléréssel -- azonban egyre több felhasználónak adódik problémája: beszámolók szerint a készülék túl gyakran szakítja meg minden előjel nélkül a beszélgetéseket, ezen kívül gyakran akkor is a lassabb EDGE hálózathoz csatlakozik, ha megfelelő térerővel rendelkezésre áll 3G-s hálózat is. Az Apple hallgatólagosan elismerte ezeket a problémákat, múlt héten el is készült a hibákra orvoslást nyújtó szoftverfrissítés is.

Az iPhone 3G a múlt héten újabb országokban került forgalomba, így többek közt Lengyelországgal és Indiával egy időben augusztus 22-től hazánkban is kapható a készülék -- akárcsak Németországban, nálunk is a T-Mobile kínálatában. A magentaszínű szolgáltató múlt pénteken nulla órától egy nagyszabású nyitóbuli keretén belül adta át az első "hivatalos forgalomba kerülő" iPhone 3G készülékeket a több órát várakozó, előzetesen regisztrált vásárlóknak, akik többféle havi előfizetési konstrukció mellett, akár 990 forint befizetésével boldog iPhone-tulajokká válhattak.

A T-Mobile erre a célra létrehozott weboldalán szereplő felirat szerint a szolgáltatónál már a hivatalos megjelenés előtt elfogytak az előrendelhető készülékek, a cég mostanra már csak előregisztrációt tud rögzíteni, a szállítási határidőre pedig nem tud garanciát vállalni. Szerettük volna megtudni, hogy a T-Mobile értékesítési pontok ellátása ezzel szemben folyamatos-e, a cég illetékesei azonban egyelőre nem tudtak erről tájékoztatást adni lapunknak. A T-Mobile korábban nem árult el részleteket arról sem, hogy a nyitás idejére hány iPhone 3G készülék érkezett az országba, egyes becslések szerint számuk nagyságrendileg néhány ezer lehet, egyes, magukat jól értesültnek tekintő források hatezres darabszámról beszélnek.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról